Počítače | Raspberry Pi | NAS

PiBox je šikovně řešený miniaturní server na bázi Raspberry Pi, který poslouží doma i v kanceláři

Raspberry Pi 4 je populární miniaturní počítač, pokud z něho ale chcete udělat nějak robustně vypadající a použitelný „stroj“, musíte sehnat spousty komponent, modulů, úprav a ideálně i něco tisknout na 3D tiskárně. Řešení PiBox všechny komplikace odstraňuje a můžete mít hotové zařízení, které skvěle poslouží jako server a úložiště.

PiBox je postavený na Raspberry Pi 4 Compute Module, který je ukrytý ve speciálně vyrobené černé krabičce. Ta obsahuje nejen malý 1,3palcový barevný displej a několik stavových diod pro rozhraní, disk, procesor a napájení, ale hlavně dva sloty pro 2,5palcové disky. Zařízení tak může velmi jednoduše sloužit jako server či NAS, kde můžete mít dva pevné disky nebo dva SSD. Maximální celková kapacita je omezená na 16 TB.

K dispozici je verze s 1 GB, 2 GB, 4 GB nebo 8 GB operační paměti, s možností příplatkové Wi-Fi i s anténou a až 32GB interní úložiště flash. Vše chladí kvalitní ventilátor Noctua NF-A4x10 PWM.

PiBox má předinstalovaný upravený operační systém Raspberry Pi OS, který výrobce KubeSail udržuje aktualizovaný právě pro toto zařízení a jeho speciality. Dle potřeby je ale možné si samozřejmě nainstalovat vlastní systém a pro ovládání zmíněného hardwaru je k dispozici podrobná dokumentace. Výrobce garantuje funkčnost Kubernetes, ale v takovém případě doporučuje použití SSD.

Koupit lze jen samotnou krabičku bez počítače a dalších komponent za 149 eur, základní verze bez disků vyjde na 319 eur, s 2TB SSD stojí 539 eur a výrobce do budoucna chystá i mnohem větší verzi, která pojme až 5 disků.

PiBox se začal nyní rozesílat prvním zákazníkům, nové předobjednávky se budou vyřizovat přibližně v říjnu.

Diskuze (24) Další článek: Webbův dalekohled bombarduje vesmírné smetí. Váží mikrogramy, ale nadělá škody jako vystřelená kulka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,