Cloud | Internet | Úložiště

Po 17 letech končí Zippyshare, služba pro sdílení souborů. Jedním z důvodů je blokování reklam

Provozovatel bezplatného úložiště souborů Zippyshare oznámil, že koncem března tohoto roku ukončí provoz služby, jež z dnešní perspektivy patří k internetovým dinosaurům. Jako hlavní důvod uvedl, že si nemůže dovolit udržovat ji v provozu kvůli rostoucím nákladům a klesajícím příjmům. Uživatelé dostali čas do konce měsíce, aby si zálohovali důležité soubory.

Služba, spuštěná v roce 2006, umožňovala uživatelům ukládat soubory do velikosti až 500 MB. Počet souborů přitom nebyl omezen a k jejich nahrání a stahování nebyla nutná registrace. Zippyshare neměl limit na počet stažení, pokud však nějaký soubor nikdo nestáhl po dobu delší než 30 dní, následovalo jeho automatické smazání.

Může za to blokování reklam

Provozovatelé uvedli, že je k rozhodnutí o ukončení vedlo několik důvodů. Tím prvním byla klesající návštěvnost, která byla dána mimo jiné i tím, že se na trhu objevila řada praktičtějších řešení pro sdílení souborů, zatímco Zippyshare z funkčního i designového hlediska jen přešlapoval na místě. Ruku v ruce s tím klesal objem zobrazené reklamy, ze které projekt financoval svůj provoz.

„Myslím, že všechny konkurenční společnosti poskytující služby pro ukládání souborů na trhu působí lepším dojmem, nabízejí vyšší výkon a více funkcí. Dinosaury, jako jsme my, už nikdo nepotřebuje,“ stojí doslova v příspěvku o ukončení služby.

Po 17 letech skončí služba pro sdílení souborů Zippyshare Po 17 letech končí služba pro sdílení souborů Zippyshare

Objem zobrazené reklamy však redukovaly i nejrůznější způsoby blokování reklamy na straně uživatelů. „Nakonec se dostáváme do začarovaného kruhu, kdy abyste mohli zaplatit infrastrukturu serveru, jste nuceni umisťovat stále více reklam, uživatelé pak spouštějí stále více adblockerů a dostáváme se do bodu, jako je ten dnešní.“ zmiňuje poskytovatel.

Další důvody k ukončení

Dalším důvodem jsou rostoucí ceny elektřiny, které se za poslední rok zvýšily 2,5×. To při velkém počtu serverů znamená výrazné zvýšení nákladů, které provozovatel Zippyshare neměl jak vyrovnat. „Existuje ještě spousta menších důvodů, ale o tom bychom mohli napsat knihu, kterou by asi nikdo nechtěl číst.“ konstatuje.

Navzdory chmurnému obrázku, který se odráží v oficiálním prohlášení, byl Zippyshare jednou z nejoblíbenějších internetových stránek a těšil se obrovské návštěvnosti. Podle údajů z analýzy Similarwebu navštěvovalo tento web měsíčně více než 43 milionů uživatelů.

Velká návštěvnost je však dvousečná zbraň, když selže model tvorby zisku, protože provoz webu s takovou návštěvností znamená velmi vysoké náklady. Je otázkou, proč se provozovatelé nerozhodli alespoň vyzkoušet model stojící na předplatném – dost možná by se mezi uživateli našel dostatek těch, kteří by byli ochotni za službu bez reklam zaplatit.

Diskuze (4) Další článek: Vědci vypěstovali vajíčka z mužských buněk. Dva myšáci zplodili zdravé myši, nepotřebovali samičku

Témata článku: , , , , , , , , , , ,