PCtuning Brik - PC s lidskou tváří

Soutěž "Dream PC" mě motivovala ke stavbě nového počítače - typu, který by co nejlépe odrážel mou vlastní představu o ideálním PC. Měřítka jsem nastavil poněkud jinak - cena musí být pouze mírně nadprůměrná, procesor měl být taktován "kolem 2GHz", požadoval jsem solidní 3D akcelerátor, DVD, USB 2.0 a vypalovačku (o síťové kartě a modemu ani nemluvě), líbil by se mi i šestikanálový zvuk a IEEE1394. Navíc jsem chtěl, aby mé nové PC bylo mimořádně tiché a zároveň i velmi malé. Tak vznikl BRIK.
Kapitoly článku

Pokud jste sledovali požadavky kladené na nový systém, jistě jste si všimli, že jsou v mnohém protikladné. Ihned bylo jasné, že nejhorší bude sladit požadavek na bohaté osazení (nekompromisní 3D akcelerace, DVD, CD-RW, USB 2.0, zvuk 5.1, FireWire...), relativně vysoký výkon ("kolem" 2GHz) s malými rozměry (nebezpečí přehřátí) - a to vše ještě za podmínky minimální hlučnosti. Mnozí (zejména výrobci počítačů) by řekli, že takový počítač postavit ani nelze: že procesory příliš "topí", že desky jsou příliš velké, že kabely jsou příliš široké (čeká se na Serial ATA), nejsou odpovídající skříně, že grafiku jako GeForce4 nelze použít...

Důkazem "že to jde" je extrémně tichý počítaček, sídlící po pravé straně mé "sedmnáctky" tichounce šumící do právě psaného článku (těsně potom, co "mladý" pařil 2 hodiny Unreal Tournament 2003 :-))

Začneme tím, jak výsledný počítač vypadá - potom se podíváme na to,  jak vznikal:

Brik "první"


...porovnejte rozměry Briku (vlevo) s běžným rozměrem PC
(vpravo - jinak velmi elegantní Dream PC od společnosti ProCa)

Základem celé konstrukce (dlužno říci, docela podařeným) je grafitová (pryč s šedobilými odstíny :-) skříň Yeong Yang YY-A104CG P4PFC určená pro desky formátu Micro ATX. Poznámka: skříně Yeong Yang dováží do ČR společnost LEVI International - cena skříně byla přijatelných 1660Kč bez DPH.


..."problém" DVD a CD-RW vyřešilo dříve recenzované kombo LG GCC-4120B
(všimněte si vyvedení USB a toho, že disketová mechanika není osazena - vidíte jen černý molitan)


...na tomto obrázku je vidět část úprav zlepšujících efektivitu chlazení
- vše bude vysvětleno dále


...i zadní část je poměrně nezvyklá vyčnívajícím ventilátorem v horní části skříně

Poznámka: Systém nyní splňuje prakticky veškeré požadavky, se kterými jsem k jeho stavbě přistupoval - výjimkou je absence zvuku 5.1 a portů IEEE 1394 (FireWire). Proto je zde volný poslední PCI slot (úplně dole) určený k umístění zvukové karty Sound Blaster Audigy - kartu jsem zatím neosadil, zjistil jsem totiž, že ji dosud nepotřebuji.

V další části popíšu stavbu a vlastnosti "Briku" podrobněji (některé nápady nechť vám jsou inspirací pro optimalizaci svých vlastních sestav).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,