Pište jako Einstein. Nový font podle géniova rukopisu uspěl na Kickstarteru

Ne každý disponuje briliantní myslí Alberta Einsteina, vášní pro fyziku nebo jeho legendárním rozčepýřeným účesem. V brzké budoucnosti si však každý bude moci říct: „Píšu jako Einstein.“ To vše díky projektu německého typografa Haralda Geislera, který dokončuje výrobu kompletní sady znaků abecedy ve stylu Einsteinova rukopisu, font Einstein.

208927808
Albert Einstein
obr.: Oren Jack Turner, Wikimedia, public license

Geisler na fontu pracuje s kolegyní, fyzičkou Liz Waterhousovou, od roku 2009, kdy začal dokumentovat Einsteinovy deníky, dopisy a jiné rukopisné záznamy. Nepoužíval k tomu přitom klasické skenování, namísto toho jednotlivé znaky ručně obtahoval elektronickou tužkou. Nyní se Geisler obrátil na komunitu nadšenců v crowdfundingovém portálu Kickstarter s tím, že je „těsně před dokončením“, a že potřebuje projekt nového fontu pomoci finančně protlačit na vícero multimediálních platforem – nejen na Windows, tak ale také na Mac, iOS či Linux.

243532871 Jméno Albert Einstein napsané v novém fontu

Veřejnost proto požádal celkem o 15 tisíc dolarů, čtyřiadvacet dní před skončením kampaně však již má vybráno přes 38 tisíc dolarů a je jasné, že pokud vše půjde podle plánů, v průběhu jara 2016 si budeme moci na svých zařízeních psát věrně vypadajícím Einsteinovým rukopisem.

Geisler každé z písmen vypracoval minimálně ve čtyřech grafických verzích. Díky tomu se v průběhu psaní postupně mění podle toho, jak za sebou ve větě navazují. Pro tento specifický algoritmus, který sám zve polyalfabetickou substitucí, se Geisler inspiroval od jiné německé „osobnosti“, a to šifrovacího stroje Enigma.

Geisler se nyní připravuje, že do fontu zahrne také matematická znaménka a číslovky, které legendární nositel Nobelovy ceny používal. „Občas sním o tom, že se při použití Einsteinova rukopisu na pisatele ‚přenese‘ něco z jeho génia a odrazí se to v kvalitě výsledného textu,“ vysvětluje své nadšení Geisler na videu, které zveřejnil na Kickstarteru.

Geisler už dříve vypracoval font rukopisu Sigmunda Freuda

Zdroj: E15.cz

Diskuze (14) Další článek: Rok od krachu MtGox: Viníkem je robot Willy

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,