Pláničkova metoda pro 21. století: krávy na ruské farmě dostaly brýle pro virtuální realitu, aby dojily více mléka

Pamatujete si pokusy Šimona Pláničky, který se v komedii „Slunce, seno, jahody“ pokoušel zvýšit dojivost krav pomocí hudby? S něčím podobným nyní (ovšem zcela vážně) experimentuje ruská farma RusMoloko, která kravám nasadila brýle pro virtuální realitu. O experimentu informuje ministerstvo zemědělství a potravin moskevského regionu.

Cílem pokusu je – stejně jako v populární letní komedii – zvýšit produkci mléka. Hlavní myšlenka přitom spočívá v promítání trojrozměrného obrazu zelených pastvin, což má přispět k uvolnění krav. Pokud se vám podaří farmu navštívit, naskytne se vám obraz jako z bizarního futuristického filmu – hovězí dobytek pobíhá po areálu s nasazenými náhlavními soupravami.

Krávy ve virtuální realitě

Brýle pro virtuální realitu byly vyvinuty speciálně pro tyto účely ve spolupráci s veterináři. Při návrhu bylo nutné vzít v úvahu strukturální rysy kravských hlav, ale i celou řadu faktorů a zkušeností z mlékárenského průmyslu. Výsledkem této snahy měly být spokojené dojnice produkující více mléka.

Kromě fyzických potřeb krav se odborníci zabývali také emočním stavem zvířat. Vzali v úvahu příklady z mléčných farem z celého světa, které jasně ukazují vyšší a kvalitnější produkci mléka od krav, které měly možnost pobývat v klidné atmosféře.

Klepněte pro větší obrázek 
Dojnice s brýlemi pro virtuální realitu

Například na některých amerických mléčných farmách farmáři instalují do kravských stájí rotační kartáče, které se starají o masírování zvířat. V Evropě zemědělci používají robotické systémy, které umožňují krávám volný pohyb v prostoru.

Některé ruské farmy vsadily na přehrávání klasické hudby z reproduktorů nainstalovaných kolem kravína, což prý krávy uklidňuje. Ukázalo se, že všechny tyto metody pomáhají kravám odpočívat, a ty pak poskytují větší množství kvalitního mléka.

Virtuální realita krávám na míru

O projekci virtuální reality se stará speciální program, který promítá obraz zelené pastviny, zalité letním sluncem. Zohledňuje přitom fakt, že krávy vnímají některé barvy jinak než člověk – například mají lepší citlivost na odstíny v červené části spektra.

Klepněte pro větší obrázek 
Spokojená kráva

V průběhu experimentu odborníci zaznamenali, že krávy s brýlemi vykazovaly nižší míru úzkosti a došlo i k celkovému zlepšení emoční nálady stáda. Je však potřeba provést další studie, které mají zjistit, zda bylo díky účinkům nošení VR brýlí vyprodukováno více mléka.

Pokud následné studie potvrdí dosavadní zjištění a vše půjde podle plánu, možná se v budoucnosti dočkáme zásadních změn v živočišné výrobě. S náhlavními soupravami pak třeba budeme pěstovat stáda ovcí, prasat a jiná hospodářská zvířata.

Diskuze (13) Další článek: Intel chce prodat divizi zaměřenou na vývoj čipů pro chytrá domácích zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,