Planet Patrol: Zapojte se do nového projektu NASA a pátrejte po exoplanetách

NASA spustila zbrusu nový projekt z oblasti tzv. občanské vědy. V rámci Planet Patrol se dobrovolníci z celého světa mohou zapojit do hledání a identifikace nových exoplanet.

Úkolem účastníků bude pečlivě prohlížet snímky pořízené družicí TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), o nichž se NASA domnívá, že by nějaké takové exoplanety mohly zachycovat.

Možná vás napadne otázka, zda by tuto činnost nedokázal mnohem efektivněji vykonávat nějaký specializovaný algoritmus. V tomto případě je však odpověď záporná.

„Automatizované metody zpracování dat TESS někdy nedokážou zachytit podvodníky, kteří vypadají jako exoplanety,“ uvedl šéf Planet Patrol Veselin Kostov v tiskové zprávě.

„Lidské oko je v rozpoznávání takových podvodníků mimořádně dobré a potřebujeme občanské vědce, aby nám pomohli rozlišovat mezi skutečnými planetami a objekty, které jen vypadají podobně,“ dodal.

Pro úplnost doplňme, že analyzování dat shromážděných výše jmenovanou družicí se věnuje i iniciativa Planet Hunters TESS. Ta sleduje stejný cíl jako Planet Patrol, ale postupuje jiným způsobem.

Diskuze (8) Další článek: Facebook začal v Instagramu nahrazovat přímé zprávy Messengerem. V Česku si ještě počkáme, ale neutečeme

Témata článku: , , , , , , , , , ,