Phil Zimmerman, tvůrce PGP, opouští Network Associates

Hlavním důvodem jsou neshody ohledně dalšího směřování PGP a zveřejňování zdrojového kódu. Phil bude nadále pracovat na OpenPGP.
Hlavním důvodem jsou neshody ohledně dalšího směřování PGP a zveřejňování zdrojového kódu. Phil bude nadále pracovat na OpenPGP.

V roce 1997 koupila firma Network Associates (NAI) firmu PGP Inc, její majitel Phil Zimmerman, tvůrce šifrovacího systému PGP se stal poradcem. V době prodeje PGP se objevily značné obavy ohledně další nezávislosti PGP a možností vkládání vládních zadních vrátek pro přístup k šifrovaným zprávám. Tyto obavy rozhodně nerozptylovalo například to, že řadu zaměstanců Network Associates tvoří bývalí zaměstnanci NSA, americké státní organizace zaměřené na odposlech a dešifrování zpráv.

Naštěstí se tyto obavy nakonec příliš nepotvrdily. V rámci NAI si PGP zachovávalo svůj statut a byly zveřejňovány zdrojové kódy. Phil Zimmerman ve svém prohlášení na rozloučenou ujistil všechny uživatele, že PGP až do lednové verze 7.0.3 neobsahuje žádná zadní vrátka a jedná se o naprosto bezpečné verze. Hlavním důvodem odchodu Phila Zimmermana z NAI je právě neshoda ve strategii společnosti ohledně dalšího vývoje PGP a zejména zveřejňování jeho zdrojových kódů. Zde si NAI jako komerční firma chce ponechat kódy sama pro sebe a nechce je veřejně dávat k dispozici. Protože NAI zůstávají práva na značku PGP, bude tedy samotné PGP nadále vyvíjeno a šířeno pod hlavičkou Network Associates.

Pro další vývoj PGP v jiných podobách to ale omezení neznamená. PGP je definováno otevřeným standardem OpenPGP. Klasické PGP je implementací tohoto otevřeného standardu. Phil Zimmerman bude nadále pracovat právě na zvyšování počtu aplikací využívajících OpenPGP, aby se zvyšovala konkurence původnímu PGP. Jedním z prvních aktivit po opuštění NAI bude spolupráce s autory známého HushMailu, freemailu s podporou šifrované komunikace, na začlenění OpenPGP do jejich dalších produktů.

Letos v červnu uplyne deset let od veřejného uvedení PGP. PGP (pretty good privacy) bylo původně navrženo pro ochranu lidských práv, pro ochranu soukromí a občanské svobody v informačním věku. V současnosti je PGP synonymem pro zabezpečenou e-mailovou komunikaci a ochranu dat.

Váš názor Další článek: Olympus C-2100 UZ - „Dlouhé oko, pevná ruka“

Témata článku: , , , , , , , , , , ,