Phishing Doctor: ochrana proti internetovým podvodům

Téma phishingu nedávno opět vyplulo na povrch. Stalo se tak díky publicitě okolo podvodného e-mailu rozesílaného nejenom klientům České spořitelny. Buďte na podobné podvody připraveni – pravděpodobně se budou objevovat stále častěji. Vedle zdravého rozumu vám může s ochranou před phishingem pomoci program Phishing Doctor.

 Plusy / minusy
 + jednoduché ovládání 
 – možnosti nastavení

Pokud jste se s phishingem ještě nesetkali na vlastní kůži, pak vězte, že se jedná o pokus vylákat z uživatelů nejčastěji přístupové údaje pomocí falešných formulářů či přihlašovacích obrazovek. Většinou vám přijde e-mail s velice důvěryhodným odůvodněním, proč byste měli klepnout na uvedený odkaz a na webové stránce vložit například přístupové kódy k bankovnímu účtu.

Pozorný uživatel si jistě všimne, že adresa stránek s podvodným formulářem neodpovídá oficiální adrese webové aplikace, se kterou běžně pracuje. Nejčastěji je nahrazena číselným vyjádřením (IP adresou), ale může být i velice podobná adrese skutečné aplikace. Přehozených písmenek byste si tak na první pohled nemuseli všimnout.

Do boje s phishingem vyráží moderní webové prohlížeče, které buď pomocí přímo vestavěných funkcí nebo za pomoci doplňků upozorní uživatele na možné nebezpečí. Stále více poštovních klientů se také snaží rozpoznat v doručených zprávách známky phishingu. Pokud však této základní ochraně nedůvěřujete a rychlost aktualizací webového prohlížeče či poštovního klienta se vám nepozdává, vyzkoušejte další řešení. Samostatných programů určených k ochraně před phishingem je mnoho, vybral jsem z nich aplikaci nazvanou Phishing Doctor.

Ochrana na jedno klepnutí

Phishing Doctor slibuje jako ochranu elektronických zpráv, tak ochranu při prohlížení webových stránek. Po instalaci programu je nutné restartovat počítač, aby se ochrana aktivovala. Phishing Doctor pracuje na pozadí a k tomu, aby vás chránil, jej nemusíte nijak složitě nastavovat. Přesto je vhodné do programu nakouknout.

Hlavní okno programu nedodržuje klasický vzhled aplikace pro Windows. Autoři se pokusili zachovat hlavní ovládací prvky, ale program oblékli do moderního grafického kabátku. Výsledkem je bohužel o něco horší čitelnost textu na ovládacích prvcích. Hlavní okno programu vás přivítá přehledem s informacemi o aktivaci ochrany webu a e-mailů. Rovněž zde najdete případné počty blokovaných položek.

Statistické informace v hlavím okně Phishing Doctora

Nastavení programu je velmi jednoduché, dokonce bych se nebál tvrdit, že vše provedete na tolik oblíbené jediné klepnutí myši. Po výběru detailů k ochraně e-mailu nebo webu se zobrazí výběr, kde můžete tuto ochranu zapnout nebo vypnout. Standardně je samozřejmě ochrana webu i e-mailů aktivována.

Nastavení ochrany před phishingem je bez dalších detailů

Žádný program není neomylný, a tak se může snadno stát, že vám zablokuje vaši oblíbenou stránku nebo důležitou poštovní zprávu díky mylnému podezření na phishing. V takovém případě využijete možnost nastavení, kde programu sdělíte, aby se vás při nalezení podezřelé položky nejprve zeptal, co s ní. Kromě dotazů můžete nastavit automatické zablokování, případně automatické povolení přístupu.

Všechny phishingové události jsou protokolovány

Třetí funkcí programu, určenou spíše pro zkušenější uživatele je zapisování veškerých akcí do souboru s protokolem. Standardně je nastavena nejvyšší úroveň, zapisují se tedy úplně všechny záznamy programu. Podle svého uvážení můžete nechat protokolovat pouze události týkající se webu nebo jenom e-mailových zpráv.

Jelikož by soubor s protokolem neustále narůstal, obsahuje Phishing Doctor funkci, která soubor s protokolem automaticky zaarchivuje podle vám nastaveného intervalu. Výchozí je jeden den, pokud se s phishingem tak často nesetkáváte, interval můžete prodloužit. Více toho v nastavení protokolu nenajdete, snad pouze možnost změny cesty ke složce, do které bude ukládán.

Využijete protokol s událostmi?

Součástí Phishing Doctora je také jednoduchý prohlížeč těchto protokolů. Každý protokol obsahuje hodnocení nebezpečnosti, datum a čas, typ, program, IP adresu, provedenou akci, počet dat a opakování. Abyste se časem v množství protokolů neztratili, můžete si zobrazit pouze omezený počet, standardní hodnota je padesát posledních protokolů.

Až se seznam protokolů naplní, oceníte filtrování

Ochranu před phishingem možná již používáte

Nastavení programu lze chránit heslem. Budete tak mít jistotu, že jeho nastavení nikdo nepovolaný nezmění. Pokud program nechcete spouštět ihned po startu Windows, stačí tuto automatickou volbu v jeho nastavení vypnout. Přestože je nastavení programu velice jednoduché, lze jej vyexportovat do souboru a po případné reinstalaci programu opět načíst. Je škoda, že si v tomto směru nevezmou z Phishing Doctora příklad i některé mnohem složitější aplikace. Starosti mnoha uživatelů by se jistě zmenšili.

Nastavení programu lze snadno uložit a přenést jinam

Nezbytností u jakéhokoli ochranného programu jsou online aktualizace. Phishing Doctor tuto funkci nabízí také. Po stisku příslušného tlačítka v programu se zobrazí průvodce, ve kterém aktualizaci dovedete bez problémů do konce.

Jak vidíte, Phishing Doctor je velice jednoduchý prográmek, který může dobře posloužit i méně zkušeným uživatelům. Musíte si za něj ovšem zaplatit. Ne pro každého je však tato investice výhodná. Ochranu před phishingem nabízí už i nové webové prohlížeče a poštovní klienti, nemluvě o phishingové ochraně v různých antivirech a jiných bezpečnostních řešeních.

 Phishing Doctor 2.1.1.0
 Ochrana před phishingem
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  MalwareSweeper
 web  www.malwaresweeper.com 
 cena  29,99 USD
 operační systém   Windows 98, 2000, XP

Diskuze (13) Další článek: Invex 2006: osobností české informatiky roku 2006 zvolen Martin Grigar z AutoContu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,