Photoshop Elements 8: Zná vaši tvář

Rozpoznávat lidský obličej na fotografiích umí stále více programů. Nedávno přibyla Picasa 3.5 od Googlu a také Adobe Photoshop Elements 8, který toho ovšem umí mnohem víc.

Adobe v září vydal novou verzi domácího správce fotografií a editoru Photoshop Elements 8. K hlavním novinkám patří rozpoznávání osob na snímcích, automatické hodnocení kvality fotek a technologie „seam carving“ z velkého Photoshopu.

Loni touto dobou Adobe představoval nový kreativní balík CS4 a letos přišla řada na domácí střižnu Premiere Elements a již osmou generaci Photoshop Elements. Pokud jste nad ním kdysi lámali hůl a považovali jej za hloupý program pro naprosté začátečníky, doporučuji jej vyzkoušet, má totiž co nabídnout i náročnějšímu domácímu uživateli.

Elements není hračka pro děti

Photoshop Elements 8 se skládá ze správce fotografií, který se koncepčně neliší od bezplatné Picasy, Zoner Photo Studia a dalších kousků na trhu, jeho silnou zbraní je ale použitelný editor fotografií. Fotky můžete upravovat buď v několika krocích pomocí jednoduchého průvodce, k dispozici je ale i klasické rozhraní Photoshopu s panelem nástrojů a samozřejmě i vrstvami. Pokud máte zkušenosti z velkého Photoshopu, určitě vás nadchne i možnost změny rozložení oken, zobrazení originálu a upravené fotografie vedle sebe a nově přibyla i možnost práce v celoobrazovkovém režimu, kdy vám těch pár zbývajících pixelů neubere ani rám programu.

elements1.jpg  
Photoshop Elements jako katalog
 
upravu_pruvodce.jpg upravu_rychle.jpg upravu_plny.jpg
Úprava fotky nabízí tři základní režimy: jednoduchý s nabídkou možností, rychlý pomocí posuvníků podobně jako v Lightroomu a plnou úpravu, kdy budete mít k dispozici téměř plnohodnotné prostředí velkého Photoshopu

Zná váš obličej

K novinkám patří těsná spolupráce se filmovou střižnou Premiere Elements. Fotky ze společného správce tak můžete sestříhat do podoby prezentace a třeba vypálit na DVD. Kvůli tomu si ale nový Elements koupí málokdo. S jakými skutečnými specialitami tedy přichází čerstvá osmička? Zkušební verzi si můžete stáhnout z webu Adobe a hned na začátku vás překvapí velikost instalačního balíčku, která se vyšplhala na 1 GB. To je na domácí rastrový editor přeci jen docela hodně. Pak už to je ale lepší. Photoshop Elements 8 umí rozpoznávat lidské tváře na fotografiích, z velkého Photoshopu si vypůjčil funkci „seam carving“, pomocí které lze změnit scénu bez zdeformován ídůležitých objektů a velmi se mi líbí také inteligentní štítky, které prozkoumají vaše fotografie a označí ty fotky, které mají správnou expozici, dobrý řez, ty které jsou na tom hůře, fotky s velkým přiblížením, širokoúhlé obrázky a tak dále. I při velkém objemu snímků tak budete mít přehled o jejich technické kvalitě.

 elements_rozpoznavani_uceni.jpg  elements_rozpoznane_xichty.jpg
Rozpoznávání obličejů v režimu učení a fotografie s obličeji již přidělené konkrétním osobám

Ačkoliv se Photoshop Elements 8 v mnohém podobá způsobu práce ve velkém Photoshopu, přesto je to editor především pro domácí uživatele, Adobe tedy zapracoval i na některých inteligentních filtrech. Těm nově vévodí funkce Photomerge Exposure, která vyřeší věčný problém s nedostatečným dynamickým rozsahem digitálních fotek. S levnými kompakty vyfotíte zpravidla buď přesvětlené nebe, nebo naopak příliš temné objekty při zachování správného pozadí. Něco vyřeší blesk v protisvětle, něco kvalitnější fotoaparát a ten zbytek pak HDR snímky, které vzniknou kombinací několika stejných kompozic s různou expozicí. Podobně funguje i funkce Photomerge Exposure, která prolne přeexponovanou a podexponovanou fotografii a výsledek by už měl odpovídat realitě. Rozdíl je v tom, že štetečkem označíte špatně exponovaný objekt na první fotografii, který je na druhé v pořádku. Zní to složitě? Podívejte se na obrázek níže.

elements_promena0.jpg  elements_promena.jpg
Dva různé snímky s expozičně vyváženým popředím (dvě dívky) a pozadím (park)
Snímek na druhé obrazovce vznikl prolnutím správného pozadí a popředí pomocí štětečku
 
elements_smart_tags.jpg  elements_seam_carving.jpg
Inteligentní štítky označí fotky podle jejich kvality, expozice i kompozice (indexování povolte v menu Edit - Run Auto-Analyzer)
Funkce seam carving představená v Photoshopu CS4 se v Elements jmenuje Recompose Tool. Slouží ke změně rozměrů scény při zachování rozměrů vybraných objektů. Na tomto obrázku se sice zmenšilo (zdeformovalo) pozadí, speciálním štětečkem vybraného popředí (dvojice) se to ale nedotklo. Funkci byste mohli použít třeba pro zmenšení scény se dvěma letadly na modrém nebi. Fotku byste zdeformovali tak, že by se obě letadla efektně přiblížila k sobě, nezdeformovala by se ovšem.

2GB záloha na webu

Adobe na jaře loňského roku spustil také své webové úložiště a editor Photoshop.com. Elements verze s ním samozřejmě umí komunikovat. V základní nabídce získáte bezplatně 2 GB dat, a pokud jste náruživější fotografové, budete si muset připlatit za Photoshop Elements Plus, který disponuje až 20GB úložištěm. Webové úložiště nakonec nesouvisí pouze s archivací na internetu, ale také se synchronizací, takže vybrané fotky můžete sdílet hned na několika počítačích. To je ale už poměrně okrajová záležitost.

spotreba_ram.jpg
Spotřeba paměti Photoshop Elements 8 se bohužel po několika desítkách minut vyrovná dospělému Photoshopu. Pokud sečtete související procesy, získáte skoro 1,4 GB alokované paměti a to je příliš.

Photoshop Elements 8 je kvalitní program, oproti nové Picase 3.5, která také rozpozná lidský obličej na fotografii, ovšem není zadarmo, u oficiálního distributora AMOS Software jej seženete za 2 160 korun, a tak musím být přísnější. K hlavním výtkám patří slabší výkon. Elements je skutečně pomalý a to jak v případě uživatelského rozhraní, tak v případě nejrůznějších výpočtů. Některé funkce jsou nakonec i docela nepřehledné a neergonomické, což platí především o automatickém rozpoznávání obličejů na fotografiích. Na třicítku snímků program potřeboval desítky sekund času a upřímně nebyl moc přesný – lidský obličej tak našel i v okenních rámech a dalších objektech na scéně. Jednodušší Picasa je v tomto případě mnohem jednodušší a intuitivnější, vše totiž udělá za vás.

Verdikt: Photoshop Elements 8 přichází s výbornou funkcí Photomerge Exposure a konečně umí rozpoznávat lidské obličeje, v příští verzi by se ale měli tvůrci zaměřit především na výkon a po vzoru velkého Photoshopu i na hardwarovou akceleraci.

Photoshop Elements 8
správce fotografií a rastrový editor
2 160 korun (AMOS Software)
Adobe.com
plusy

- rozpoznávání obličejů
- Photomerge Exposure
- pokročilé úpravy a práce s vrstvami

minusy

- místy horší ergonomie ovládání
- slabší výkon a vysoká spotřeba RAM
- poměrně velký instalační balík

fsc.jpg

 

Diskuze (9) Další článek: Intel varuje před viry pro nové grafické karty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,