PCT guide: AMD vs. Intel - remíza

Ne, nebojte se - AMD a Intel nevyhlásili příměří a nerozdělili si každý 50% trhu :o) Tato série článků si klade za úkol narušit či vyvrátit některé mýty, které panují okolo současných "PC motorů". Asi nepřesvědčíme ty "skalní" (ti se žádnými argumenty přesvědčit nedají) - chceme pouze poskytnout dostatek "materiálu k přemýšlení" těm, kteří mají otevřené hlavy a chuť poslouchat.

Tak jako auta, mobilní telefony, modelky či televizní stanice mají své zastánce a odpůrce, mají je i procesory. To je v pořádku, tedy alespoň do doby, než se zdánlivě nerozhodnutý zákazník rozhodne koupit nový počítač. Pokud již nemá vyhraněný názor, flamewars na veřejných serverech ho v jeho nejistotě ještě více podpoří (zajímavá kombinace - ujištění v nejistotě ;-). V prvním díle tohoto seriálu si pojďme otevřít diskusi o tom, co nám zejména na procesorech jednotlivých firem vadí a co naopak přesunuje některé řešení do "musím mít" kategorie.

Kompatibilita

Intel v tomto (prvním a přiznejme nejdůležitějším kole) funguje jako etalon: je prostě základem, který uznává i AMD (alespoň do doby x86-64bit). Bez Intelu by možná IBM prodávala drahé desktopy a každý třetí by měl na stole Apple ;-).


Foto1: Pohled na system monitor AMD 1GHz s pasivním chladičem krátce po nonstop provozu.

Dřívější procesory AMD (K5, K6...), jakkoliv byly cenově výhodné, v podstatě CPU Intelu jen "emulovaly" na odlišném jádře. Podpora těchto procesorů ze strany výrobců hardwaru i softwaru byla tehdy špatná, stejně jako výkon floating-point jednotky procesorů s logem AMD. V mainstreamových aplikacích (v hlavním proudu - v nejprodávanějších a nejběžnějších programech), zvláště po nástupu Windows, byla kompatibilita dostatečná - jakmile jste však vybočili do "specialit", mohli jste narazit na problémy (zpracování videa, profi zvukovky, alternativní operační systémy, použití speciálního HW, atd.).

Joro: Zde chci upozornit na to, že dříve byla AMD na "cizím území" - její procesory se osazovaly do základních desek, jež byly primárně určené pro procesory Intel. Jelikož je pochopitelné, že Intel dbal na kompatibilitu a "sladěnost" svých čipsetů pouze se svými procesory (a kombinace čipové sady Intelu + "neinteláckého" procesoru vedla ke mnoha problémům), musely se dřívější procesory AMD spoléhat i na méně prověřené základní desky s čipovými sadami firem VIA, SiS a ALi, které se v té době, stejně jako dříve Japonci u automobilů, kvalitě a spolehlivosti teprve učily. Zde někde bych hledal kořeny averze (tehdy docela oprávněné) k "neintelovským" řešením.

Po "době kopírování" však firma AMD (trochu popíchnutá licenční blokádou Pentii II a Celeronů) založila vlastní platformu - nejdříve Slot A a posléze nyní aktuální Socket A. Tím vytvořila základy pro to, aby se základní desky a čipové sady vyvíjely jako "šité na míru" pro procesory AMD. Po váhavém rozjezdu tak vznikla kvalitní a plnohodnotná alternativa (první Athlony byly ve své době nejpokrokovějšími procesory) - navíc, díky cenové válce se můžeme těšit s vysokého výpočetního výkonu za dříve nepředstavitelnou cenu.

Nyní již nikdo soudný nepochybuje o kompatibilitě platformy AMD - a když se něco najde, ručím Vám, vina je nejčastěji na dané komponentě která nejspíše zcela nedodržuje standardy (byť stanovené Intelem - například týkající se sběrnice PCI) a kvůli jednoduchému vývoji se zaměřuje jen na určitou čipovou sadu. Softwarová kompatibilita s instrukční sadou x86 je však jednoznačně dnes již zcela vyřešena - vždyť nečiní problémy ani procesorům VIA C3.

Nyní situace vypadá pro AMD zcela jinak - pokud totiž získáte nějakou "kritickou hranici" podílu na trhu (ta bude někde u 20%), máte trhu prakticky... polovinu. Jinými slovy: žádný seriózní vývojář si nedovolí dnes vypustit, ať hardware nebo software, který si s platformou AMD nerozumí. Teoretické i praktické riziko nefunkčnosti zde samozřejmě je, ale je tak minoritní a prakticky vždy rozumně řešitelné (patche, service packy,...). Nikdo není nucen do nákupu Intelu (nebo AMD) řešení jen kvůli kompatibilitě (problémy bývají - avšak na obou stranách). Vetší problémy v současné době dělá nespolupracující hardware (problémy s čipsety) a v neposlední řadě absence "citu pro instalaci windows" u instalující osoby. Mohl bych vyprávět, ale to snad někdy příště - třeba v okurkové sezoně ;o).

Pozn: Pokud používáte nelegální software, který je zprovozněn doinstalováním nějakého násilného "cracku" nebo upraveného souboru, zasahujete do "skrytých" záznamů v registrech a používáte extrémistické nadstavby operačního systému, můžete si za nestabilitu sami. Holá Windows s mainstreamovým software jsou velmi důkladně testována, pokud ale nainstalujete podobná zvěrstva typu skinů do Windows, kdejaký shareware, drivery či biosy neoriginální nebo určené pro jiný hardware apod., nesvádějte nestabilitu a zvláštní chování počítače na Windows nebo hardware. Zvláště malí výrobci si s testováním moc velkou práci nedělají, natož autoři cracků apod. Věřte nebo ne, když se k Windows chováte "slušně" odvděčí se vám dobrou funkčností, to platí o každém systému, nemluvě o ženách ;-)

Shrnutí - nerozhodně

Nikdo vám nedá jistotu, že při volbě procesoru od Intelu nenarazíte na problém - stejně jako vám tuto jistotu nedá nikdo u platformy AMD. Požadujete-li maximální kompatibilitu a stabilitu, volte značkový hardware a "mainstreamový" software. Pokud zvolíte Pentium 4 a ten osadíte do špatně nastavené noname základní desky s VIA chipsetem, jako grafiku osadíte Kyro a zvukovku Terratec, nebudete na tom s kompatibilitou lépe než když zvolíte AMD Durona na starším SISu + SoundBlaster 128 s grafikou od ATI. Vyberte si takovou "vzdálenost" od nejprodávanějšího řešení, na jakou máte znalosti (s odbornou péči lze zprovoznit téměř vše).

Vím, mainstream není vždy cenově výhodný - někdo však nemá a (nebo) nechce mít jiné volby - neberte mu to, je to jeho právo a on třeba potřebuje pracovat, ne trávit čas studiem optimální konfigurace HW, konfigurací a hraním si se systémem, který má sloužit, ne zdržovat.

"Automobilová analogie" říká, že pokud budete hledat maximální stabilitu a kompatibilitu (a oželíte výkon a nové vlastnosti) dosáhnete ji s... mírně zastaralými (a tím pádem i prověřenými) kombinacemi typu Intel Pentium III + chipset od Intelu + grafická karta od ATI nebo jiná, značková, se starším čipem nVidia. Vývojový cyklus HW je však tak prudký (a případné problémy se řeší tak rychle), že optimem jsou spíše řešení "téměř pod špičkou". Časově lze říci, že řešení jež nabíhala v hlavním proudu jako novinka před půl rokem, jsou již (pokud ještě existují) dostatečně ověřená.

Pokud už máte problém, hledejte na internetu (i v diskusních skupinách), dotazujte se na technické podpoře, instalujte aktualizované drivery. Většina problémů je až nečekaně snadno řešitelná, jen vědět, jak na to (i k tomu se dostaneme v dalších dílech).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,