PHP - 33. díl – phpMyAdmin - dokončení

Dnes si povíme další informace o práci s administračním databázovým nástrojem phpMyAdmin.

Úvod

Pokud ještě nemáte stáhnutou verzi intranetového serveru s phpMyAdmin, stáhněte si jej prosím zde, pro dnešní díl jej budete potřebovat. V dalším textu budu předpokládat, že jej máte nainstalovaný.

Zadávání dat pomocí phpMyAdmin

Vyjdeme z databáze test a databázové tabulky knihy, kterou jsme založili v minulém dílu našeho seriálu. V levém sloupci vybereme databázi test a počkáme si, až se načte znovu pravý sloupec. V pravém sloupci se vám objeví seznam, ve kterém je jediná databázová tabulka - knihy. V seznamu je sloupeček s názvem "Akce", ve kterém je celkem šest ikon. Každá ikona umožňuje nějakou akci s tabulkou knihy.

My si vybereme třetí ikonu zleva a klikneme na ní. Objeví se nám nová stránka na přidávání nových dat do tabulky:

Zkusme vyplnit nějaká data do posledního sloupce a pak kliknout na tlačítko s nápisem "Proveď". Zadaná data jsou nyní uložena v databázové tabulce knihy a nám by se měla znovu ukázat stránka se seznamem tabulek.

Procházení dat pomocí phpMyAdmin

Pokud se chceme přesvědčit, jaká data jsou zadána v databázové tabulce knihy, stačí kliknout na první ikonu ze šesti zleva ve sloupci Akce. První ikona obsahuje totiž funkci "Projít", která slouží ke zobrazování dat v tabulce. Objeví se stránka, kde uvidíte data zadaná v tabulce knihy. Standardně funkce "Projít" zobrazuje maximálně prvních 30 řádků dat, ale předpokládám, že tolik knih nebudete mít zadáno, takže uvidíte všechno.

Na této stránce můžete kliknout na "Vložit nový řádek", kterým můžete rovnou přidat další data, tedy zařadit do databáze další knihu.

Na stejné stránce můžete rovnou kliknout na "Náhled k vytištění", kdy phpMyAdmin zobrazí data ve formátu vhodném pro tisk na tiskárnu, případně můžete jít na "Náhled k vytištění (s kompletními texty)". Takže data v tabulce knihy si můžete zde rovnou i vytisknout na tiskárnu.

Na té samé stránce lze také kliknout na odkaz "Export", kterým můžete získat data ve formátu vhodném pro různé programy. Například ve formátu CSV vhodném pro Excel, nebo ve formátu XML a některých dalších.

Zadávání SQL příkazů pomocí phpMyAdmin

Celý phpMyAdmin je doslova prošpikován SQL příkazy. Skoro se zdá, jakoby phpMyAdmin byl částečně míněn jako příručka pro naučení se SQL příkazů. Téměř u každé akce na vás vykoukne i SQL příkaz toho, co jste právě udělali. Rozhodně toho využijte, a snažte se naučit SQL co nejdůkladněji, protože SQL příkazy jsou základem celé práce s databázemi.

Pokud ale chcete zadávat SQL příkazy přímo, můžete použít i phpMyAdmin. Stačí kliknout na obdélník v horní řádce s nápisem "SQL" a objeví se vám stránka, do které můžete psát svoje vlastní SQL příkazy:

Můžeme si vyzkoušet například SQL příkaz:

select * from knihy

který by měl zobrazit všechna data z databázové tabulky knihy.

Vlastní SQL příkaz by se měl spustit po kliknutí na tlačítko "Proveď".

Sluší se ještě napsat, že pro konstrukci SQL dotazů je k dispozici i stránka, která se zobrazí po kliknutí na obdélník "Dotaz" v horním pruhu. Pak se objeví jakýsi vizuální konstruktér SQL příkazů typu SELECT. Můžete zde přidávat sloupce, řadit, přidávat podmínky, apod. vizuálním způsobem velice podobným aplikaci Microsoft Access.

Vyhledávání v datech pomocí phpMyAdmin

Pro vyhledávání v datech je určena stránka, která se vám zobrazí po kliknutí na obdélník "Vyhledávání" v horní řadě:

Do kolonky pak je možné napsat slovo, nebo několik slov, a zkusit vyhledat dané slovo v datech v tabulce knihy. Po kliknutí na tlačítko "Proveď" se vám objeví nahoře, kolik záznamů obsahuje dané slovo s možností záznamy "Projít", nebo "Smazat". Asi nejužitečnější bude dané záznamy "Projít".

Export dat pomocí phpMyAdmin

Prostředí phpMyAdmin obsahuje i velmi užitečnou funkci exportu dat do různých formátů. Po kliknutí na obdélník "Export" v horním pruhu se vám objeví stránka, která exporty umožňuje.

Můžete exportovat do SQL (seznam SQL příkazů), LaTeXu (text pro sazbu), CSv (čárkou oddělené hodnoty) a XML.

Diskuze (7) Další článek: Evropská unie by měla přehodnotit elektronickou vládu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,