phpEditorIDE – vývojové prostředí pro tvorbu PHP stránek

Poznámkový blok i klasické HTML editory nejsou příliš vhodné pro jednoduchou práci s PHP. Vyzkoušeli jsme vývojové prostředí phpEditorIDE, který se na tvorbu aplikací v PHP přímo specializuje. Jaké jsou naše dojmy?

Plusy a minusy
+spolupráce s webovým serverem
+vestavěný FTP klient
+doplňování kódu
+nastavení programu
+editor skriptů (dialogů)
+doplňkové nástroje
–stabilita programu
–šablony
–problémy s převodem kódování
–chybí více nástrojů pro ladění PHP
–přepínání otevřených oken
–přepínání nástrojové lišty
phpEditorIDE byl původně vyvíjen jako komerční nástroj, nicméně od podzimu minulého roku je zadarmo. Autor to na svých webových stránkách zdůvodnil malým počtem registrovaných uživatelů. Přestože je v názvu programu označení PHP, obsahuje podporu pro další typy souborů, se kterými se můžete při tvorbě webu setkat. Podle popisu nabízí program podporu pro PHP, HTML, XML, CSS, JScript and VBScript, alespoň co se barevného zvýrazňování syntaxe týče.

V programu dále najdete barevná schémata pro soubory s SQL dotazy a soubory sázecího systému TeX. Jak jsem již nastínil, program je dílem českého programátora. Tudíž je kromě typické angličtiny k dispozici nám jistě příjemnější čeština doplněná o němčinu.

Hlavní okno editoru

Související odkazy

Slovník
Apache
FTP
JavaScript
server
SQL
TeX
Unicode

U programu mě poněkud zklamalo, že v prostředí Windows XP dochází k menším chybám, které však ve výsledku velice znepříjemňují práci s editorem. Typickým příkladem je občasné chybové hlášení při otevírání nového souboru ze šablony.

Dalším problémem, se kterým se autor programu bude muset vypořádat, je převod různých kódování z již existujících souborů. phpEditorIDE sice podporuje jak ISO 8859-X, tak znakové stránky Windows, Unicode a UTF-8, včetně konverze, avšak nenašel jsem kombinaci, která by bez problémů umožňovala otevřít soubory vytvořené např. v Poznámkovém bloku či jiném editoru.

Nabídka kódování je vcelku rozsáhlá

Práce s editorem

Po spuštění programu vás přivítá příjemné prostředí, ve kterém je kromě hlavního panelu s upravovaným souborem k dispozici náhled na adresářovou strukturu na disku a panel se seznamem souborů ve vybraném adresáři. Ten je také použitý jako výchozí ve všech dialozích pro ukládání a otevírání souborů.

Pro vytvoření nového souboru můžete použít prázdnou stránku, případně některou z připravených šablon. Ty jsou k dispozici pro HTML, PHP, CSS a JavaScript. U skriptovacích jazyků a CSS asi nemůžete čekat, že vám program na požádání vytvoří základ pro nějakou stránku.

Na druhou stranu by neškodilo, pokud by program dovedl vytvořit různé vzorové CSS styly pro webovou stránku, podobně jako je tomu u specializovaných CSS editorů. Základní kostru stránky najdete v šabloně pro HTML soubor. Nechybí DOCTYPE a kostra pro titulek a tělo stránky.

Bylo by dobré, pokud by takto vytvořená šablona nabízela také kostru pro několik základních meta tagů. Šablony si můžete upravit v příslušné složce s programem, časem to snad bude možné přímo z nastavení editoru.

Šabloně pro HTML by slušelo doplnění o meta tagy

Programátory pracující s PHP bude nejvíce zajímat podpora tohoto jazyka. Editor nabízí automatické doplňování kódu. Stačí napsat jeho část a stisknout kombinaci kláves Ctrl+mezerník. Editor zobrazí nabídku s výrazy, které je možné doplnit do kódu. Méně zkušení tvůrci ocení jednoduchou nápovědu v podobě seznamu nutných parametrů k aktuálně upravované funkci. Bohužel jsem v nabídce nenašel své oblíbené include či require.

Nabídka se seznamem PHP výrazů

Naštěstí je možné si nabídku doplňovaných výrazů upravit v nastavení programu – to se týká i jiných podporovaných jazyků. Jestliže v kódu často používáte několik vlastních proměnných a jiných částí kódu, můžete si je pomocí kontextové nabídky pohodlně vložit do seznamu doplňovaných výrazů. Později vám přijde vhod funkce pro nalezení deklarace.

U větších projektů by mohlo být zajímavé nastavení vazeb s rodičovským souborem. Při odlaďování skriptů využijete nastavení parametrů pro spuštění souboru. Stačí do příslušné funkce editoru zadat výraz přidávaný za otazníkem (pozn. tedy to, co je za otazníkem, jako např. soubor.php?promenna=hodnota).

Úprava nabídky v nastavení programu

Další doplňky

Nástrojová lišta nabízí rychlé vložení vybraných výrazů. V případě PHP jsou to konstrukce pro podmínky, cykly, seznam proměnných, URL odkaz, konec řádku (známé \n) a „zapoznámkování“ vybrané části souboru. Pro HTML je k dispozici o poznání mnohem více funkcí. Editor umožňuje vložit značky pro formátování textu, začátek stránky podle šablony, začátky a konce HTML značek, konstrukce pro seznamy, odkazy či obrázky.

Líbila se mi tabulka, ze které je možné pohodlně vložit značky pro vložení speciálních znaků do kódu (pověstné entity £, ©, ® a další). Pro soubory kaskádových stylů je připraveno vložení poznámky a relativního odkazu. Z nástrojové lišty můžete také snadno měnit barevné schéma souboru a pracovat se záložkami. Ty vám umožní snadno přecházet mezi různými částmi kódu.

Při práci s tlačítky na nástrojové liště mě zarazilo její poněkud nestandardní chování. Není možné najednou zobrazit lišty pro všechny typy souborů a funkce. Namísto toho je nástrojová lišta rozdělena na tlačítka, která přepínají zobrazení odpovídajících funkcí. Pro méně zkušeného uživatele možná bude zajímavé mít zobrazeno pouze několik tlačítek, ostatní zřejmě budou trpět při neustálém přepínání.

Rovněž je mi nepochopitelné, co vedlo autora programu k tomu, že není vidět seznam otevřených oken. Mezi jednotlivými soubory se můžete přesunovat pouze pomocí dvou tlačítek se šipkami vpravo a vlevo.

Editor obsahuje několik drobností, které vám zpříjemní život. Při úpravě projektu s více soubory jistě oceníte funkci pro vyhledání výrazu ve vybraných typech souborů a jeho případné nahrazení výrazem jiným. Převodník mezi různými kódovými stránkami je také velmi užitečná věc, nicméně, jak jsem již zmínil, měl jsem s touto funkcí problém. To samozřejmě neznamená, že chyba nebyla na mé straně.

Tisk dokumentu s programovým kódem zřejmě nebude patřit mezi často používané funkce, avšak každý program by ji měl obsahovat. phpEditorIDE vám kromě písma navíc dovolí přepnout mezi barevným a černobílým tiskovým výstupem, což ocení zejména majitelé barevných tiskáren, kteří chtějí z úsporných důvodů pouze černobílý tisk.

Upravovanou stránku si můžete prohlédnout buď ve výchozím prohlížeči nebo v Internet Exploreru či Netscape Navigatoru. Používáte-li jiné prohlížeče, není problém si v nastavení programu změnit cesty například ke spustitelnému souboru Firefoxu nebo Opery. Musíte se však smířit s tím, že text v nabídce programu nezměníte. Vestavěný prohlížeč umožňuje zobrazit stránku se simulací různých rozlišení obrazovky.

Vestavěný prohlížeč umožňuje simulaci různých rozlišení obrazovky

Součástí editoru je také několik dalších programů. Při úpravách souborů na vzdáleném FTP serveru využijete vestavěného FTP klienta. Toho můžete spustit i samostatně. Jedná se sice jen o jednoduchou pomůcku, která se rozhodně nemíní rovnat skutečným FTP klientům, avšak obsahuje jednu zajímavou funkci. Tou je aktualizace webu nově vytvořenými soubory v počítači.

Podobný nástroj, jehož autor je také stejný jako v případě editoru, je k dispozici pro práci s MySQL databází. Umožňuje pracovat s tabulkami a s jejich daty, a to jak vizuálním způsobem, tak pomocí SQL dotazů.

Dále je k dispozici jednoduchý spouštěč webového serveru Apache, což využijete při ladění stránek na lokálním počítači. V nastavení programu stačí upravit cesty k webovému serveru. Při požadavku na prohlížení skriptu v prohlížeči jej editor webovému serveru předloží a vy tak pohodlně uvidíte výsledek své práce.

 

Součástí programu je také jednoduchý FTP klient * Pro práci s databází můžete využít jednoduchého pomocníka, který je součástí programu

Zajímavý je prozatím nedokumentovaný nástroj ScriptIDE, který slouží k vytváření uživatelem definovaných funkcí a dialogů pro editor. Tento nástroj je zatím ve vývoji, nicméně jeho přítomnost dává tušit další podstatná rozšíření editoru.

Rozporuplné pocity

Když jsem se poprvé dozvěděl o tomto editoru, očekával jsem vzhledem k názvu kompletní vývojové prostředí pro tvorbu PHP stránek. Tedy včetně nějakého debuggeru a sledování proměnných, podobně jako je tomu u nástrojů pro práci s C++, ASP nebo jinými jazyky. To mě bohužel zklamalo.

Na druhou stranu phpEditorIDE nabízí kompletní sadu nástrojů pro vytváření méně složitých projektů napojených na databázi. Podpora barevných schémat, doplňování kódu, zobrazení stránky v různých rozlišeních a možnost spuštění upravovaného PHP skriptu přímo ve webovém serveru z něj činí zajímavý nástroj.

Pokud se rozvine myšlenka s vytvářením vlastních dialogů, tak si myslím, že program dostane množství dalších funkcí a stane se konkurenceschopným. Osobně si jej ponechám spíše jako alternativu k jiným nástrojům.

 phpEditorIDE 5.4.2
 produkt  vývojové prostředí pro PHP a HTML 
 výrobce   Ondřej Pokorný
 licence  freeware
 web  www.phpeditoride.net
 cena  zdarma

Diskuze (55) Další článek: IBM pomáhá vylepšit Firefox pro tělesně postižené

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,