Pevný disk a laser: stokrát rychlejší zápis

Výkon většiny počítačových komponent utěšeně roste. Pevné disky s magnetickým záznamem ale nestíhají držet krok. Roste kapacita, horší je to ale rychlostí a přístupovou dobou. Jednou z mála šancí na změnu jsou SSD, které nabízejí kratší přístupové doby, bohužel za cenu výrazně vyšší.

Není proto divu, že se hledají i další alternativy k tradičním pevným diskům. S jednou z nich přišli vědci z Radboud University Nijmegen v Nizozemí, kteří k zápisu dat na klasický pevný disk použili laserový paprsek. Ten je schopný ohřát potřebnou část plotny, což se využije při změně polarity (zde: změna hodnoty bitu z 1 na 0 a naopak), která proběhne zhruba stokrát rychleji než u klasického pevného disku (v řádech femtosekund: 10-15 s).

laser.jpg

Nedostatkem je zatím fakt, že oblast, kterou laser ohřeje je příliš velká (5 mikronů: 5×10-6 m). Tým kolem Daniela Stancia, autora objevu, však už pracuje na technologii, která by tento rozměr měla snížit na přijatelnou mez (10 nanometrů: 10×10-9 m).

Určitý zájem o tuto technologii už projevila společnost Seagate, ale i kdyby se tento experiment dostal do fáze celkové použitelnosti, na trh se tato zařízení nedostanou dříve než za pět let.

Co hodlají podniknout s rychlostí čtení, se autoři objevu nezmiňují.

Zdroje: DailyTechSciencenow, New Launches

Diskuze (14) Další článek: O2 šíří v multiplexu C vysílání České televize v HD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,