Web | Torrent | P2P

PeerTube: YouTube s podporou P2P, který může běžet i na vašem serveru

Minulý týden se některé kanály na YouTube potýkaly s licenčními problémy a jejich videa z portálu dočasně zmizela. Tento osud na pár dnů potkal i kanál svobodného modelovacího softwaru Blender, který na videoportálu sleduje necelých 200 tisíc modelářů.

Vývojáře Blenderu to naštvalo natolik, že v mezidobí spustili (sic ryze experimentální) instanci PeerTube, čímž relativně okrajovému softwaru dopřáli ohromnou medializaci.

PeerTube je takový YouTube na vlastním serveru okořeněný o podporu P2P technologií (WebTorrent). To znamená, že PeerTube stáhnete, nahodíte na svůj server a návštěvníci budou mít tak trochu skutečně pocit, že jsou na YouTube, PeerTube má totiž velmi podobnou základní kostru GUI.

900e3e51-72eb-4cee-86c2-e48f70978e5e
PeerTube hostovaný na evropském serveru Blenderu

Specialitou je zmíněná technologie P2P, konkrétně WebTorrent, takže zátěž hlavního serveru může být snížena tím, že ta nejžádanější videa diváci nemusejí streamovat přímo z něj, ale i mezi sebou. Čím vice se jich bude na video dívat, tím bude video dočasně lépe dostupné i skrze WebTorrent.

PeerTube zároveň podporuje i protokoly pro federalizaci obsahu, takže různé instance PeerTube mohou navzájem sdílet obsah a vytvářet jakousi obří síť alternativního decentralizovaného videa.

2a7ed470-0edc-4515-96ac-441a36843e1f
PeerTube se vzhledem i názvem inspiroval v YouTube. Vše běží v HTML5.

Ačkoliv je PeerTube po technické stránce v mnoha ohledech úctyhodný projekt, podobně jako mnohé další alternativní technologie trpí jedním podstatným neduhem: nikdo jej nepoužívá. Blender tak alespoň upozornil na to, že webové video nemusí být hostované jen na YouTube, Vimeu nebo Facebooku, ale i dalších platformách.

Diskuze (2) Další článek: Střih videa ve webovém prohlížeči: Jde to a na výběr máte hned několik možností

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,