Pidgin 2.0: náhrada za originálního ICQ klienta?

Mnoho uživatelů oficiálnímu ICQ 6.0 klientovi vytýká paměťovou nenasytnost, designérskou přeplácanost a nejednou ho nazývá velkou blikající bublinou plnou reklam. Pidgin 2.0 je jiný, nabízí skromný vzhled s širokou podporou sítí, a to vše bez reklam.
Kapitoly článku

Psaní, historie a vše ostatní

Samotné psaní v Pidginu se nevymyká normálu. Klasické okno, s textovým polem pro psaní a oknem pro zobrazování komunikace. Vše doplněno o záložky, které zajistí snadnou a přehlednou komunikaci s více uživateli.

Běžné okno pro psaní zpráv se třemi záložkami a zobrazeným seznamem smajlíků.

Historie se snaží být jednoduchá a přehledná, bez jakýchkoliv zbytečností. Všechny zprávy s daným kontaktem jsou rozděleny do jednotlivých období, které se zobrazují ve stromové struktuře. Historie je doplněna také o možnost hledání.

Historie komunikace nepůsobí nijak zvlášť zajímavě, ale nabízí dostatečnou funkčnost a to je hlavní.

Zbývající možnosti Pidginu jsou již klasické. Od editace vlastních profilů, přes nastavení soukromí, posílání souborů, až po možnost sledování kamarádů, což není nic jiného, než že si vyberete kontakt a nastavíte mu určité akce, které se mají uskutečnit. Pokud se například přihlásí nějaký kamarád, můžete si nechat přehrát hudbu, spustit program nebo mu automaticky odeslat zprávu.

Co na to konkurence?

Asi nejžhavější konkurencí Pidginu je open-source projekt Miranda IM. Po instalaci Mirandy IM dostanete relativně holou kostru klienta, kterou si ale můžete, prakticky neomezeně, rozšiřovat dostupnými pluginy. Mnohdy si uživatelé Mirandy IM stěžují na vzájemnou nekompatibilitou jednotlivých pluginů a verzí. Pokud se vám ale podaří vše vyladit, což není zas tak velký problém, dostanete vysoce konfigurovatelného klienta s mnoha funkcemi, na kterého Pidgin v současné době nedosáhne.

Naopak mnoho uživatelů upřednostňuje hotové aplikace, protože na nějaké ladění a složité konfigurování nemusejí mít znalosti a ani čas. Právě pro takové uživatele se jeví ideální volbou Pidgin, který v původní instalaci zahrnuje přes dvacet různých rozšíření. Konfigurace jednotlivých rozšíření je snadná, protože možnosti nastavování jsou velice skromné.

Okno s možnostmi nastavování klasického okna pro psaní zpráv.

Pro koho tedy vlastně je?

Pidgin v základní instalaci nabízí širokou paletu podporovaných sítí, takže je ideální volbou pro uživatele pisálky, kteří ocení výhodu všech kontaktů a sítí v jedné aplikaci. Dalším, pro mnohé, důležitým faktem může být velikost paměti, kterou si Pidgin ukousne. S aktivací všech pluginů zabere v paměti okolo 20 MB, což je v porovnání například s originálním ICQ klientem příjemná záležitost. Na druhou stranu je třeba nezapomínat, že Pidgin prakticky nic jiného, kromě psaní zpráv, neumí. Preferujete-li hraní her, hlasovou a video komunikaci za podpory originálních klientů (ICQ, Windows Live Messenger), Pidgin pro vás nebude tou správnou volbou.

Pidgin 2.0 je dostupný pro Windows a také v podobě zdrojových kódů. Vše můžete zdarma stahovat z oficiálních stránek.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,