Photoshop 5 od května na trhu!

Firma Adobe oznamuje, že od května bude na trhu pátá verze nejrozšířenějšího high-end programu pro...
Firma Adobe oznamuje, že od května bude na trhu pátá verze nejrozšířenějšího high-end programu pro práci s obrazovými daty, Adobe Photoshopu. Mezi klíčové nové funkce patří Historie, editovatelný text na úrovni znaků, kanál přímých barev a lepší podpora barevného managementu. Cílem má být především vyšší produktivita; například paleta Historie umožňuje sledovat seznam posledních editačních kroků, sledovat jejich výsledky a vracet se k libovolnému z nich. Tato paleta je aplikovatelná na různé nástroje Photoshopu, takže je možné například pracovat s "historií štětce" atd. Dalším nástrojem ke zvýšení produktivity jsou Magnetic Selection Tools (zjednodušení výběrů), nové efekty ve vrstvách (Layer Effects). Uživatele digitálních fotoaparátů potěší, že v balíku s Photoshopem jsou i utilitky jako FotoExplorer sloužící ke snadnému načítání obrázků z těchto fotoaparátů do Photoshopu. Photoshop bude v USA stát 995 USD, upgrade z předchozí verze je za 199 USD.

Živě komentuje: Adobe si stále udržuje náskok v programech pro zpracování obrázků a nabízí těžko překonatelnou volbu: je dramaticky levnější než některé super-špičkové programy pro pracovní stanice, je komplexnější než podobně nákladný LivePicture a je stále výrazně kvalitnější, spolehlivější a vyladěnější než sharewarové produkty typu "ruského Photoshopu". Photoshop je navíc doplněn grandiózním zástupem zásuvných modulů a actions, i když velmi odlišných svou kvalitou. Zatím jsme novou verzi neviděli, takže je těžké komentovat, zda bude vylepšena i v skutečně podstatných oblastech, jako je rychlost a pohodlí základní kreslicí a editační práce.

Cena Photoshopu je zatím stále hodně vysoká, což bohužel vede k vysokému počtu nelegálních kopií. Náš názor je, že v oblasti těchto programů je stále těžší co vylepšovat a že se sharewarová konkurence (popř. i Microsoft) časem natolik dotáhne, že i cena Photoshopu bude muset razantně klesnout.

Váš názor Další článek: Prosakují novinky o novém Office

Témata článku: , , , , , , , , , ,