Piloti letounů F-35 budou trénovat na největším letovém simulátoru světa

  • Piloti letounů F-35 budou brzy trénovat lety na misích, které se budou odehrát ve virtuálním světě
  • Ten vznikne propojením letových simulátorů do jedné sítě
  • Tato technologie nese označení Distributed Mission Training

Stealth stíhací letouny Lockheed Martin F-35 Lightning II náležejí k nejpokročilejším bojovým letounům světa. Nabízejí ohromné možnosti, ale jejich zvládnutí vyžaduje intenzivní výcvik. Piloti F-35 budou v dohledné době trénovat lety na misích, které se budou odehrát v celém virtuálním světě. Ten vznikne propojením letových simulátorů do jedné sítě.

Tato technologie nese označení Distributed Mission Training (DMT) a umožní společně létat na virtuálních misích pilotům, kteří se budou nacházet na základnách v USA, Evropě i jinde ve světě. Jako první by ji podle dostupných informací měli vyzkoušet v nevadské Nellis Air Force Base.

Síť simulátorů DMT vyvíjí pro US Air Force společnost Lockheed Martin. Na první pohled to vypadá jako skvělá videohra, ale budou ji používat skuteční piloti k tvrdému výcviku.

Hlavně nezruinovat letectvo...

Letové simulátory jsou pro piloty letounů F-35 velmi důležité. Reálné létání s tímto supermoderním strojem je totiž bohužel velmi nákladné. Jedna hodina letu na jedné F-35 přijde asi na 44 tisíc dolarů. Oproti starším letounům US Air Force je to zhruba dvojnásobný nárůst.

Proto je pro piloty těchto strojů vlastně nezbytné létat virtuálně, aby nezruinovali vlastní letectvo. Zároveň to ale klade velké nároky na simulátory, protože trénink musí být hyperrealistický, aby mohl alespoň z části nahradit skutečné lety.

Simulátory pro letouny F-35 již teď umožňují společné výcvikové mise pro více pilotů, pokud je na jedné letecké základně více takových simulátorů. Díky síti DMT teď spolu budou trénovat piloti z různých základen. Do budoucna by přitom simulace v síti DMT mohly být rozšířené o další typy letounů US Air Force, jako jsou bojové letouny F-22 Raptor či F-16 Fighting Falcon nebo letouny včasné výstrahy a řízení provozu E-3 Sentry.

Trénink v síti DMT budou pro piloty mnohem přínosnější. Letouny F-35 totiž jen vzácně vyrážejí na mise osamocené. Obvykle během nich spolupracují s celou řadou letounů různého typu.

Na letecké základně Nellis by měli dostat k dispozici síť simulátorů DMT již počátkem roku 2020. Pak by se měla tato tréninková síť s virtuálním světem rozšířit na další americké letecké základny, ať již v USA nebo ve světě.

Diskuze (9) Další článek: Lenovo Yoga C940: reproduktor v kloubu, stylus v těle a 10. generace Core

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,