Pětkrát rychlejší WiFi už do konce roku

Diskuze čtenářů k článku

Zdenek Stepanek  |  25. 11. 2002 11:54

Zdravim

Totalni uspech 802.11g vidim v tom, ze bezi ve volnem pasmu, kdezto 802.11a ne. Coz je IMHO tak podstatny rozdil az me boli hlava z toho, jak vsichni kricite jak je 802.11a genialni. To uz jste zapomeli jak jste vybehavali na CTU povoleni? Nebo se snad pletu?

Zdenek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
daemon  |  25. 11. 2002 20:20

Pouzivate-li slova jako 'totalni uspech' jen proto, ze .11g bezi sice ve volnem, ale preplnenem a pro vetsi rychlosti nevhodnem pasmu, pak nezbyva odpovedet na Vasi posledni otazku ze ano, pletete se. A s tim IMHO......vite co......uz to proste 'neleti'.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
myself  |  24. 11. 2002 23:23

Zdar ...

Jsem v teto oblasti absolutni laik. Muzete mi nekdo vysvetlit rozdil mezi Wifi a klasickou microvlnou ?

Dekuji

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Duda  |  24. 11. 2002 07:54

Nebudu se tady až tak moc vyjadřovat ke zmíněným technologiím. Jen mne zarazilo, že se zde zmiňuje pouze tento jeden výrobce. To znamená, že ostatní výrobci nebudou nabízet produkty na 802.11g? To snad ne. Naše společnost se zabývá dovozem a distribucí bezdrátů rovněž, ale nebudu zde zmiňovat ani značku ani o kterou společnost se jedná.

Pane Holčík, skutečně se velmi těžko věří nestranosti Computer Pressu, když pravidelně posíláme produkty na testy a stávají se věci jaké se stávají. Například, loni jsme poslali na testy nabušenej počítač, po nějaké době jsme jej začali shánět a zjistila se zajímavá věc. Počítač se "ztratil", takže nebylo možné napsat recenzi. Po nějaké době se vrátil, ale článek nikde. Místo toho byl v čísle, kde měl článek vyjít konkurenční podobný produkt.

Následovali základní desky. Zde byla situace ještě zajímavější. Testovali jsme je u vás již mnohokrát, a proto mámzde několik veselých příhod. Jednou například jsem čekal na vrácení půl roku a článek vyšel až potom co jsem křičel. Jindy se mi stalo, že redaktor "přehlédl" 5CD se softwarem, který byl k desce zdarma a do recenze napsal, že nevýhodou je málo SW. ) Následovala další deska, u které jsem se zase dozvěděl, že dostane mínus za chaotické rozmístění switchů, tak tedy na desce byly switche 2, jeden na clear cmos a jeden na zapnutí USB klávesnice. Uznáte, že to se chaoticky rozmístit ani nedá. ) A zajímavé je, že deska se vrátila nerozbalená, odkud vzal autor ty naměřené hodnoty to netuším. No a poslední situace nestala před nedávnem, kdy opět došlo k zapomenutí otištění recenze a tak mi váš kolega zavolal, že bohužel recenze je již mimo, protože produkt za dobu svého poměrně dlouhého testování zastaral.

Zajímavé je, že u produktů Levi je vždy kladná recenze a vždy jsou recenzovány aktuálně a než až třeba za půl roku.
Není to o tom, že se zlobím na konkurenci, je mi to jedno. Vadí mi jen, když se rozčilujete za něco, co je naprosto evidentní!
A jedna perlička na závěr. Před vyjitím posledního testu mi zavolala vaše kolegyně, jestli si nechci dát k testu někam inzerát. Já jsem slušně odmítl. Hádejte co se stalo, test nikdy nevyšel. Náhoda, že?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  24. 11. 2002 20:17

nejprve k článku. Uvádím zde linksys, protože bude první. budou pochopitelně i další výrobci, ti ale uvádí, že své produkty dají na trh až v době schválení standardu a tento článek byl o tom, že budou 11g produkty už letos.

Vaše druhé špatné zkušenosti se týkají zřejmě spolupráce s časopisem Computer. Mrzí mne vaše špatné zkušenosti, zde bohužel ale nejsem nijak informován, protože skutečně jsme dvě velmi oddělené redakce. Nemohu vám tedy dát kompetentní odpověď. Nezmiňujete ani jméno vaší firmy. Můj e-mail tomas.holcik@cpress.cz je vám ale k dispozici a jsem ochoten pomoci při zprostředkování nějakého řešení. Pochopitelně mi vadí, pokud má někdo s naší firmou špatné zkušenosti, a rád pomohu při nápravě.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
daemon  |  21. 11. 2002 18:30

pane Holciku,

tak jste tu opet zaperlil.

V nasi firme pouzivame DualAccess point od Intelu, na ktery se soucasne pripojuji klienti s 802.11b i s 802.11a kartami. Z praxe mame vyzkousene, ze 802.11a ma do budoucna smysl, hlavne z duvodu neunosne zaplneneho pasma 2.4GHz (vs. 5.2GHz) a pouhych 3 volnych kanalu pro prenos (vs. 9 volnych kanalu). Vsem vaznym zajemcum doporucuji -- funguje to sqele.

Co se tyce standardizace -- 802.11a JE standardem uz nyni, 802.11g NENI zatim standardizovan. A k tem uvadenym 'vyjimkam': pocet zemi, kde je 802.11a schvaleno, roste kazdy mesic -- v Evrope chybi snad jen Francie, v zari pribylo Nemecko a Polsko....

 

Z cele 'recenze' mam dojem, ze uvedene problematice vubec nerozumite. To samo o sobe neni nic spatneho -- horsi vsak jsou vase zavery, ktere maji pusobit, jakoze je pise skutecny odbornik.

Chci vas poprosit, abyste bud nepsal zasvecene o necem, cemu nerozumite dobre, nebo abyste nepsal vubec. Tendencni clanky neni to, co zde lide hledaji.

A ted jeste ze zcela jine strany --- LinkSys.....distribuuje Levi.....kladna recenze za kazdou cenu.........

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  21. 11. 2002 20:33

802.11g je cíleno především jako následník 802.11b. Tak je to i zamýšleno v článku. 11a je specialitka která sice je dostupná už nyní, ale bude s největší pravděpodobností jen v pozici speciálního nasazení, kde je velká rychlost nezbytně vyžadována bez ohledu na kompatibilitu. 11g bude nejen dle mne, ale i podle řady analytiků podstatně rozšířenější. klidně vám podepíšu, že je horší než 11a, to ale mnohokrát v historii nehrálo roli, je prostě kompatibilní.

Popravdě nechápu jak distribuce nějakého produktu souvisí s živě. Levi nemá s živě nic společného. jestli narážíte na nějaké testovací počítače v nějaké zcela jiné redakci, tak to jste opravdu hodně ale hodně mimo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
daemon  |  22. 11. 2002 00:13

prosim, prosim, prosim ---- prostudujte si problematiku trochu vice a neplacejte. 802.11a ze je 'specialitka'???  To snad muze z ust vypustit jen bulvarni redaktor, ktery uveri dobremu PR firmicky, ktera, protoze nezvlada high-tech, musi nejak zduvodnit 'sve' reseni WiFi.... Obratte se - ja nevim - na firmy, co se bezdratem zabyvaji; na stavajici vetsi uzivatele, co dnes maji 802.11b apod.

Ad kompatibilita --- zcela postrada vyznamu zpetna kompatibilita, kdyz budete mit 'zapraskane' freq. pasmo. Navic - pri existenci dualnich reseni (.11a a .11b) tato zalezitost jiz neni podstatna, resp. muze se tvrdit, ze dual AP je zpetne kompatibilni s 802.11b (protoze ji obsahuje)  --> muzu potvrdit realnym nasazenim u nas. .11g ma navic jednu neprijemnost, o ktere se nezminujete -- protoze se stale jedna o nestandardni reseni, kazdy vyrobce se snazi protlacit 'tu svoji' technologii modulace, kterou zrovna ma. To vami prosazovane kompatibilite prilis nenahrava....

Plus dalsi nevyhody 802.11g ----> tri kanaly oproti osmi, velka pravdepodobnost interference s jinymi zarizenimi pracujicimi v 2.4GHz pasmu, neexistence standardu --> proto i velky risk pro soucasnou investici (kdo vam zaruci, ze standard bude zrovna takovy, jak si je ve sve implementaci predstavuje Linksys ??)

Re Levi -- je to opravdu bokem a mimo tema --- jen jsem si na to vzpomnel, kdyz jsem se dival na minule clanly teto znacky na Zive a na to, jak se veskere recenze rozplyvaly nad dokonalosti techto produktu......ano, jsou 'mrkave', maji rozhodne jeden z nejlepsich designu na trhu, ale je to prakticky bezvyznamny 'hrac'. No a protoze Levi tyto produkty velmi aktivne 'tlaci' na trh a protoze casopis Computer (ted namitnete, ze Zive a Computer se vubec neznaji) si da jeste do tiraze, ze pouziva pocitace Lynx (=Levi), napada me, ze pak ty testy nemusi byt zcela objektivni (a chapu to --- taky bych se nastval, but na miste Levi, kdyby jste me 'sjeli' testovany vyrobek). Proc taky do te tiraze nepisete, od koho mate kliky u dveri, od koho mysi k pocitaci, od koho operacni system, monitory.....proc zrovna Lynx ( a WDC)?? Vim, ze jsme na (L)Zive, ale ptam se Holcika, ktery pracuje v Computer Press.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  22. 11. 2002 08:21

Opět, nikdo netvrdí, že 11a je horší než 11g, pro uchycení se na trhu jako náhrada za 11b má ale 11g výhodnější startovací pozici.

Vy jste fakt paranoidní, napíšeme že je dobrý AMD - to distribuuje Levi - nahráváme Levi, napíšeme, že je dobrej Intel - to distribuuje Levi - nahráváme Levi. Pokud si opravdu myslíte, že věci takto fungují, tak to opravdu asi nemá smysl diskutovat. Nechápete, že existují i jiné formy reklamy než nutně celostránková inzerce a reklama může vypadat i jinak, třeba tak, že někomu prostě dáte počítač na testy a za to barterem chcete zmínku o tom, že ten počítač jste někomu dal?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
daemon  |  22. 11. 2002 11:05

z vaseho clanku mam pocit, ze 802.11g je 'ta' prava technologie, co vse spasi a ze 802.11a je temer nepouzitelna anebo bez sanci na uspech. V praxi to vsak vypada jinak, nehlede na to, ze 802.11g neni stale standardem a proto jsou veskere (!) investice do ranych produktu hazardem.

k te druhe casti -- ano, konkretne v pripade Computer Pressu a Levi jsem paranoidni, nezlobte se. Dokud se bude 'nezavisly' (?) casopis chlubit tim, ze pouziva vyrobky jednoho z velkych distributoru, potom se budu na nektere recenze (tech produktu, ktere se dany distributor snazi protlacit na trh) divat pres prsty. Konkretne na AMD, Linksys, Lynx. U ostatnich produktu, ktere se tak vyrazne 'netlaci', mi to az tak nevadi.

a stale plati to, ze prosim, abyste psal pouze o vecech, kterym bud rozumite dobre anebo ke kterym si sezenete nejake materialy. PR clanky se daji precist i jinde a driveji, nez na Zive. Dekuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  22. 11. 2002 11:18

Pokud spřádáte takové konspirační teorie, tak tady fakt normální argumenty nepomohou, nemá to cenu dál diskutovat. Já vím, že to tak není, vy si myslíte, že to tak je. Tak to asi bude muset zůstat, já s tím dokáži žít.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
daemon  |  22. 11. 2002 11:35

hodne stesti

 

beru to tak, ze tu prvni cast jste si vzal k srdci -- to je mozna v tuto chvili dostatecne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
milos  |  22. 11. 2002 09:05

Muzete prosim rict neco blizsiho z praxe? Zajima mne predevsim oblast pokryti (max. dosah v mestske zastavbe), rychlost pripojeni. Pokud mozno uvedte i typ a vyrobce zarizeni. Muzete neco doporucit, nebo naopak nedoporucit. Predem diky

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
daemon  |  22. 11. 2002 11:31

to by bylo asi na delsi diskusi, ale jen kratce:

- pouzivame WLAN reseni pouze uvnitr kancelari - ne mezi budovami, i kdyz i zde existuje reseni (bridging)

- z pocatku jsme pouzivali 802.11b reseni firmy Intel -- Enterprise Access Point (podporuje i zmineny bridging, ale nevyuzivame jej), ktery je pripojen k paterni siti. Protoze vsechny AP umeji roaming, pridavame prubezne (nebo ubirame - podle potreb) dalsi AccessPointy ------ k dispozici jsou i levnejsi reseni nez Enterprise Access Point (napr. Wireless Gateway, apod.)

- protoze jsme jiz zacinali mit obcas potize s 'mistem' v pasmu 2.4GHz (usmevna historka -- kdyz kolegyne v kuchynce zapla mikrovlnku, kolegovi, ktery tam byl rovnez se svym iPaqem a WLAN kartou, spadlo spojeni ....zacali jsme se poohlizet po nejakem standardnim reseni, ktere ale bude zpetne kompatibilni se stavajicimi uzivateli na 802.11b. A protoze Intel uvedl na jare celou radu novych WLAN produktu (802.11b s moznosti upgrade na 802.11a pozdeji,   802.11a s moznosti 'upgrade' na 802.11b pozdeji,  a konecne DualAccessPoint 802.11a/802.11b v jednom zarizeni). Od te doby takhle fungujeme a muzu potvrdit, ze ti uzivatele, co jiz presli na 802.11a nemaji problemy s obsazenosti pasma - a navic maji az 5x vetsi rychlost.

Pochopite moje 'rozliceni', kdyz nekdo, kdo si k WLAN pomalu ani necichl nam tady vrazi kliny do hlavy o tom, jak 802.11g bude skvela. Verte mi, ze zminene nevyhody (2.4GHz pasmo, neexistence standardu) jsou natolik znacne, ze jakasi zpetna kompatibilita s 802.11b to nevytrhne. Ano, pokud by 802.11a bylo samostatne reseni z nemoznosti pripojit 802.11b uzivatele, pak ano, ma jistou sanci. Ale kdyz si dnes muzete poridit Dual AccessPoint....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Magic_Lu  |  21. 11. 2002 14:04

no již jsem plánoval  koupis 11Mbit verzi, ale dobře že jsem počkal již peřd 14 dny v diskuzi psali že to bude o něčem jiném  tady nabízím převzaté shrnutí

54Mbit 

dosah: 10 km při 5,5Mbit ( externí antena 24DB )

              7 km při 11Mbit  (             ""                   )

              3 km při 24Mbit  (             ""                   )

              1 Km při 54Mbit  (             ""                   )

Citlivost na kanály je prý u značky LikSYS 1 hlavní a dva okolní tudíž opravdu 3 kanály

jinak je to jeden z nejlepších kousků :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Andy  |  21. 11. 2002 17:11

No, tak ked niekto cely zivot pracuje v prostredi takeho primaca alebo vysielaca WI-FI, tak v 50 tke sa moze cudovat, ze  mu najdu nador v mozgu.... alebo ze nebude moct dobre spavat a pod.... a mozno s tou 50 tkou som to prehnal.... moze to byt aj skor

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  21. 11. 2002 12:56

re: "Firma Linksys, která má většinový podíl v oblasti bezdrátových WiFi sítí"

To jste si vycucal kde. Třeba co se týče klientských produktů (poslední výzkum tuším gartnerů, můžu se kouknout) má on tuším přes 10% a nový Proxim (zejména po koupi Agere) má 58%. Takže "většinový podíl" bych tomu určitě neříkal.

Navíc situace v ČR je ještě rapidně jiná, tady linksys skoro vůbec nejede (zejména z historických důvodů, kdy tu jsou zaběhlí jiní distributoři)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
007  |  21. 11. 2002 09:28

no nekteri vyrobci slibuji jednoduchy update starych access pointu jen pomoci softu, ale u levnejsich to asi nebude mozne  problem bude hlavne v kartach ty se jen tak jednoduse neupgradnou a budou se muset koupit nove

mimochodem G ma mensi dosah nez B !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  21. 11. 2002 11:57

kde jste to četl? já spíše našel:

It's also clear from early tests that 802.11g has the same, or perhaps slightly better, range than 802.11b. On the other hand, 802.11a seems to maintain a higher throughput out to the limit of its range, while 802.11g appears to run out of steam at its extreme range.

má tedy stejný nebo větší dosah, ale na hranici dosahu signálu nedosahuje vysoké rychlosti zatímco 802.11a si drží rychlost až do mezních vzdáleností.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
007  |  21. 11. 2002 12:40

řikali mi to lide od Cisca, přisto tyden bych mel mit 1 testovaci kousek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  21. 11. 2002 12:48

Dobrý den,

shodou okolností mám měřící grafíky a dosah je menší nebo stejný. Ono je to jednoduché, 802.11g používá na nižších rychlostech stejnou modulaci, takže jsou-li stejné vyzářené výkony a stejná citlivost, tak je dosah stejný.

Ale na vyšších rychlostech se musí používat složitější modulace a tak klesá dosah. Ale na rychlé PAN budou i ty desetimetry stačit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nastvanek  |  21. 11. 2002 16:29

Mám veliký problém! Jsem v Moravskoslezké knihovně v Brně.... je tu přístupný internet pro každého a PC jsou dobře vybaveny, ale od pondělka nejdou odesílat emaily. Když jsme se ptal, tak prý proto, že se kvůli summitu zrobustnil firewall a sledují se všechny emaily a je zakázáno uploadovat na FTP servry.... MAJÍ NA TO PRÁVO????????????????????

(dejme tomu, že sem chodí denně kolem 500 lidí z celého Brna a teď si nikdo elektronicky ani neškrtne...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nastvanek  |  21. 11. 2002 16:32

To se divím, že nezakázali i Žive... to bych si potom nemohl postěžovat ani na svobodu projevu

 

Tohle by chtělo zmedializovat! Kdyby chtěl někdo něco spáchat, tak by to ubělal odjinud a ne z knihovny, kde ho každý vidí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  21. 11. 2002 16:51

Mají na to právo, ale jsou to lamy. Nikdo přece nezakazuje obecně internetovým kavárnám, aby neomezovaly provoz, máte svaté právo tam prostě nejít. Když ale někdo kvůli summitu zakáže e-maily, tak je to prostě lamer.

Zakazují vám ale používat třeba freemaily??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Ticháček  |  21. 11. 2002 21:01

Aha... tak už mám aktulizované informace... Stanislav Gross dal podnět všem státním složkám (především knihovnám apod) aby znemožnily případné útoky proti summitu, takže se skoro ze všech knihoven v ČR nedá posílat emaily, uploadovat na FTPčka apod. Blokovány jsou porty 21, 400 nebo tak nějak a ještě jeden a freemaily: email.cz, seznam.cz, post.cz, tiscali.cz, centrum.cz a mnoho dalších. Je to žalostný pohled, když nic netušící člověk píše půlhodiny email, nikdo mu to neřekne a on potom zjistí, že jej neodešle. Kdybych se na to nezeptal správce, tak to nevím a blokováno je to přímu u NICu.

Docela se bojím budoucnosti... někdo se zblázní a zakáže se všechno a už nás z toho nezachrání ani revoluce...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Nosek  |  21. 11. 2002 08:14

hmm dobra zprava, jen by me zajimalo jestli je tim upgrade firmware mysleny upgrade na novych zarizenich, nebo jestli to bude stacit na to co je v prodeji ted. tedy jestli do meho tyden stareho AP naleju novy firmware a bude se zarit jak vo zivot :)))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  21. 11. 2002 11:41

Linksys ten upgrade firmwaru uvádí v kontextu upgradu těchto nových produktů. Uvádí je před finální verzí standardu a tak na ně slibuje pozdější upgrade na konečnou verzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  21. 11. 2002 12:50

Hmm, jestli není hotový standard, nebo alespoň nečeká jen na podpis, tak nemohou mít čip, který na to bude optimalizovaný.

Jinak někteří výrobci mají Access Pointy řešené tak, že se do něj dává PC karta, takže AP je stále stené a měníte jen kartu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Walda  |  21. 11. 2002 00:50

Jestli je to pravda, tak osobne prastim kladivem do anteny toho, kdo to zacne vysilat do vzduchu.. :))

H.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Standak  |  21. 11. 2002 09:13

Hoj Waldo a procpak? Pokrok se neda zastavit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Walda  |  21. 11. 2002 10:27

No neda, ale vezme si to tak 2x az 3x vetsi sirku pasma v pripade, ze ten spoj nekdo vytizi na 100 procent a kanalu mame 11(13).. :((

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil Poturnaj  |  21. 11. 2002 10:45

WiFi ma dosah ~200 metrov v budove zopar desiatok metrov, takze je mala pravdepodobnost, ze sa budes s niekym prekryvat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Walda  |  21. 11. 2002 11:09

To jsem ted nejak nepochopil? 200m kde? No pokud to da nekdo na vsesmerovku nekde na vysoky barak, tak pri plnem zatizeni spolehlive sebere + - 3 kanaly kolem sebe a to na mnohem vic nez jen 200m. Myslim, ze takove rychlosti na 5GHz jsou o necem jinem, ale na dnes jiz pomalu preplnenem 2.4GHz? Pripada mi to jako kdyby chtel nekdo vysilat televizi v pasmu 88-108MHz :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  21. 11. 2002 12:11

cituji:

Similar to 802.11b, 802.11g operates in the 2.4GHz band, and the transmitted signal uses approximately 30MHz, which is one third of the band. This limits the number of non-overlapping 802.11g access points to three, which is the same as 802.11b. This means that you'll have the same difficulty with 802.11g channel assignment as you do with 802.11b when covering a large area where there is a high density of users. The solution of course is to lower the power of each access point, which enables you to place access points closer.

Ohledně zabírání pásma je to tedy to samé co b. spojování kanálů může využít až 11a pro vyšší rychlosti nad 54 MBit/s.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Nosek  |  21. 11. 2002 11:35

my to puzivame taky outdoor 2km

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  21. 11. 2002 12:51

pásmo i šířka pásma jsou stále stejné, pouze se používá jiná modulace (shodná s tou používanou u 802.11a), takže bude podstatně (několikanásobně) menší dosah na vyšších rychlostech

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor