Pioneer kombinuje CD-RW, DVD-RW a navíc bude v Compaqu

Firma Pioneer New Media Technologies Inc. oznámila první kombinovanou mechaniku DVD-RW a CD-RW s označením Pioneer DVR-103.
Firma Pioneer New Media Technologies Inc. oznámila první kombinovanou mechaniku DVD-R a CD-RW s označením Pioneer DVR-103. Ta nahrazuje současnou mechaniku DVD-S201.

Mechanika je první, která přepisuje dvojnásobnou rychlostí (tj. 2x) formát DVD. Kombinuje CD-RW a DVD-RW přepis v jedné mechanice. Do prodeje se dostane v průběhu prvního čtvrtletí roku 2001.

Tato mechanika byla vybrána firmou Compaq Computer Corp. do počítače Presario 7000 PC. Zde budou využívány vlastnosti mechaniky, posílené programem MyMovieSTUDIO. Umožňuje tak nejen ukládat data, ale zároveň i plně nahradit domácí videotéku na páskách, čemuž má napomoci právě toto partnerství s firmou Compaq.

Živě komentuje: Zápisové mechaniky fascinují již tím, že svým způsobem nahrazují stařičkou disketovou mechaniku. Díky drastickému snížení cen CD-R disků i mechanik se stala CD-R mechanika velmi oblíbeným doplňkem. Pouhý zápis však neuspokojil. Vznik možnosti přepsání u CD-RW přiblížil CD médium ideálnímu výměnnému médiu.

Mezitím, co se možnosti CD disku od počátku 80. let neuvěřitelně změnily. Rodina DVD disků je jedním z dalších optických disků, které hodlají nahradit CD disky. Vznikla rovněž záznamová média pro DVD disky. Zápisové DVD mechaniky však jsou zatím výjimkou než pravidlem. Vlastnit CD-RW a zároveň DVD-R či DVD-RW mechaniku je skutečně nouzová situace a nemá budoucnost. Právě pro tuto přechodnou dobu je určena tato mechanika. Zápisová rychlost pro DVD-R je oproti prvním rychlostem zdvojnásobena. Mechanika však je stále není na konci cesty, ale je zatraceně blízko.

Diskuze (8) Další článek: Něco pro fanatiky – Palm jako robot

Témata článku: , , , , , , , , ,