PhotoDraw 2000: pomalý moloch nebo likvidátor Photoshopu?

Součástí Office 2000 je také program pro zpracování bitmapové a vektorové grafiky PhotoDraw 2000. Ten je ostatně dostupný již nyní v samostatném balení, v balíku Office 2000 bude mít na starosti propojení kvalitní grafiky s jednotlivými aplikacemi.
Součástí Office 2000 je také program pro zpracování bitmapové a vektorové grafiky PhotoDraw 2000. Ten je ostatně dostupný již nyní v samostatném balení, v balíku Office 2000 bude mít na starosti propojení kvalitní grafiky s jednotlivými aplikacemi. Na první pohled vás zaujmou pokročilé možnosti, na pohled druhý až zoufalá pomalost i na poměrně slušných strojích. PhotoDraw v balíku Beta 2 neobsahuje všechny vlastnosti nového rozhraní Office. Nemá schovávací nabídky a ani pobíhající asistentky, zatím má pouze číslo 2000 v označení verze.

Jak se to ovládá
Rozhraní PhotoDraw na mne působí velmi lacině. Ukreslené ikonky, laicky jednoduché ovládání, které spíše nepomáhá. Jsem prostě rozmlsaný a ovládání rozhraní Microsoftu mi nepřišlo tak precizní, aby se pro něj profesionál nadchl. Při ukládání můžete použít blbovzdornou funkci Save for use in…, kde si vyberete cílové určení obrázku. Nemůžete zde ovlivnit velikost ani formát obrázku, prostě se použije nějaký implicitní. Při ukládání do použitelných formátů TIF, GIF a JPG můžete některé volby nastavit, u TIFu mi chybělo dpi, u GIFu zase volba jiné palety než standardní Netscape palety.

Co to umí
Program se snaží vymanit se ze škatulky vektorový nebo bitmapový editor. Kombinuje vektorové kreslení objektů s aplikováním bitmapových výplní a vzorků čáry. Dosud nevídanou funkcí je volba bitmapového vzorku čáry. Jednak můžete použít vzorek ve stylu nějakého štětce á la Fractal Design Expression, jednak barevný vzorek s obrázkem. Tento vzorek má definován začátek, konec a střední část, která se opakuje. Například nakreslíte klikatou čáru a přidělíte ji vzorek telefonní sluchátko. Čáru pak bude tvořit zakroucený telefonní kabel, který bude mít na konci telefonní sluchátko. Stejně tak efekty jako rozmazání a klonování mají přidělený vektor, takže se dají měnit. Efektní jsou 3D filtry, které rychle z nakresleného 2D objektu vyrobí precizně vyrendrovaný nasvícený texturou pokrytý objekt. Snadno použitelné jsou i efektní úpravy okrajů objektů, kde máte na výběr řadu zajímavých prvků.

Vše krásné je ale vykoupené časem. Po každé změně grafiky se celý dokument na obrazovce znovu rendruje, nejprve hrubé kostičky a pak se zpřesněním. I u jednoduché čáry se vzorkem to trvá poněkud déle i na Celeronu 266. Jsem zvyklý podobné změny dělat interaktivně, ne čekat na vykreslení celé scény. Kdo používá PhotoShop, Ilustrator nebo i Corel Draw bude pomalostí zaskočen.

Resumé
PhotoDraw přináší neotřelý přístup k tvorbě grafiky, snadno s ním vytvoříte graficky efektní obrázky, které byste jinde pracně vyráběli a přitom tyto filtry nejsou snadno okoukatelné. Plus tomuto programu tak patří za kreativní přístup k tvorbě grafiky. U programu pokulhává solidní uživatelské rozhraní, pár rychlých kroků provedete rychle pomocí návodných ikonek, u složitějších nápadů narazíte často na nepochopení ze strany programu, který vám bude nastavovat usměvavou tvář funkcí, které vůbec nepotřebujete. Je to prostě pěkný program na tvorbu efektů. Na rozumnou práci zatím moc není.
Váš názor Další článek: Tapeta náhle mění barvu při výběru ikony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,