PCtuning unikátně: jak (ne)spálit procesor

Článek obsahuje video. Nejdříve instalujeme procesor - Athlon XP 2100+... Dobrá, teď zatížíme testem. Kolik je ztrátový tepelný výkon? Asi 60W... napadá mě, že na plochu čipu jen mírně překračující 1cm2 to je docela "záhul" - povrch procesoru teď topí asi 4x více než zapnutá žehlička. Je ABS zapnuto? Ano. No, jdeme na to - musím odepnout chladič. Cvak... Ještě nedávno jste si mohli být jisti, že v této situaci ucítíte spálený křemík a vaše peněženka by si mohla připsat ztrátu řádu deseti tisíc Kč...

Nebudu Vás déle napínat - pokud jste dosud nestáhli video, podívejte se na stručnou fotoreportáž / "diapozitivy" z videa:


...ještě si píská


...oops co se děje (CPU jede 0.1s)


...tma (kluci, necítíte někdo něco?)


...rychle zpět...


...zmáčkněte "Power" + několik vteřin čekání (kdo si to kouše nehty?)


...číslo pět žije!

Ufff... ochranný obvod tedy zafungoval skvěle - procesor nebyl žádným způsobem poškozen (nejevil dokonce ani žádné známky tepelného namáhání) - co více, byl dokonce schopen (po opětovné montáži chladiče a zapnutí napájení) téměř okamžitého provozu.


...procesor je pouze ušpiněný od stříbrné tepelné pasty (Arctic Silver 3),
tmavý okraj vlevo je zcela běžný "sealant" - jeho barva je stejná jako na začátku testu...

Stejně dobře jsme dopadli i u Solteku SL-75DRV5. Testy jsme si pro jistotu ještě jednou kompletně zopakovali...

Pentium 4 - bezpečné přistání

Ještě bravurněji se ze stejnou situaci vypořádalo Pentium 4 2.4GHz (procesor běžel na "firemní" základní desce Intel D845GRG s integrovanou grafikou):


...oops


...děje se neco???


...vzdávám to
 


za okamžik jsem zas "ready"

Video:

Pokud však chladič vrátíte včas...

  • Zde je neupravené video ve formátu Quicktime /7.5MB,
  • Zde je totéž ve formátu DivX 5 /1.2MB,

...můžete pracovat dále téměř bez přerušení!

K velmi podobným závěrům vedl i test Pentia 4 2GHz (Wilamette): DivX 5, DivX 5 :-)) Nepodařilo se nám však totéž co na THG - udržet procesor v trvalém, velmi pomalém chodu (to platí jak o P4 2.4, tak i o 2GHz modelu).

Závěr

Myslím, že se po posledním testu se "plamenné" řeči začnou konečně přesouvat na jiné platformy. Ochrana Pentii 4 se sice zdá dokonalejší než v případě Athlonů XP, ve svém důsledku však vede ke stejnému - procesor i počítač jsou zachránění, s daty se však bude třeba, nejspíše v obou případech, asi rozloučit (zpomalovací "throttlování" udrží PC v pomalém chodu v případě, že se na procesoru zastaví větrák, nedokáže však procesor bez chladiče "uchladit" déle než 30 sekund).

Jiří Kwolek, Jan Dudek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,