Hardware | Biometrie | Raspberry Pi

PiFinger: první modul pro Raspberry Pi s podporou snímání otisků prstů

Pro minipočítač na destičce Raspberry Pi existuje obrovské množství příslušenství, mezi kterým nechybí ani různé druhy speciálních modulů, takzvaných „HAT“ (Hardware Attached on Top), který se zacvaknou a připojí přes konektor GPIO. Jeden unikátní, který je prvním svého druhu, úspěšně prošel Kickstarterem.

PiFinger je HAT modul pro Raspberry Pi, který obsahuje potřebnou elektroniku a snímač pro zpracování otisků prstů. Kromě nejdůležitějšího snímače však má modul i miniaturní OLED displej, dva LED indikátory, jednu LED pro kontrolu napájení a také resetovací tlačítko. Aby bylo možné tento modul použít i jinde (třeba na klasickém počítači přes USB/UART), nechybí i samostatný microUSB konektor.

Samotný snímač otisků má velikost 8 × 8 mm a využívá kapacitní technologii s dvourozměrným rozpoznáváním v rozlišení 176 × 176 pixelů. Díky PiFinger lze vytvářet nová levná zařízení s biometrickým ověřováním, což je určitě skvělá zpráva pro všechny kutily, ale třeba i menší výrobní firmy.

Cena za PiFinger při předobjednávce je 45 liber, tedy přibližně 1 300 korun s tím, že první vyrobené kusy budou dodané v únoru roku 2021.

Představení Raspberry Pi 400

Diskuze (1) Další článek: Vzduchové chlazení se snad konečně dočká pokroku. Pomůže grafenový systém heatpipe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,