Penryn oficiálně: vyšší výkon, vyšší frekvence, nižší spotřeba

V pondělí Intel uvolnil informační embargo na výkony nových 45nm procesorů Core 2 z rodiny Penryn.
Kapitoly článku

Už v první polovině listopadu se má na trhu objevit další generace procesorů vyráběných novým 45nm výrobním procesem. Embargo na zveřejňování výsledků skončilo v pondělí a tak vám přinášíme tentokrát už oficiální výsledky nové generace procesorů společnosti Intel.

DSC00756.jpg DSC00759.jpg

Na našich stránkách už jste nejspíš narazili na popis cyklu vývoje procesorů Intel – ve stručnosti zrekapitulujeme, že nové procesory hodlá Intel uvádět v přibližně dvouletých tzv. tik-tak cyklech, ve kterých vždy nový procesor rok po uvedení vystřídá jeho obdoba vyráběná lepším výrobním procesem. Core 2 se objevilo v loňském roce a tak je teď na pořadu dne jeho vylepšená 45nm verze.

GF8800GT134.png 

Do naší redakce se dostal shodou okolností stejný procesor, který jste později mohli, resp. nemohli vidět pod pasivem chladiče počítače vystaveného na Invexu na společném stánku Intelu, Nvidie, Comforu, Logitechu, Belkinu, HP a dalších.

intel002_1.jpg intel003.jpg intel06.jpg

Vyrovnávací paměť L2 se u základních modelů zvětšila ze čtyř na šest megabajtů a zvýšila se její asociativita ze 16cestné na 24cestnou. V procesoru přibylo 47 nových SSE4 instrukcí. Ty se mohou u specializovaných aplikací projevit výrazným nárůstem výkonu – například s nejnovější verzí DivX 6.7 narostl výkon Penrynů o 60-70 %.

GF8800GT127.png 

Intel neimplementoval všechny instrukce sady SSE4, proto používá označení SSE4.1.

Došlo i k úpravám mikroarchitektury a u mobilních verzí čipů přibude jeden úsporný režim a technologie dovolující při spuštění aplikací vytěžujících jen jediné jádro vypnout druhé jádro a zvýšit takt používaného.

GF8800GT130.png GF8800GT131.png

Hustota tranzistorů se téměř zdvojnásobila. Starší dvoujádrové 65nm procesory Core 2 Duo mají 291 milionů tranzistorů a plochu jádra 143 mm2. Nová 45nm jádra mají plochu 107 mm2 a mají 410 milionů tranzistorů, v případě čtyřjádra je jich dvakrát tolik, tedy 820 milionů. Drtivá většina přidaných tranzistorů padla na větší L2 cache. Čtyřjádrové procesory této generace jsou pak složené ze dvou nativně dvoujádrových procesorů komunikujících spolu přes systémovou sběrnici, přičemž vždy dva z nich sdílejí L2 cache.

GF8800GT129.png

S novým výrobním procesem se snížila spotřeba při přepínání mezi dvěma stavy tranzistoru a úniky proudu (leakage current). Lze tedy při stejné teplotní obálce přidávat k čipu další funkce a dosahovat vyšší rychlosti jádra i sběrnice při stejné spotřebě. Znamená to, že dosavadní hranice se posune zase o něco výš, a časem se očekávají modely s rychlejší 1 600MHz sběrnicí.

Změn doznala i virtualizace – časy nutné pro přepínání z a do virtuálních strojů se zkrátily o 25-75 %.

GF8800GT132.png GF8800GT133.png 

Podrobnější popis vylepšení u procesorů Penryn Intel vypustil už před nějakým časem, a tak vás odkážeme do staršího článku Intel Penryn: 45nm odveta za Barcelonu. Pokud vám ani to nestačí, nemůžou vám dělat problémy anglické recenze, v nichž se jde ještě více do hloubky. Odkazy najdete na konci třetí strany článku.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,