Pi: bezdrátové nabíjení bez podložky obslouží několik zařízení zároveň

  • Vědci vytvořili nový systém bezdrátového nabíjení
  • Zařízení lze nabíjet na krátkou vzdálenost bez nutnosti podložky
  • Technologie využívá magnetického pole

Vědci z MIT představili nový systém bezdrátového nabíjení s označením Pi, který má přinést zcela nový způsob, jakým nabíjíme menší elektronická zařízení. Zatímco na trhu už nějakou dobu je bezdrátové nabíjení přes podložku, technologie Pi tuto potřebu odstraňuje a například telefon je možné umístit kamkoli a jakkoli v blízkosti základny.

Bezdrátové podložky jsou sice už nějakou dobu podporované mnoha výrobci, zásadním zvratem ve změti standardů se ale stal výběr Applu, který integroval standard Qi, na kterém uvede vlastní bezdrátovou podložku AirPower schopnou nabíjet až tři zařízení zároveň (iPhone, sluchátka AirPods, hodinky Watch). Problém podložek ale je, že dané zařízení musí být přesně umístěné a natočené, jinak se významně ztrácí nabíjecí výkon nebo se nabíjení odpojí úplně. A proto si tvůrci Pi myslí, že je to jen chvilkové řešení.

Matematika a magnetické pole

Technologie Pi je postavená na dvou hlavních částech – složité matematice a schopnosti v reálném čase konfigurovat magnetické pole, které je generované ze základny. Využívá se přitom slabých magnetických polí, takže není třeba mít strach z nějakého ovlivnění okolí natož lidského těla.

Už v této verzi se tvůrci chlubí tím, že je možné nabíjet až 4 zařízení zároveň, přičemž pro každé je možné dostat až 10 W, tedy celkem 40 W. Výhodou je, že nabíjení je možné pod jakýkoli úhlem, takže nezáleží, jak přesně zařízení u základny položíte.

Zařízení dokonce nemusíte ani pokládat, což je hlavní problém u podložek, protože pak zařízení nelze plnohodnotně používat jako u nabíjení přes kabel. S Pi lze se zařízením normálně manipulovat, stačí když bude stále v blízkosti základny a nabíjení bude stále probíhat bez problémů.

Těžký vstup na trh

Ať už se jedná o toto či jiné řešení nového bezdrátového nabíjení, dostat technologie tohoto typu na trh je velmi komplikované. Zatímco výběr standardu Qi Applem znamenal, že všechny ostatní více méně skončí a nějakou dobu se bude rozvíjet právě standard Qi, do té doby byla situace hodně špatná – několik standardů, podložky byly různě nekompatibilní, drahé a podobně.

Tvůrci Lixin Shi a John MacDonald spolu s týmem věnovali vývoji technologie Pi poslední tři roky a v následujících pěti letech chtějí systém prodávat (licencovat) a rozšířit. Problém je, že se dnes stále používá systém jedné nabíječky ke každému zařízení, což znemožňuje přibalování systému Pi a základny, která je mnohem dražší než jediná jednoduchá nabíječka.

Aby produkt uspěl, musí ho větší nebo nezávislý výrobce začít prodávat jako nabíječku pro více jeho zařízení v portfoliu nebo více zařízení od různých výrobců.

Takových výrobců a produktů moc není, v případě mobilních telefonů a dalších moderních zařízení jde například o zmíněný Apple, Samsung a další podobné společnosti. Tvůrci se nyní soustředí na finalizaci produktu, který bude zahrnovat i speciální kryty na telefon, které budou kompatibilní s nabíjecí základnou. Do budoucna je v plánu se zaměřit na bezdrátové nabíjení v oblasti běžné místnosti.

Diskuze (20) Další článek: Konec Xeonu Phi? Intel omezil vývoj mnohojádrových čipů, nestačí konkurenci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,