Plány AMD s paticí Socket A

Firma AMD podle všech dostupných informací použije Socket A jako náhradu za dosavadní Slot A.
Firma AMD podle všech dostupných informací použije Socket A jako náhradu za dosavadní Slot A. Na Internetu se objevují fotografie ATX základní desky firmy VIA Technologies, Inc. s označením VT5276B, která je rovněž k vidění na všech akcích firmy VIA. Vedle VIA čipsetu s obvodem VT8363 (NorthBridge) je vidět patice s označením Socket 462. Jedná se o osmiřadou patici, která není kompatibilní s žádnou doposud známou paticí. Elektricky však vychází ze Slotu A s protokolem EV6. Podle vyjádření Cathy Abbinanti z AMD má příští generace čipové sady od AMD s názvem AMD-760 podporovat právě Socket A. Podporovat by jej měli i třetí výrobci čipových sad (ALi, SiS a VIA).

Rozdíl mezi slotem A a socketem A však není jen ve tvaru propojení. Společné je použití protokolu EV6 od procesorů Alpha od Digitalu/Compaqu. Rozdílný však má být komunikační protokol. Bližší detaily zatím nejsou k dispozici.

Nyní blíže k vývoji procesorů firmy AMD. Současné procesory Athlon (ať vyrobené 0,25 nebo 0,18mikronovou technologií) používají Slot A. Tento slot má využívat i nový procesor s kódovým názvem Thunderbird, ale bude existovat i verze pro Socket A. Pro levnější počítače počítá AMD s procesorem Duron, který bude pouze v Socketu A. Ten podle všeho bude průkopníkem této nové patice. Všechny následující procesory ("Mustang" jako nástupce "Thunderbirdu" nebo "Corvette" jako nástupce Duronu) budou používat POUZE Socket A. Zatím nejsou k dispozici údaje o zapouzdření prvního z nové řady procesorů s kódovým názvem SledgeHammer.

Živě komentuje: Toto řešení je alternativou obdobného kroku, který již používá firma Intel. Ta se snaží nahradit Slot 1 paticí FC-PGA, a to pokud možno do roka až dvou. Ta se na první pohled tváří jako Socket 370 (a ten je zase byť vzdáleně podobný Socketu 7), mnoha detaily se však od něho liší. Pro oživení paměti - socket 370 používají nějaký čas procesory Intel Celeron, patici FC-PGA používají některé nové procesory Intel Pentium III a Intel Celeron II. Socket 7 je znám jako patice pro procesory Intel Pentium MMX s 321 vývody. Detailní změnou pouze elektrických parametrů na ni navázala patice Socket Super7, kde dnes kralují procesory AMD K6-2 a AMD K6-III. Problémem je, že procesor Intelu s kódovým názvem Willamette zřejmě nepůjde osadit do patice FC-PGA. Nová patice bude mít přes 400 pinů (obdobně jako patice Socket A) a obdobně bude mít jiný sběrnicový protokol.

Zapouzdření procesoru AMD Athlon (stejné jako u procesoru Intel Pentium II) bylo vynuceno technologickou nedostatečností tehdejších výrobních možností. Tyto procesory vlastně byly prvními, které obsahovaly kromě tehdy běžné L1 cache i L2 cache. Ta byla do té doby osazena mimo procesor na základní desku. Proto byla L2 cache poměrně pomalá. Na společný čip s procesorem se však ještě L2 cache nevešla, bylo nutné vymyslet náhradní, ale elegantní a levné řešení. Drahé řešení si již Intel otestoval v procesoru Intel Pentium Pro, kde byl čip procesoru a čip L2 cache osazen do společné keramické patice. To však byla výrobně i cenově náročná technologie, která právě díky tomu neměla šanci přežít. Proto byla zvolena alternativa - procesor bude spolu s L2 cache osazen na společný vysoce kvalitní tištěný spoj a tento celek bude dohromady zapouzdřen. Výsledek známe jako pouzdra SECC či SECC2. Firma AMD se samozřejmě potýkala s naprosto stejným problémem, takže cesty obou firem musely zákonitě být obdobné (tolik řešení onen problém neměl). Proto i AMD pouzdřila své procesory AMD Athlon pro Slot A. Mezitím se integrace opět zvýšila, proto se mohla L2 cache pomalu integrovat s procesorem na jeden čip. Začalo se integrovat velmi rychle hlavně v případě procesorů Intel Celeron A, které měly vytlačit díky absenci L2 cache slabé procesory Intel Celeron (původní verze pro Slot 1). U firmy AMD se L2 cache integrovala nejdříve do procesorů AMD K6-III, které však vycházejí ze starších AMD K6-2. Intel tedy začal vyrábět procesory Celeron A s integrovanou L1 i L2 cache a hned se vrátil k paticím - Socket 370. U náročnějšího procesoru Intel Pentium III přechod od slotu k patici trval déle - výsledkem je FC-PGA. Ta má ostatně podle vyjádření firmy Intel plně vytlačit do jednoho až dvou let Slot 1. Firmu AMD podle mého názoru čeká úplně stejný postup - vytlačení procesorů pro Slot A procesory pro Socket A (Socket 462). Tím je podmíněn další krok ke zmenšování rozměrů stolních osobních počítačů.

Diskuze (7) Další článek: Zablokováno 317 377 uživatelů Napsteru, k čemu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,