Pinnacle uvádí 5,2 GB DVD-RAM mechaniku

Tato SCSI mechanika je schopná číst všechny formáty CD a DVD.
I když válka v oblasti formátů DVD (Digital Versatile Disc) ještě není zažehnána, zdá se že o trošku navrch před svými soupeři má DVD-RAM, kterou podporuje spousty výrobců včetně Creative Labs, Hi-Val atd. Na trh už dodávají kompletní DVD-RAM soupravy, které kromě samotné mechaniky obsahují i MPEG dekodéry. K těmto výrobcům se zařadila i firma Pinnacle Micro se svojí DVD-RAM mechanikou nazývanou „Flex“.

Pokud se rozhodujete pro tuto novou technologii, bude muset mít hodně tlustou peněženku. Ke konci tohoto měsíce by se měla mechanika objevit na trhu a to jak v externí tak v interní verzi a to pro PC i majitele Macu. Interní „Flex“ vás přijde na $699 a externí na $799. Pak už jen stačí řadič SCSI-2, který, pokud nemáte, vás bude stát také nemalou částku.

Mechanika "Flex" používá standardní DVD-RAM 5,2 GB média ( na každou stranu se vejde 2,6 GB dat). K mechanice dostanete jedno médium zdarma a za každé další zaplatíte $39. Tak jako u CD-RW můžete i zde přidávat, mazat a libovolně upravovat soubory přímo na médiu. Zapisovací rychlost se pohybuje okolo 1,38 MB/s, to se přibližně rovná 4 násobné rychlosti CD-RW. Vyrovnávací paměť je 1MB.

Pinnacle tvrdí, že tato mechanika čte CD-ROM, CD-R, CD-RW až 4 násobnou rychlostí a DVD disky až 8 násobnou rychlostí. Pokud hodláte na svém PC sledovat i DVD filmy, dodává firma soupravu, která zahrnuje společně s externí mechanikou i MPEG-II dekodér. S interní mechanikou zatím dekodér nedodává.

Protože DVD-RAM média mohou číst jen DVD-RAM mechaniky (DVD-ROM je nepřečte), je to ideální volba pro síťové zálohování, archivaci grafiky, audia nebo videa.

Váš názor Další článek: Kam schovává NT Server tiskové soubory na něj poslané?

Témata článku: , , , , , , , ,