PC Strážce - uhlídá váš počítač?

Zákazníci Českého Telecomu si už nějaký čas mohou objednat službu komplexní ochrany počítače, připojeného k Internetu. V nové verzi se tato služba jmenuje PC Strážce a na tento bezpečnostní balík jsme se podívali poněkud detailněji.

Související odkazy

Slovník
ADSL
antivirus
firewall
hacker
online
server

Český Telecom nabízí ke svým ADSL či dial-up připojením službu pod názvem PC Strážce. Jedná se o službu, která navazuje (a nahrazuje) službu PC Secure a jde o komplexní bezpečnostní řešení pro ochranu počítače, připojeného k Internetu. Změna názvu souvisí patrně částečně i s novou reklamní kampaní, kterou Český Telecom právě spustil a která razí slogan "Co Čech to Internet". K tomu by se původní název příliš nehodil a navíc dovětek "teď už může mít Internet opravdu každý" naznačuje snahy o získání nových zákazníků ze strany "obyčejných" uživatelů. O vánoční nabídce, které se kampaň týká, jste si ostatně již u nás mohli přečíst.

Co je v balíku obsaženo?

Co tedy vlastně PC Strážce umí a komu je určen? Než se pustíme do praktického pohledu na tento bezpečnostní balík, povězme si nejprve několik obecných technických informací. PC Strážce v sobě zahrnuje jednak antivirové řešení, dále osobní firewall, antispyware, dial-up control (proti podvodnému přesměrování hovorů) a IPS (Intrusion Prevention System) pro lepší ochranu před útoky "hackerů" a červů.

PC Strážce Plus, který je vylepšenou a dražší variantou, obsahuje navíc službu spamového filtru a také parental control, tedy systému, který umožňuje rodičům omezit přístup dětí na takový obsah na Internetu, který pro ně není vhodný.

Třetí variantou je pak PC Strážce Plus 5, což není nic jiného, než multilicence PC Strážce Plus pro 5 počítačů.

Tato minirecenze či krátké seznámení s balíkem se týká dražší varianty, tedy PC Strážce Plus, i když společné moduly obou verzí jsou samozřejmě stejné. Podle informací Českého Telecomu je kladen důraz na co možná největší jednoduchost celého balíku. Je určen i pro naprosto běžné a méně zkušené uživatele, které by měl ochránit, aniž by museli program nějak zvlášť hlídat či nastavovat.

Než se pustíme do instalace, zbývá poslední důležitá informace. Český Telecom není přímo autorem tohoto balíku, ale systém je vyvinut poměrně známou finskou společností F-Secure, která spolupracovala i na předchozích bezpečnostních produktech Telecomu.

Podotýkám, že služba je samozřejmě určená zákazníkům Telecomu, ale čistě technicky není nijak omezena na ADSL či dial-up, tímto balíkem lze chránit libovolně připojený počítač.

Instalace

Jelikož je produkt určen právě i pro začínající a méně zkušené uživatele, je i proces instalace velmi důležitý a tak se u něj zastavíme poněkud podrobněji. Hned od počátku na nás instalátor mluví česky a v úvodním dialogu máme možnost volby mezi jazykem českým či anglickým.

Po úvodním rozbalení souborů však "vybafne" dialog, který je nečekaně anglicky a upozorňuje, že by bylo dobré pro nerušené používání programu odinstalovat jiné antivirové programy či firewally. Dialog se na nic neptá, jen informuje, takže anglicky nehovořící uživatel stejně klikne na tlačítko "Další" a nic se neděje, nicméně přeložit těchto několik řádků už by nedalo velkou práci. Obzvlášť proto, že radou k odinstalování cizích antivirů je zřejmě dobré se řídit. Nevím jak u jiných programů, ale s Norton Antivirem na redakčním počítači si PC Strážce příliš nerozuměl a hned po přihlášení se celý počítač zpomalil na nepoužitelnou míru (procesor jel na 100 %).



Varování nečekaně v anglickém jazyce

Až na nevýznamný detail s nepřeloženým dialogem (tedy pokud již nějaký antivir či firewall nemáte) je však instalace bezproblémová. Program se vás zeptá ještě na registrační číslo, které online ověří. Proces funguje spolehlivě, úmyslně jsem zkusil instalovat program na dva počítače a při druhé instalaci jsem byl upozorněn, že program je již používán a že při pokračování bude původní instalace znefunkčněna. Poté již jen zbývá zadat heslo pro přístup k nastavení programu a rodičovskému zámku. Na to, že má instalátor asi jen 30 MB však trvala instalace v obou případech nezvykle dlouho (na poměrně nadprůměrné konfiguraci). Na konci nás čeká obligátní restartování počítače.



Volba rodičovského hesla

Nastavení

Po restartu je třeba provést prvotní nastavení aplikace. Znamená to především určit, které aplikace mohou či nemohou přistupovat na Internet. Jelikož se předpokládá, že každý používá nějaký webový prohlížeč a mailového klienta, průvodce obsahuje i nastavení těchto položek. Detekuje, který prohlížeč je nastaven jako výchozí a dotazem si ověří, zda je to v pořádku. Totéž se týká e-mailového klienta. Při běžném používání počítače se pak systém vždy ptá, zdá má dosud neznámému programu povolit přístup na Internet.



Volba webového prohlížeče

Dokončením tohoto základního nastavení je program připraven sloužit. Můžete hned po instalaci spustit kompletní kontrolu počítače, která má najít viry a další potenciální malware a také aktualizovat virovou databázi.



Kompletní kontrola počítače v akci

Rozhraní a funkce

Uživatelské rozhraní systému je poměrně přehledné a intuitivní. Na úvodní záložce vidíme celkový přehled aktivovaných modulů, kdy byla naposledy provedena aktualizace a také jakýsi virový věstník, tedy nejnovější informace z bezpečnostní oblasti v podobě krátkých zpráv a popisu spolu s informací o tom, zda jste proti danému riziku chráněni. Vzhledem k tomu, že je systém založen na řešení od F-Secure, celkem není žádným překvapením, že jsou tyto zprávy anglicky.



Uživatelské rozhraní je celkem přehledné

 



Novinky v bezpečnostní oblasti bohužel anglicky

Druhá záložka se zabývá nastavením antivirové kontroly a spyware. Nastavit lze ochranu emailových zpráv, pravidelné kontroly systému, hlídání prohlížeče a samozřejmě kontrolu v reálném čase (rezidentní štít).

Pod mnohoslibným názvem Internetová ochrana najdeme konfiguraci firewallu. Můžete buď povolit či zakázat přístup jednotlivým aplikacím, ale lze se vyřádit i nad detailním nastavením jednotlivých portů, služeb a IP adres. Na stejné záložce najdeme i ochranu telefonického připojení.



Takto se systém ohlásí při zachycení pokusu o připojení

Čtvrtá záložka se týká nastavení filtru nevyžádané pošty. Bohužel se jedná o čistě aplikaci klientskou bez spolupráce se serverem, ale nad serverovou částí, která by poštu filtrovala již "u zdroje" se údajně také uvažuje. V současné verzi je však systém prakticky na úrovni filtrů poštovních klientů (Outlook, Thunderbird), takže musíte zbytečná data stejně stáhnout a teprve poté jsou filtrována.

Rodičovský dohled, to je název další kategorie nastavení. Zde lze nastavit buď velmi jednoduše kategorie, které jsou pro děti nevhodné (sex, zbraně, drogy atd.) a nebo můžete přesně definovat seznamy povolených či zakázaných serverů. Tato ochrana je zabezpečena heslem, které bylo zadáno při instalaci a rodiče si mohou pro své vlastní surfování tuto ochranu vypnout. Systém funguje na základě klíčových slov, Český Telecom dodává vývojářům české "překlady" nevhodných výrazů.



Rodičovský filtr má jednoduché, ale i detailní nastavení

Poslední záložka Automatické aktualizace vás již jen informuje, zda jsou aktualizace zapnuty, máte možnost ruční aktualizace a taktéž vidíte stáří aktualizací jednotlivých modulů.

Kolik zaplatíme?

Tento bezpečnostní balík není prodáván jako klasický software za jednorázový poplatek, ale za jeho používání platíte měsíční paušál jako za službu. Nejlevnější verze vás přijde na 49 korun bez DPH. PC Strážce Plus vás přijde na 59 korun bez DPH a konečně pětilicence stojí 229 korun bez DPH. Sami si spočítejte, zda je cena přiměřená. Pokud uvažujeme cenu za vyšší verzi služby, dostáváme se s daní na hodnotu zhruba 843 korun ročně. Osobně se mi zdá cena poměrně vysoká s ohledem na to, že existuje řada řešení, které splní stejnou službu a jsou zdarma. Zde je na druhou stranu výhoda jednotného balíku a snadné správy, kterou mohou ocenit zejména méně zkušení uživatelé.

Celkový dojem ze zatím krátkého používání produktu je spíše neutrální. Neobsahuje žádné extra funkce, které by nebylo možné získat i jinde za nižší cenu či zdarma, některé moduly by bylo dobré vylepšit o spolupráci se serverem (antispam), ale na žádné velké negativum jsem na druhou stranu nenarazil.

Balík však ocení pravděpodobně zejména méně zkušení uživatelé, kteří mají rádi řešení "vše v jednom" bez nutnosti nějaké komplikované konfigurace. A zda je výše měsíčního paušálu pro takové uživatele přijatelná, to prokáže čas a poptávka.

Diskuze (32) Další článek: Nové skiny pro Seznam E-mail jsou na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,