Software | Microsoft | Mobilní aplikace

Pět let od nákupu plánovače Wunderlist chystá Microsoft jeho ukončení. Nahradí ho To Do

V červnu 2015 koupil Microsoft oblíbený plánovač Wunderlist, který v té době používalo kolem 13 milionů uživatelů. Před více než dvěma lety přitom avizoval, že se chystá tuto službu ukončit a nyní zveřejnil definitivní termín – stane se tak 6. května 2020.

Po tomto termínu přestane fungovat synchronizace a uživatelé budou mít možnost exportovat svá data do aplikace Microsoft To Do. V tuto chvíli jsou již na Wunderlistu zastaveny registrace nových uživatelských účtů.

Wunderlist končí

Po nákupu Wunderlistu představil Microsoft v dubnu 2017 svou vlastní službu To Do, která nabízela velice podobné funkce. V září téhož roku pak přišel s novou verzí, jež se ještě více podobala Wunderlistu, a kromě jiného přinesla integraci s dalšími produkty, jako je Outlook, Microsoft Planner, Cortana a Launcher pro Android.

Ačkoli uživatele Wunderlistu zpráva o jeho konci patrně nepotěší, hodí se dodat, že ho Microsoft udržoval při životě podstatně déle, než bývá v případě podobných akvizic zvykem. Informace o tom, že aplikace bude nakonec zrušena, zaznívaly z Redmondu přinejmenším od dubna 2017.

Během tohoto období se vývojáři snažili integrovat oblíbené funkce z Wunderlistu do To Do. Postupně implementovali například skupiny seznamů v podobě složek, dílčí úkoly, podporu příloh, sdílení a přiřazování úkolů.

Nezvratný osud

O osud své aplikace projevil zájem i její původní tvůrce Christian Reber, který vyjádřil lítost nad plánovaným ukončením. Na sociální síti Twitter dokonce navrhl, že si aplikaci koupí zpět, pokud mu to bude umožněno.

Microsoft konstatuje, že se rozhodl ukončit Wunderlist, protože zastavil uvolňování nových funkcí, a jak bude aplikace stárnout, bude stále obtížnější ji udržovat. Kromě toho se chce konečně plně soustředit na to, aby se jeho To Do stalo nejlepší alternativou k Wunderlistu.

Uživatelům je tedy nabízena aplikace, která se v uplynulých letech Wunderlistu značně přiblížila – nabízí podobný design a prakticky stejnou sadu funkcí. Navíc přidává další „vychytávky“, jako je posílání úkolů e-mailem či podpora plánovače v rámci MS Outlook. Na oficiální stránce Microsoft zveřejnil postup, jak co nejpohodlněji přejít z Wunderlistu na To Do.

Diskuze (4) Další článek: Nový Volkswagen Golf je digitální. Dotykové displeje ale nemusí každému vyhovovat (jízdní dojmy)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,