Photo Gallery Beta: Photo Fuse a další exotické funkce

Další aplikací v novém Live Essentials balíku bude vedle Messengeru i Fotogalerie. Umí vytvářet bezchybné fotky pomocí funkce Photo Fuse a další speciality. Testujeme betaverzi.

Přišel čas na seznámení s další aplikací z balíku Windows Live Essentials Beta. Tentokrát si vezmu na paškál novou verzi Windows Live Photo Gallery, kterou znáte pod přeloženým názvem Fotogalerie. Doposud pro mě byla symbolem velmi jednoduchého prohlížeče fotek s minimem nadstandardních funkcí. To je ale trochu omyl, Fotogalerie toho totiž uměla vždycky docela dost, autoři ale vsadili na toho nejméně náročného uživatele. Program tedy vytvářel panoramata na jeden klik myši bez možnosti dodatečných úprav a několik málo posuvníků pro úpravu jasu a kontrastu pak umě skryl z titulní strany programu kamsi do pozadí.

Ribbony kam se podíváš

Nová verze dává trošku více na odiv, že tyto funkce má, nejviditelnější změnou je totiž ribbon – komplexní ovládací lišta, kterou Microsoft poprvé představil v Office 2007 a která je společným jmenovatelem pro všechny programy z nového balíku Live Essentials. Photo Gallery rázem vypadá jako vybavenější program – až na velmi chabou podporu geotagování v podstatě srovnatelný s Picasou.

photo gallery.png  photo gallery.png  photo gallery facebook.png
V jednoduchosti je síla: Photo Gallery Beta má jednoduché a přehledné rozhraní bez zbytečných vylepšovátek
Všechny úpravy fotek můžete kdykoliv zrušit a vrátit se k původnímu originálu

Photo Fuse – už žádné zamračené „xichty“

Ve své podstatě toho program umí stejně jako dříve, autoři ale tentokráte dokázali lépe prodat jeho možnosti. Přibylo sdílení na webové služby, některé automatizované specialitky jako třeba Photo Fuse, lepší rozpoznávání lidského obličeje a propojení s dalšími aplikacemi s Windows Live – zejména s Movie Makerem.

photo fuse.png  photo fuse.png  photo fuse.png
Specialitou nové verze je funkce Photo Fuse. Dokáže analyzovat množství snímků se stejnou nebo podobnou kompozicí, ze kterých pak můžete poskládat jeden dokonalý – funkce se výborně hodí třeba pro hromadné fotky a pro případy, kdy není obecenstvo schopné se shodnout, kdy je třeba zvolat sýýýýýr. Prostě scénu vyfotíte několikrát, a pak si složíte dokonalé úsměvy veselých redaktorů Computeru a Živě.cz.

Z režimu prezentace rovnou do střižny

Propojení s dalšími programy funguje skutečně dobře, když se totiž v prohlížeči přepnete do režimu prezentace, ve skutečnosti se v celoobrazovkovém pohledu spustí Movie Maker, nabídne vám několik přechodových efektů a slideshow díky němu budete moci upravit do filmu. A jelikož všechny aplikace Windows Live umí sdílet, takový film jedním kliknutím nahrajete třeba na Facebook.

slideshow1.png  slideshow2.png  movie maker.png
Pokud se ve složce přepnete do režimu prezentace, můžete si vybrat některou z přechodových animací a slideshow rovnou poslat na Facebook jako video, nebo ji dodatečně upravit v Movie Makeru (poslední obrázek)

Propojení s Live ID i Facebookem

Nikde se v programu nebudete muset přihlašovat, sociální sítě a další webové služby si totiž propojíte se svým Windows Live ID účtem na webu. Jakmile se tedy na počítači připojíte pod svým Live ID, Photo Gallery si bez dodatečného nastavení bude rozumět s Facebookem, bude umět k fotografiím připojovat kontakty z Facebooku a tak dále.

vyhledavani.png  tagovani.png  fotky s lidmi.png  moje fotky.png
Vyhledávání fotek podle roku, označení osoby na fotce, vyhledání všech fotek, ve kterých automat našel lidské osoby a vyhledávání fotek s konkrétní osobou. Live Fotogalerie nedisponuje natolik automatizovaným systémem rozpoznávání jako Picasa – sice se umí učit, ale na automatické rozpoznávání podle konkrétních (již identifikovaných) osob moc nespoléhejte

Roste konkurence pro Picasu?

Propojení se službami ve Fotogalerii funguje na jedničku a záleží tedy pouze na vás, jestli se autoři strefili do vašeho vkusu. Fotogalerie stále zůstává správcem fotografií pro nenáročného uživatele, který nechce robustní program, který zabere stovky megabajtů na disku a z jehož funkcí beztak využijete minimum. Nové rozhraní s ribbony ale může zaujmout i ty náročnější. S vrstvami zde sice pracovat nebudete, to ale ani není funkce, kterou bychom měli očekávat od této třídy editorů – o vrstvy a paletu nástrojů jako ve Photoshopu zde skutečně nejde.

orez.png  upload.png  skydrive.png
Ořez fotky s poměrem stran, nahrávání na úložiště SkyDrive a procházení fotek na SkyDrive

Půl „giga“ RAM je prostě moc

Pokud bych měl přesto hledat nějaké závažné mouchy, musím se pozastavit nad neskutečnou spotřebou systémových prostředků. Je sice pravda, že jsem měl po ruce pouze testovací betaverzi, nicméně při těch nejnáročnějších úkolech program bez problému zablokoval 450-500 MB RAM a to je už docela velký zápřah i pro dnešní čtyřgigabajtový standard. Stejně tak kouzelná funkce Photo Fuse se bude hodit především těm, kterým v počítači tepe nějaké výkonné desktopové dvoujádro. Na průměrném notebooku si při plnoformátové fotografii na analýzu počkáte až několik desítek sekund.

prostredky.png
Jedná se sice ještě o betaverzi, ale 566 MB by program neměl alokovat nikdy
(Fotogalerie alokuje obrovské množství místa při analýze Photo Fuse)

Picase od Googlu v každém případě vyrostl zajímavý konkurent, který může nabídnout docela známé ribbonové rozhraní, které na Windows 7 s Aerem vypadá skutečně velmi pěkně.

Seznam novinek v připravované nové Photo Gallery (Fotogalerii) najdete na oficiálním blogu Windows Live týmu a na webu Windows Live Preview.

Diskuze (35) Další článek: Stáhněte si finální Safari 5 s novou funkcí Reader

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,