PDF-XChange Viewer: Prohlížení i úprava PDF

Připadá vám váš prohlížeč PDF souborů velký a těžkopádný? Používali byste raději nějaký svižnější, ve kterém by navíc bylo možné provádět úpravy prohlížených dokumentů?

Pokud jste na výše položené otázky odpověděli kladně, bude vás rozhodně zajímat freewarová aplikace PDF-XChange Viewer, který se snaží být odlehčenou alternativou k tolik rozšířenému prohlížeči od Adobe. Kromě zjevně rychlejšího startu, načítání i zobrazování stránek však síla tohoto programu tkví především v možnosti PDF dokument do jisté míry upravovat. Pro ulehčení českému uživateli je PDF-XChange Viewer plně lokalizován do češtiny.

Zobrazování

Během instalace a následného prvního spuštění budete moci rozhodnout, zdali se program integruje do vašeho webového prohlížeče či jestli má být používán jako defaultní pro prohlížení PDF. Pokud chcete možnosti PDF-XChange Viewer nejprve vyzkoušet, vyplatí se obě možnosti odmítnout. V případě spokojenosti lze samozřejmě vše napravit. První dojem z programu není vůbec špatný. Zapůsobí na vás jednoduché, líbivé a familiární prostředí.

sshot-1.png 
Rychlé načítání stránek ve známém prostředí.

Do značné míry připomíná vzhled konkurenta od Adobe i jeho základní rozvržení funkcí a ovládání. Navíc tu ale najdete několik graficky hezky ztvárněných panelů s funkcemi, ke kterým se záhy dostaneme. Již první start a načtení dokumentu vás přesvědčí o tom, že PDF-XChange Viewer je výrazně svižnější než bumbrlíček od hlavní konkurence. I samotné zobrazování stran je dostatečně rychlé.

Poznámky a vpisky

Mnozí z vás jistě namítnou, že existuje spousta ještě menších a svižnějších prohlížečů. Síla PDF-XChange Viewer ale spočívá především v jeho schopnosti upravovat PDF dokumenty. To můžete dělat pomocí několika nástrojů, které v podstatě do dokumentu vkládají nové prvky. Předně se zde dají vkládat poznámky v podobě žlutých bublinek s obsaženým textem uvnitř a upozorňující ikonkou kdekoli na stránce.

sshot-2.png 
Poznámky kdekoli v textu.

Užitečnou funkcí je jistě i přímé vkládání textu do dokumentu. Můžete tak přímo určité pasáže připisovat, nebo je vkládat do oddělených rámečků apod. Dále je možné text barevně zvýrazňovat, podtrhávat i škrtat. U všech těchto funkcí lze dále nastavit jejich parametry (velikost, barvu, styl…), takže úpravy budou do textu velice dobře zapadat. Pokud se potřebujete z nějakého dokumentu učit, můžete tak nahradit tisk a následné vybarvování.

sshot-3.png sshot-4.png
Vkládání textu, označování, podtrhávání, škrtání...

Razítka a odkazy

Kromě práce s poznámkami a se samotným textem lze PDF upravovat omezeně i graficky. Týká se to především vkládání různých šipek, obrazců atd. V placené verzi je možné vkládat i obrázky a vodoznak. Do dokumentu můžete i náčrtově kreslit za pomoci tužky a nepovedené mazat za pomoci gumy. Spíše pomůcku pro pobavení pak představuje funkce razítka. Pomocí ní lze dokument opatřit např. krásným červeným nápisem „Confidential“.

sshot-5.png 
Orazítkování citlivého dokumentu.

Užitečné je vkládání odkazů. Vytyčíte si určité pole, nejčastěji se bude jednat o část textu, nadpis či logo, a poté se dostane do vlastního nastavení odkazu. V něm nejdřív navolíte grafickou podobu pole (ohraničené, barevné atd.) a pak přejdete k nastavení akce. Tou může být přejití na jinou stránku stejného dokumentu, jiného dokumentu, otevření odkazu z internetu nebo otevření nějakého souboru. Případný čtenář si pak jen klikne na pole a akce se spustí.

sshot-6.png 
Výběr akci pro odkazy v dokumentu.

PDF-XChange Viewer je ideální nástroj pro uživatele, kteří chtějí mít lehký a svižný prohlížeč PDF dokumentů i jejich jednoduchý editor v jednom. Příjemnou jsou na programu kompletní česká lokalizace a především pak cena, která je pro nevýdělečnou činnost nulová.

stáhnout program PDF-XChange Viewer 2.5.192 Licence: freeware, 13 MB
Autor: Tracker Software Products Ltd
Web programu: www.docu-track.com


fsc.jpg

Diskuze (9) Další článek: Nový Apple MacBook: plastový valounek (test)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,