Pět nejlepších nástrojů pro tvorbu myšlenkových map

Plánování, kreativní činnost, brainstorming, promýšlení nejrůznějších projekt a další myšlenkové pochody mohou být zaznamenány pomocí speciálních aplikací a webových služeb. Jaké jsou ty nejlepší?
Kapitoly článku

FreeMind

Velice populárním a často doporučovaným programem pro tvorbu myšlenkových map byl na fóru bezplatný nástroj FreeMind. Běží v prostředí Java a lze jím zaznamenat nejrůznější myšlenkové pochody s jejich prioritami, pořadím, v jakém přišly, důležitostí i zaměřením. Původně náhodné myšlenky se dají jednoduše reorganizovat, propojovat, navazovat a zvýrazňovat. Výsledek je možné exportovat do HTML a přiřadit mu specifický odkaz.

freemind1.png

Orientace a ovládání programu je intuitivní a rychlé a prostředí přehledné. Neoplývá sice kdejakými grafickými vychytávkami a výstup není kdovíjak líbivý, ale funkčnosti to vůbec neubírá. Pokud někdo stojí především o grafické pozlátko a dojem, tak musí sáhnout po náročnějších a placených variantách.

freemind2.png

Na to si ostatně stěžuje diskutující s přezdívkou tom.as, který FreeMind sice považuje za funkčně dostatečně vybavený, ale trpící právě špatným uživatelským prostředím. To ale nevadí např. uživateli Rajnoha, který vyzdvihuje množství funkcí i možností nastavení a také export do PDF či SVG. Čtenáři satai se zase líbí snadná ovladatelnost programu prostřednictvím klávesnice.

Stáhnout FreeMind, bezplatný (36,3 MB)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,