Herní konzole | PlayStation | Xbox Series X

PlayStation 5 a Xbox Series X budou mít velmi podobný výkon. Unikly technické specifikace

Ke konci tohoto roku bychom se měli dočkat uvedení nových generací „velkých“ herních konzolí od obou hlavních hráčů – Microsoftu a Sony. Na fóru 4chan od údajného vývojáře her pro obě konzole nyní unikly podrobné specifikace Xboxu Series X a PlayStationu 5, které ukazují, že na tom z pohledu výkonu i výbavy budou velmi podobně.

Obě herní konzole už budou operovat v oblasti nad hranicí 10 TFLOPS, konkrétně 12,6 TFLOPS u PS5 a 11,8 TFLOPS u XSX. Jak už bylo jasné dříve, opět se budou používat hybridní čipy od AMD (to zajistí i snadnou zpětnou kompatibilitu), tentokrát s nejnovější architekturou Zen 2, která sklízí úspěchy hlavně po stránce výkonu a nízké spotřeby.

Stejná bude i kapacita grafické paměti GDDR6 – 16 GB, což by mělo být dostatečné nejen pro 4K, ale i 8K při optimalizaci ze strany vývojářů a pro omezené použití (například texty, rozhraní, jednodušší hry a podobně). Sony dle informací sází na menší 500GB SSD s vyšší rychlostí, zatímco Microsoft zase na větší 1TB s nižší rychlostí.

PlayStation 5

Výkon: 12,6 TFLOPS, RDNA 1.5
Procesor: AMD Zen 2 s frekvencí 3,6 GHz, 8 jader
Paměť: 4 GB DDR4 + 16 GB GDDR6 s propustností 575 GB/s
SSD: 500 GB s rychlostí 5,5 GB/s
Speciality: Ray tracing jádra a podpora 3D zvuku 

Xbox Series X

Výkon: 11,8 TFLOPS, RDNA 1.5
Procesor: AMD Zen 2 s frekvencí 3,7 GHz, 8 jader
Paměť: 4 GB DDR4 + 16 GB GDDR6 s propustností 596 GB/s
SSD: 1 TB s rychlostí 3,8 GB/s
Speciality: Ray tracing jádra (menší počet než u PS5) a podpora 3D zvuku 

Přesně specifikace si prohlédněte v seznamu, ale berte stále v potaz, že se jedná o neoficiální údaje a u PlayStation 5 dokonce pořád není známý ani design. Na obrázku se nachází pouze vývojářský kit.

Diskuze (49) Další článek: Samsung bude vyrábět pro Qualcommm nový 5G modem X60. Zvládne už totiž 5nm výrobu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,