Piloti už nejsou sami

IBM představila svoji verzi Pilota – WorkPad, stejně jako 3Com předvedl další lákavé modely
Společnost 3Com (a jí koupená US Robotics, která začala kapesní počítače Pilot vyrábět) v minulosti představovala novinky víceméně postupně a pěkně za sebou. Uživatelům Pilotů to sice nevadilo, protože tak alespoň měli větší šanci, že jim jejich miláček vydrží morálně delší dobu, ale mezi zasvěcenými se začalo mluvit o tom, že tato strategie neobstojí proti marketingovému tlaku Microsoftu, který míří do stejného segmentu trhu se svými Windows CE. Proti Pilotům navíc stál fakt, že jejich řešení je jaksi uzavřené, orientované na jednoho výrobce hardware dodávajícího si i operační systém. Hardware je sice skvělý, operační systém také, jenže totéž se tvrdilo o počítačích Apple, které měly kdysi obrovský náskok. Proto se čekalo, jestli uvolní 3Com výrobu Pilotů, nebo se vydá těžkou cestou uzavřenosti.

Zdá se, že zvolil cestu druhou a na srdce piloťáků se rozhodl zaútočil dvěma novými modely – Palm V a Palm IIIx (všimněte si podobného číslování, jako zvolil Psion u kapesních počítačů s klávesnicí, které také stojí proti stejnému soupeři). Palm V je nadupaný stroj s hliníkovým povrchem. Za 450 USD získáte 2 MB paměti RAM, je kompatibilní s počítači Apple, připraven pro práci s Internetem, má vylepšený displej (pokud jde o podsvěcování). Je ale opravdu krásnější než jeho předchůdci a jistě bude ozdobou nejednoho manažera.

Pokud chcete ještě výkonnější model, asi si vyberete model IIIx. Jde o vylepšený model Palm III, obsahující 4 MB RAM a taktéž zlepšený displej (dá se na něj dívat lépe z úhlu) a je lépe rozšiřitelný. Práce s Internetem je samozřejmostí. Je určen spíše pro náročné pracovní nasazení a tomu odpovídá i jeho přístupnější cena 369 USD.

Svoje slovo do pranice se rozhodla říct i společnost IBM. Zájemcům nabízí počítač IBM WorkPad, což je Palm V s umělohmotným povrchem a cedulkou IBM. Stojí 360 USD, obsahuje 2 MB paměti RAM (stejně v ROM). Tento model se nejspíš u nás dodávat nebude (můžete si jej samozřejmě koupit přímo na webu IBM), ale svou cenou jistě stojí za zmínku.

Znamená tento krok, že se IBM vrhá do výroby kapesních počítačů? Bylo by to pochopitelné, vždyť IBM je pořád ještě známá tím, že se vrhá do technologicky nejvyspělejších oborů a kapesní počítače tímto oborem jsou. Na druhou stranu je IBM se svým Weareable PC poněkud dál. IBM dělá spoustu věcí „jen tak bokem“. Disponuje totiž moderními a především obrovsky dimenzovanými továrnami, schopnými vyrábět vše, co obsahuje křemík. Pro Velkou Modrou rozhodně nejsou kapesní počítače oborem, na který by se vyloženě soustředila. Ale cena za WorkPad vypadá, že IBM přinejmenším nehodlá hrát druhé housle a při pohledu na specifikaci a přibalované aplikace je jasné, že tento model zaujme dost uživatelů. Navíc na březen připravuje další model WorkPadu se 4 MB RAM za cenu přibližně 450 USD.

Pro oblast Pilotů je navíc dobré, že zde vzniká konkurence, která zatím vždy uspíšila vývoj a prospěla oboru (Apple je výjimka potvrzující pravidlo, i když nebýt klonů, asi by tom bylo ještě hůře) a nic na tom nemění, že IBM vlastně jen seskládává stejné modely a „přemalovává“ svou značku.

Diskuze (1) Další článek: Blokáda SPT Telecom na WWW stránkach? Veľmi zlý nápad!

Témata článku: , , , , , , , , ,