Hudba, filmy, seriály | Pirátství

Pirátské doupě zavřelo krám a prásklo všechny své uživatele autorským svazům

Možná máte ve svém okolí přátele, kteří si tu a tam stáhnou nějaký ten film z kdejakého pirátského doupěte nebo torrentu. Nicméně pozor, pokud se provozovatel podobného webu dostane do úzkých, uživatelé jsou ti poslední, o koho bude mít starost.

Své o tom vědí návštěvníci pirátské aplikace CotoMovies, o které se nyní rozepsal TorrentFreak. Jako mnoho dalších nabízela streamování filmů z warezových serverů, a tak se brzy dostala do hledáčku právníků majitelů práv.

Ti autora brzy odhalili a pod hrozbou drakonické pokuty a trestu jej přinutili k ukončení služby, omluvě a co je pro uživatele CotoMovies zdaleka nejhorší, pirátský provozovatel předal právníkům také veškeré uživatelské databáze a logy, takže majitelé práv si mohou posvítit i na samotné konzumenty pirátského obsahu. Podle TorrentFreaku už prý hrozí žalobami jednotlivců.

dd316bbc-60b8-467e-98bd-9acc143b50ba
Na stránkách služby se nyní zobrazuje už jen omluva majitelům práv a jen tak mimochodem i informace, že provozovatel předal právníkům veškerá uživatelská data.

Autorskoprávní legislativa se totiž v nuancích země od země docela liší. Zatímco v našich končinách zatím konzumenti audiovizuálního pirátského obsahu nejsou kriminalizovaní, v mnoha dalších zemích ano.

Když si tedy stáhnete pirátský film třeba z Ulož.to a kouknete se na něj u vás doma, nic vám prozatím nehrozí, pokud jej nebudete sami sdílet dál. V mnoha dalších zemích je však ilegální už i samotné stahování warezu pro vlastní potřebu a tento názor sdílí třeba i Soudní dvůr EU.

Diskuze (67) Další článek: Nadzvukový bombardér B-1B dostane spoustu dalších raket a hypersonické zbraně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,