Čipy | SSD | Úložiště

Phison E26 je řadič budoucích extrémně výkonných SSD pro PCI Express 5.0

Současné modely výkonných SSD, které využívají na maximum propustnost sběrnice PCI Express 4.0, v mnoha řešeních používají i výkonné řadiče od Phisonu. Právě tento výrobce ale nyní představil novou generaci, která dostane maximum i z nadcházející sběrnice PCI Express 5.0.

PCI Express 5.0 přináší dvojnásobnou propustnost na linku oproti PCI Express 4.0. Vzhledem k tomu, že současné nejvýkonnější modely M.2 v rámci čtyři linek dosahují na hodnoty kolem 7,4 GB/s, lze s PCI Express 5.0 očekávat hodnoty kolem 15 GB/s.

Phison má pro novou generaci připravený řadič E26, který se bude výrobcům SSD dodávat v druhé polovině roku 2022. Základem řadiče jsou jádra Arm Cortex R5 a balík akcelerátorů CoXProcessor 2.0. Řadič podporuje různé typy pamětí 3D NAND flash (ONFI 5.x, Toggle 5.x) a řadu dalších technologií, včetně virtualizace a podobně. Kromě formátu M.2 Phison počítá s U.3, E1.S a E3.S.

K dispozici už jsou prototypy vyrobené 12nm technologií, které jsou dostupné výrobcům SSD i základních desek, aby se vše stihlo otestovat a doladit. Každé zvyšování rychlostí na stejném počtu linek s sebou nese zvýšené problémy s šumem, a tedy nutnou korekcí dat při přenosu.

Phison zatím neprozradil, jaké rychlosti budou mít první modely SSD s tímto řadičem, ale zatím je ještě brzy, protože finální produkty lze na trhu očekávat spíše až koncem roku 2022.

Diskuze (3) Další článek: Trhliny v ISS jsou vážný problém, říká bývalý astronaut, který stanici pomáhal budovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,