Linux | Windows 10 | Hacking

Peklo opět zamrzlo: V Microsoft Storu je hackerský Kali Linux

V souvislosti s příchodem Windows 10 už v minulosti několikrát zamrzlo peklo a padl celý zástup někdejších tabu. Tím nejzajímavějším je volitelný linuxový subsystém integrovaný hned nad jádro Windows, který umožňuje nativní běh hromady linuxových textových terminálů – v podstatě téměř kompletního textového Ubuntu, Fedory aj., které můžete stáhnout z Microsoft Storu.

Nyní v pekle opět trošku přituhuje, Microsoft se totiž na svém blogu pochlubil, že do Windows Storu dostal další linuxovou distribuci – bezpečnostní Kali.

Asi ho nemusíme příliš představovat, v minulosti jsme si totiž na něm vyzkoušeli několik jednoduchých kybernetických útoků. Kali je distribuce určená k penetračním síťovým testům, a tak je vybavená hromadou nástrojů pro tvorbu útoků, kterými lze sledovat, jak je proti nim ochráněná třeba podniková síť.

8418b8e0-ce9d-4ec6-ae16-c428f95efecf
Na Windows 10 můžete nainstalovat ze Storu jak Kali, tak třeba klasické textové Ubuntu. Poběží vedle sebe, takže budete mít dva různé terminály. V popředí terminál Kali a v pozadí terminál Ubuntu. Oba mohu samozřejmě přistupovat do souborového systému Windows – nejedná se o izolovanou virtualizaci Linuxu.

Jenže jak už tomu bývá, mezi simulací útoku a reálným záškodnickým útokem je vlastně jen formální rozdíl, díky Kali se tak i Desítky mohou proměnit v kybernetickou zbraň. Tedy až na některé drobnosti, ve kterých se Windows principiálně liší od Linuxu a které nejsou v linuxovém subsystému zatím plně implementované.

To se týká třeba ovladačů hardwaru a typicky útoků na Wi-Fi, kdy je třeba přistupovat hluboko do síťové karty. Pro běžné síťové útoku v LANu a na internetu však Kali na Windows bez problému poslouží.

Diskuze (13) Další článek: Amazon Echo straší své uživatele. Bez varování jim v noci pouští děsivý smích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,