Očkování | Pinterest

Pinterest se odhodlal k vážnému kroku. Zablokoval vyhledávání pojmu „očkování“

Sociální síť Pinterest (už má přes 250 milionů aktivních uživatelů) vyhodnotila, že v případě zvyšující se nevole směrem k očkování, věci zašly už natolik daleko, že je třeba lidi ochránit před zdraví ohrožujícími mýty. Vyhledávání anglického pojmu „vaccination“ proto zcela zakázala.

Upozornil na to web The Wall Street Journal, podle kterého důvodem bylo, že jakmile člověk pojem očkování začal na Pinterestu vyhledávat, obvykle našel jen hromadu demagogických názorů, že vakcinace škodí zdraví, způsobují autismus u dětí a podobně.

Tato tvrzení jsou přitom dávno vědecky vyvrácená, ale stále se objevuje množství lidí, kteří jim věří a své děti neočkují. Mimo jiné proto, že mýtů se na internetu vyskytuje skutečně hojně. A jelikož ve spoustě zemí kvůli tomu klesá kolektivní imunita a začínají se objevovat ohniska epidemií zákeřných nemocí jako jsou spalničky, Pinterest vyhodnotil, že je třeba zakročit poměrně brutálním způsobem.

Snímek obrazovky 2019-02-21 v 11.15.31.png
To se nyní stane, když chcete na Pinterestu vyhledat očkování. Dostanete hlášku, že pojem porušuje pravidla sítě

Síť to na dotaz amerických médií komentovala tak, že množství dezinformací na toto téma narušuje jejich firemní politiku a na blokování mají právo. Přiznala také, že určité výsledky spojené s vyhledáváním očkování a alternativními léčebnými metodami rakoviny začala blokovat již loni. „Je lepší jim ty výsledky vůbec neukázat, než aby to s nimi šlo z kopce,“ uvedl pro WSJ Ifeoma Ozoma z Pinterestu.

Odkázal rovněž na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), která nedávno zařadila odpor k očkování k jedné z největších světových zdravotních hrozeb, podobně závažných jako ebola nebo HIV.

Pinterest je sice první, kdo proti dezinformacím týkající se očkování zasáhl, nebude ale pravděpodobně poslední. Americký kongresman Adam Schiff nyní poslal Facebooku a Googlu oficiální výzvu, ve kterém vyzval firmy, ať se tématu také věnují a se šířením mýtů něco udělají.

Na některých místech USA je totiž situace skutečně kritická. Stát Washington musel v lednu kvůli epidemii spalniček vyhlásit stav nouze. Uvedl při tom, že za šíření nemoci může právě odpor k očkování. První letošní smrti po spalničkách hlásí i Francie nebo Ukrajina. A ani Česko se smutnému trendu nevyhnulo, jen v Praze letos onemocnělo již 65 osob a například motolská nemocnice musela přistoupit k ochranným opatřením.

Diskuze (94) Další článek: WinRAR trpěl více než deset let exotickou chybou. Soubory se mohly tajně rozbalit do jiných složek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,