Philips zavírá třetinu svých továren!

Nejen české firmy mají problémy s odbytem a naplněním výrobních kapacit. Philips na tom špatně není, ale jeho produkce je moc široká.
Holandský gigant ohlašuje, že uzavře zhruba třetinu svých továren po celém světě. Důvodem jsou přeplněné sklady a nevyužitá kapacita; Philips má dnes po světě 269 (!!) továren, tento počet chce postupně zmenšit na 160 až 170. Philips uvádí, že jeho příjmy za třetí kvartál klesly o 38%, a údajně hodlá ukončit svou spolupráci s Lucent Technologies. Na druhé straně chce provádět další akvizice v lékařství, polovodičové výrobě a světlech, a bude expandovat v USA.

Živě komentuje: Philips sice není ve výpočetní technice příliš známý, ale jeho oblasti činnosti jsou zde naopak obrovské: to, co je známé (monitory, kapesní PC atd.) jsou vlastně jen špičkou ledovce. Firma produkuje velké množství polovodičových komponentů využívaných v CD-ROM a chce být jedním z hlavních hráčů v DVD, je přední technologickou firmou pro oblast MPEG komprese atd. Nicméně právě tato přílišná diverzifikace je určitým problémem u firmy, která navíc podniká v nevýhodné Evropě - vysoké mzdy, "socialistická" ochrana zaměstnanců, malá mobilita pracovní síly, jazykové a celní bariéry atd. Přesto je ale třetina uzavřených továren - byť během tří let - docela silnou ranou pro tuto mocnou firmu.

Váš názor Další článek: Zmatky s verzemi Telefonického připojení sítě (Dial-up Networking) ve Windows 98

Témata článku: , , ,