Čipy | SSD | Úložiště

Phison se chlubí novým řadičem pro SSD. Zvládne kapacitu až 8 TB s rychlostí 7,4 GB/s

Už dříve se objevovaly informace o chystaných nových řadičích Phison, které už používají sběrnici PCI Express 4.0 a v nejvyšší konfiguraci se pyšní rekordními rychlostmi. Nyní došlo k oficiálnímu představení.

Nejvyšším modelem bude řadič Phison E18 (kódové označení PS5018-E18), který se vyrábí novější 12nm technologií u TSMC, zatímco starší model E16 z minulého roku spoléhal stále ještě na 28nm technologii.

Řadič už nabízí novější standard NVMe 1.4 a podporuje osmikanálové zapojení NAND flash pamětí s kapacitou až 8 TB. Zvládne přitom sekvenční čtení rychlostí až 7,4 GB/s a sekvenčním zápis až 7 GB/s. Skvělé jsou také hodnoty náhodného přístupu, kdy dosáhne až na milion IOPS při čtení i zápisu. Čip lze kombinovat s pamětí DDR4 nebo LPDDR4.

Řadič podporuje technologie jako Dynamic SLC cache, TCG, Opal 2.0 a nechybí ani různé druhy hardwarového šifrování (AES 128/256 bit, SHA 160/256/512, RSA 4096). Spotřeba při zátěži je 3 W. Phison zatím neuvedl, v jakých SSD se s tímto novým řadičem setkáme, ale jistě bude součástí těch nejvýkonnějších modelů od různých výrobců.

Váš názor Další článek: Elektrický létající oblek z dílny BMW dokáže vyvinout rychlost až 300 km/hod

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,