Pilot Install - instalace bez průtahů

Potřebujete do Palmu rychle nainstalovat nějakou aplikaci či databázi? Nechcete se přitom zdržovat celým synchronizačním procesem, který je příliš zdlouhavý? Pilot Install zvládne požadovaná data nainstalovat rychle a bez problémů a nabízí řadu dalších funkcí, které vám usnadní život.
Potřebujete do Palmu rychle nainstalovat nějakou aplikaci či databázi? Nechcete se přitom zdržovat celým synchronizačním procesem, který je příliš zdlouhavý? Pilot Install zvládne požadovaná data nainstalovat rychle a bez problémů a nabízí řadu dalších funkcí, které vám usnadní život.

Pilot Install je zajímavým alternativním instalátorem pro kapesní počítače Palm. Umožňuje synchronizovat nové aplikace či databáze do Palmu bez nutnosti spouštět celý synchronizační proces, který bývá většinou velmi zdlouhavý, obzvláště pokud používáte aplikaci AvantGO a synchronizujete větší množství kanálů. Pilot Install kromě standardní instalace nabízí mnoho dalších možností. Mezi jeho zajímavosti patří možnost využití tzv. PIA (Pilot Archiv) archivů (které je možno vytvořit pomocí aplikace PIA Creator od téhož výrobce), které zabezpečují bezchybnou instalaci aplikací na Palm. Při synchronizaci se například detekuje verze Palm OS, zda Palm podporuje barvu, množství volné paměti a mnoho dalších parametrů, podle kterých Pilot Install vybere nejvhodnější verzi aplikace (v PIA archívu), která bude nainstalována. Příklad – v PIA archívu se budou vyskytovat dvě verze aplikace, jedna pro zařízení podporující barvu a jedna pro zařízení černobílá. Do kolébky vložíte Palm IIIx. Pilot Install při instalaci zjistí, zda používáte barevný přístroj či nikoli, a nainstaluje verzi pro zařízení s monochromatickým displejem. Mezi další zajímavosti patří možnost instalace .txt souborů (které Palm Install samozřejmě před instalací zkonvertuje do formátu DOC pro Palm), .mid (MIDI) souborů (které Palm Install zkonvertuje a uloží do databáze alarmů) a .jpg či .bmp souborů (které Palm před instalací zkonvertuje a nainstaluje na Palm jejich prohlížeč).

Spuštění aplikace a její nastavení
Aplikaci spustíte poklepáním na její ikonu nebo otevřením některého z Palm formátů (PRC, PDB, PQA) či PIA archivu. Po spuštění aplikace bude ještě nutno nastavit několik parametrů. Na obrázku vidíte okno aplikace Pilot Install.

Okno aplikace Pilot Install (základní nastavení)

Z rolovacího menu na pravé dolní straně okna vyberte port, ke kterému je připojena synchronizační kolébka, a v pravém dolním rohu vyberte z rolovacího menu přenosovou rychlost, která bude použita při synchronizaci. Nastavte stejnou přenosovou rychlost jakou máte nastavenu v aplikaci Prefs na Palmu. Zaškrtnutím políčka "Close on finish" se aplikace automaticky ukončí po dokončení instalace. V tabulce "files to install:" (soubory určené k instalaci) se zobrazí zvolené aplikace určené k instalaci. V tabulce jsou ve třech sloupcích přehledně zobrazeny údaje o názvu souboru ("Filename"), jeho velikosti ("Filesize") a cestě k souboru ("Path").

Instalace aplikací/databází
Aplikace či databáze určené k instalaci můžete vybrat buď jejich otevřením v místě jejich uložení (spustí se Pilot Install), nebo ze spuštěné aplikace Pilot Install a to buď tlačítkem "Add" (vložit), které se nachází pod tabulkou "file(s) to install", nebo položkou "Add" (vložit) z menu "File" (soubor) - jak jsem se zmiňoval již na začátku, aplikace umožňuje instalaci jak PRC, PDB a PQA databází, tak i instalaci .JPG, .BMP, .MID a .TXT souborů (jejichž instalaci předchází jejich konverze).

Seznam typů souborů jejichž instalaci Pilot Install podporuje

Soubory či databáze, které chcete nainstalovat, můžete také do okna spuštěné aplikace Pilot Install přetáhnout myší. Po vybrání požadovaných souborů vložte Palm do kolébky a stiskněte tlačítko HotSync. Instalace započne. Aplikace graficky zobrazuje průběh instalace, počet a pořadí souborů určených k instalaci, celkový počet přenesených dat a délku trvání instalace.

Menu aplikace a další nastavení
V menu "File" (soubor) aplikace Pilot Install naleznete kromě již zmiňované položky "Add" (vložit) sloužící k výběru souborů pro instalaci také seznam naposledy instalovaných souborů či databází. V menu "Options" (volby) naleznete následující položky:

Menu Options aplikace Pilot Install

"Filelist" - zobrazí/skryje tabulku souborů/databází určených k instalaci, "Start with file open" - určuje zda se má aplikace Pilot Install spustit otevřením podporovaného typu souboru/databáze, "extended" - obsahuje podpoložku "Compress picture" - určuje zda komprimovat instalované obrázky, "Adjust PDA date/time" - umožňuje při instalaci snchronizovat čas nastavený na PC s časem nastaveným na Palmu, "Copy to backup directory" - umožňuje nastavit zda se mají nainstalované soubory/databáze uložit do adresáře backup (C:\Palm\vasejmeno\backup), "Installation history" - zobrazí historii instalovaných souborů/databází, Register filetypes/Unregister filetypes - zaregistruje/zruší registraci aplikace Pilot Install s jejími typy souborů a Palm databází.

To nejlepší na konec: Aplikace Pilot Install je zdarma pro nekomerční použití!

Závěr: Pilot Install je velice užitečnou aplikací která se bude určitě hodit každému pořádnému uživateli kapesních počítačů Palm. Nabízí velké množství funkcí, je rychlá a přehledná a navíc je zdarma. Vřele ji doporučuji.

Hodnocení:

+ rychlost
+ příjemné uživatelské rozhraní (GUI)
+ velké množství funkcí
+ možnost instalace PIA archivů
+ možnost instalace JPG,BMP, TXT a MID souborů
+ freeware
- aplikace ukončí HotSync Manager a musíte jej manuálně spustit po jejím ukončení
Aplikace: Pilot Install
Verze: 2.0
Autor: Envi.con
Zdroj: Palmgear H.Q.
Cena: Zdarma pro nekomerční využití.
Diskuze (1) Další článek: Fast Ethernet třeba pro ZX Spectrum

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,