Plochoň LG Flatron 795FT plus

Plochoň Flatron je v redakci teprve tři dny, ale získal si překvapivě docela hodně obdivovatelů (komentáře "až budu velký, taky si takový pořídím..." jsou docela časté). I když my, ostřílení testeři PCtuningu jsme viděli stejně dobré (ne-li lepší) "kousky" jiných výrobců (výzva: dodavatelé! ...očekáváme vaši intenzívní inzerci ;-), musím říci že plochoň LG patří jistě do dnešní TOP třídy. P.S. Co myslíte - dá se na ploché obrazovce hrát minikulečník? Čtěte dál...

Zde se zaměříme na to nejdůležitější: kvalitu obrazu, dojmy z praxe a praktické postřehy.

Obrazovka

Flatron má typické vlastnosti štěrbinových a Trinitronových obrazovek - obraz je velmi zářivý a kontrastní. Standardní jas je natolik velký, že i při nastavení na "0" je obraz velmi dobře viditelný. Jako jinde, i zde doporučuji nastavení kontrastu téměř na maximum (95-100). V opačném případě se okrádáte o celou "jasovou dynamiku"!

V obraze nejsou přítomné stabilizační proužky (damping wires) - jako například v monitorech vybavenými FD Trinitrony (osobně mě však tyto proužky vůbec nepřekážejí).

Rozlišení

Zde monitor opravdu perlil. Obraz je natolik ostrý a elektronika natolik kvalitní, že jsem ihned pod Windows přešel na rozlišení 1280x960 - obraz je zde velmi dobrý. Dřívějšímu, kvalitnímu invarovému monitoru nejlépe pak "padlo" 1152x864. Ve stejném rozlišení (a při 85Hz) je však dobře seřízený "Plochoň" ještě více (a navíc s rezervou) přesvědčivý. Je však pravdou, že jsem již viděl i jiné, stejně kvalitní monitory. Geometrie je zcela bez závad (po seřízení).

Obraz a konvergence

Co se týče konvergence (jedná se přesnost pokrytí jednotlivých RGB barev "na sebe"), nelze monitoru nic zásadního vytknout. Testovací obrazec z mříže jednopixelivých čár neukazoval na větší výskyt barevného zbarvení hran (to jinak vznikne, pokud barevné RGB paprsky "pálí" trochu mimo - pak je například okraj bílé čáry mírně červený...).

Poznámka: V této oblasti však našim šampiónem stále zůstává ADI Microscan GT56 - monitor se starší "válcovou" Trinitronovou obrazovkou s námi dosud nevídanou konvergenci.

Při přepínání jednotlivých rozlišení se Flarton chová korektně - nebliká, také střídání bílého a černého pozadí obraz "nepumpuje".

Moaré (moire)

Vzniká interferencí aktuálního rozlišení s maskou monitoru. Velmi často je můžete zřetelně vidět při stisknutí tlačítka Start, v dialogu před Vypnutím /Restartem. Pak často vidíte vibrující interferenční proužky. V případě Flatronu je tento jev poměrně zřetelný, avšak lze ho s úspěchem odstranit (položka v OSD menu) - i když za mírnou cenu ztráty ostrosti.

Tento docela obvyklý jev není zcela zásadním problémem (pokud není vidět přímo na desktopu! - pak se ale jedná o důvod reklamace) - osobně raději doporučují jen mírnou (nebo žádnou) korekci moire.

Odlesky okolí

Jsou docela účinně odstraněny "plochostí" obrazovky a také díky použitému optickému filtru W-ARAS. Díky tomu se tento monitor dobře hodí i do horších světelných podmínek (špatné umístění pracovního stolu, sluneční záření, světlo z boku...), tam, kde na klasických monitorech není vidět téměř nic.

Závěr

LG Flatron 795FT plus je velmi přesvědčivý. Vůbec se nedá srovnávat se skupinou levnějších / dřívějších 17"-tek. Má vše co potřebujete + něco navíc: čtyřportový USB rozbočovač. Obrazem patří do vyšší kategorie (ale není tam sám - jsou zde i další monitory) - zde je již těžko hovořit o nějakých větších rozdílech. Koncepcí "zářivého" obrazu pak monitor patří pro náročnou kancelářskou práci (programování, internet - včetně "domácího provozu"). P.S. Pro barevné DTP pracoviště bych pak zvolil jiný (pravděpodobně invarový) typ.

P.S. Monitor k testům poskytl MAXshop.

joro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,