PCT guide: AMD vs. Intel - remíza

Ne, nebojte se - AMD a Intel nevyhlásili příměří a nerozdělili si každý 50% trhu :o) Tato série článků si klade za úkol narušit či vyvrátit některé mýty, které panují okolo současných "PC motorů". Asi nepřesvědčíme ty "skalní" (ti se žádnými argumenty přesvědčit nedají) - chceme pouze poskytnout dostatek "materiálu k přemýšlení" těm, kteří mají otevřené hlavy a chuť poslouchat.

Prozraďme dopředu, že Intel nabízí jednoznačně daleko profesionálnější a více ucelenou nabídku než AMD. Ne že by v poslední době AMD nedotahovalo, ale tak jako Intel k tomu nebude přistupovat nikdy. Nikdy tvrdím proto, že AMD možná ve skutečnosti ani nechce být leaderem na trhu, ona ta pozice "být in a v závěsu" je v otázce efektivity (poměr vynaložených ku získaným prostředkům) o dost výhodnější. Nemusíte "rozrážet vzduch" a tak těch zbývajících třeba 20% trhu může stát i 50% úsilí.

Intel chce být logicky lepší především v business prostředí a profi systémech u velkých zákazníků, to se mu daří a odtud také teče více peněz než z "dumpovaných" procesorů pro low-end. Nikdo dokonale neobsáhne všechno a tak AMD má dost veké pole působnosti.
Intel nabízí prakticky vše na co si vzpomenete, od barebone serverů (all-in-one - vše v jednom), přes embeded procesory (dokonalé CPU určené pro vyhrazené systémy), běžné a mnohacestné SMP procesory až po low end Celerony, síťové karty, switche, čipsety apod. Kromě toho excelentně (vím o čem mluvím) podporuje vývojáře, dává k dispozici kompletní přehledy instrukcí, kompilátory, vývojové kity, podporuje vývojáře finančně, atd. Především díky Intelu (a Microsoftu) se žene vývoj SW, HW a her tak dopředu, a stojí je to nemalé peníze (které znásobené dostanou zpět ;-).

Pozn: Podobný rozdíl v podpoře je i na poli Microsoft vs zbytek světa, i to je mnohde větší důvod pro volbu MS řešení než příslovečná, avšak neexistující  "absolutní supervýhodnost alternativ".
Pozn 2: Málokdo také ví, že až donedávna (ani dnes tomu není o hodně jinak) nabízel Intel embeded 486 procesory za ceny vyšší než byla cena průměrného aktuálního CPU pro hlavní trh. Rozumný důvod je zcela viditelný. I AMD má obdobnou nabídku.

Shrnutí - Intel "v profesionalitě" vítězí na body

Intel se drží výborně své role leadera na trhu. Ať jste vývojářská firma nebo velkoobchod počítačů Intel vám nabídne to co nikdo jiný. Drobné majitele počítačů to nezajímá (a ani nemusí, ti řeší své starosti za své peníze), ale vězte, že většina toho co vidíte kolem sebe (automobily, sw, hry, hw, design nové budovy s kancelářemi,...) byla s větší nebo menší mírou vyvinuta ve spolupráci s firmou Intel. A Microsoft ;o). Děkujeme ;-). Pro uživatele alternativních platforem: ne, opravdu byste neměli lepší mobil (auto, mobil...) kdyby se pracovalo všude na "vaší" platformě. Je to o lidech, ne o prostředcích.

Co je lepší - jablka nebo hrušky?

A co z toho všeho plyne? Pouze to, že každá platforma má své výhody i nevýhody - obě mají na trhu své místo a ve své podstatě se vlastně i potřebují (přesněji řečeno - bez obou těchto firem by svět počítačů byl zcela jinde).

Co se týče spolehlivosti a stability - na každé platformě lze postavit zcela bezproblémový a bezúdržbový systém. Také kompatibilita dnes již nečiní velké problémy. Pokud jsou zde rozdíly, jsou především "filozofické" - zjednodušeně můžeme říci, že Intel je vhodnější pro konzervativnější a opatrnější zákazníky, AMD nabízí "více za méně peněz" pro mladší a "odvážnější" PC fajnšmekry.

Námět na diskusi:

  1. Podle čeho se rozhodujete při nákupu systému a jak se to liší od vašich představ, kdybyste neměli omezené finanční prostředky?
  2. Preferujete u komponent (zvuková karta, grafická karta, základní deska, pevný disk,...) raději "značkovost" řešení, nebo momentálně nejvyšší schopnosti či výhodnost?
  3. Pokud si domů přinesete nový počítač či upgradujete původní a na tom vám vaše oblíbená nebo kritická aplikace/hra/hardware nebude fungovat, jak zareagujete?
  4. Využili jste někdy možnosti vyměnit funkční hardware za jiný?

Děkuji za pozornost.

Pokračování příště

stolz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,