Philips chystá 8cm MP3/CD přehrávač

Setkali jsme se s ním v podobě návrhu během diskuse o Minidisku, ale nyní se pomalu stává skutečností. Philips připravuje MP3/CD přehrávač, který bude využívat malé osmicentimetrové disky.
Tradiční MP3/CD přehrávače trpí hlavně tím, za co příliš samy nemůžou. Kvůli velkým rozměrům běžného cédéčka nelze stlačit jejich rozměry výrazně dolů a velká rotující plocha disku snižuje odolnost vůči otřesům. Přesto již delší dobu existuje odpověď – CD disky o průměru 8 cm. Nejsou zrovna rozšířené, zejména kvůli jejich kapacitě, ale prakticky všechny CD-ROM mechaniky s výsuvnými šuplíky je umí přehrávat a existují i média pro CD-R/CD-RW vypalovačky.

8cm médium má kapacitu 185 MB – nepříliš velkou, ale pro MP3 skladby poměrně dostatečnou. Při 128 kbitech vystačí na tři hodiny hraní.

Nový chystaný přehrávač Philips eXpanium EXP401 je určen pro 8cm média a podporuje vše, co byste čekali od pořádného CD/MP3 přehrávače: normální audio cédéčka, CD-R a CD-RW média, MP3 ve formátech 32 až 320 kbps; navíc má i podporu AAC. Nové eXpanium navíc podporuje souborový formát UDF, využívaný například u CD-RW, tedy vypalování po jednotlivých souborech. Zabudovaný LCD displej je pouze numerický, ale pomocí tlačítek pro posun mezi skladbami lze skákat mezi alby (složkami) na disku.

V současné době Philips pouze vypsal betatest pro 50 šťastlivců, kteří budou moci tento přehrávač testovat. Zúčastnit se mohou i zájemci z České republiky, rozhodně však není jisté, že budou vybráni. V polovině září se rozešlou betavzorky a budou se hodnotit osm týdnů. Pak pochopitelně bude ještě muset následovat vyhodnocení a případné úpravy produktu, takže na trhu se přehrávač objeví nejdříve před koncem roku.

Protože se zatím jedná pouze o jeho první představení, není zatím známa cena. Doufejme, že se Philips nerozhodne vyhnat ji do výše kvůli určité exkluzivitě přehrávače.

Diskuze (20) Další článek: IE 5.5 SP2 ruší QuickTime

Témata článku: , , , , , , ,