Pinnacle Studio Plus 11: pro vysoké rozlišení

Video ve vysokém rozlišení a podpora Windows Vista. Doporučíme vám jeho nákup po několikatýdenním pravidelném používání?
Kapitoly článku

Našlápnutá mašina bude potřeba

Pokud to tedy se střihem videa myslíte vážně a máte ve svém počítači pouhý půl gigabajt operační paměti, společně s nákupem střihového programu zakupte také rozšiřující paměťový modul. Zkušenosti z druhého počítače osazeného dvěma gigabajty paměti jsou totiž zcela opačné i přesto, že na něm byl Pinnacle Studio Plus 11 provozován pod náročnějším operačním systémem Windows Vista. Až na složité početní operace, kde nás již omezoval slabší výkon osazeného procesoru, byly všechny reakce uživatelského rozhraní příkladné a práce s program rychlá a přirozená.

Clipboard04.png

Po celou dobu testování jsme se ani na tomto počítači nesetkali s nestabilitou, problémem byl pouze import videa ve formátu AVCHD, který byl pro použitý procesor a grafickou kartu příliš velkým soustem a aplikace při něm přestala na dlouhých několik minut zcela reagovat na jakékoli podněty. V zápětí však musím dodat, že import úspěšně zvládla a osudný „zátuh“ přišel až při pokusu o aplikaci filtru na toto video v časové ose. I tak však musíme za stabilitu udělit téměř čistou jedničku.

Poznámka: Střih videa ve formátu AVCHD jsme však krátce vyzkoušeli také, a to na počítači Apple MacBook Pro v prostředí Windows XP. Na této konfiguraci byl střih testovacího záznamu v aplikaci Pinnacle Studio Plus 11 bezproblémový.

Clipboard05.png

Proč měnit osvědčené

Uživatelské rozhraní a jeho rozlišení na tři samostatné obrazovky se za celou dobu existence Pinnacle Studia příliš nezměnilo a ke cti mu budiž, že za tu dobu inspirovalo nejeden konkurenční produkt.

Clipboard06.png

Samotné okno aplikace je prostřednictvím horní lišty rozděleno na tři samostatné obrazovky, navíc jsou pro snadnější orientaci jednotlivé záložky očíslovány. Začínající uživatel tak může jednoduše postupovat podle čísel i bez toho, aby měl povědomí o vhodném postupu jednotlivých činností při střihu videa. Dostatečně názorné jsou také názvy jednotlivých záložek: Nahrávání, Editace a Export videa.

Úvodní záložka Nahrávání slouží k zachycení videa umístěného primárně v digitální videokameře a díky dostatečným možnostem nastavení si poradí také se zachycením záznamu prostřednictvím televizní karty nebo S-Video vstupu grafické karty – to vše za předpokladu, že máte v systému správně nainstalovány ovladače od výrobců těchto karet.

Clipboard07.png

Samotné okno pro zachytávání videa je vertikálně rozděleno do dvou oblastí. Horní oblast nabízí zásobník pro videa (ten se plní jednotlivými scénami v průběhu importu filmu) a náhledové okno, spodní část pak zbývá pro ovládací konzoli. Ta nabízí základní možnosti úpravy zvuku a obrazu již v průběhu zachytávání videa, umožňuje také nastavení kodeku pro video. K dispozici máte všechny kodeky nainstalované v počítači a samozřejmostí je automatická detekce střihu již při importu.

Ovšem pokud chcete stříhat video, které již máte naimportováno ve vašem počítači nebo jej máte uloženo na pevném disku videokamery, musíte jeho import provést až na druhé záložce, pojmenované Editace. Její okno je rozděleno podobně jako při zachytávání, pouze spodní část je určena pro zobrazení časové osy. To je prostor, na který se pouhým tažením myši umísťují všechny prvky finálního videa: tedy jak samotné části klipu, tak i obrázky, titulky, přechody i hudbu. Sekce časové osy však může být zobrazena také jako obrázkový seznam klipů nebo prostý textový soupis posloupnosti jednotlivých akcí.

Clipboard08.png

Zásobník médií v horní části je multifunkční. Jednotlivé jeho funkce se přepínají prostřednictvím piktogramů u levého okraje okna aplikace a kromě výchozího prohlížeče médií (ten dokáže zobrazit jak náhledy na jednotlivé scény, tak i na kompletní videosoubory) slouží pro zobrazení přechodů videa (těch je celkem 74), titulků (27), fotografií, úvodní nabídky filmových dévédéček (40 předpřipravených vzorů) a více než stovky nejrůznějších zvuků a ruchů.

Vyhodit ven

Poslední záložka nabízí čtyři základní možnosti exportu sestříhaného videa. Své filmy můžete importovat zpět na pásku digitální kamery, filmové DVD (popřípadě HD DVD) nebo webový export. Užitečná je také možnost plného uživatelského nastavení, které umožňuje nastavit jak vlastní kodeky pro zvuk i video, ale také rozlišení snímku a výsledný datový tok. Můžete tak snadno vyrobit video přesně podle svých požadavků.

Clipboard09.png

Export všech formátů na testovacím záznamu proběhl bez problémů, a to i s využití filtrů FFDShow, se kterými někteří uživatelé hlásili problémy. Stejně tak bezproblémové byly také exporty videí do formátu kapesních přehrávačů Apple iPod a Sony PlayStation Portable. Vypálená videa nebylo problém přehrávat na několika testovacích přehrávačích.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,