PC-FAND 3.0 zdarma

Česká softwarová firma Alis nabízí zdarma pro nekomerční použití své vývojové databázové prostředí pro MS DOS - PC FAND ve verzi 3.0.
Česká softwarová firma Alis spustila novou akci. Nabízejí totiž zdarma pro nekomerční použití své vývojové databázové prostředí pro MS DOS - PC FAND ve verzi 3.0. PC-FAND a aplikace v něm vytvořené byly ve své době mimořádně rozšířeny a oblíbeny. Některé dokonce úspěšně přežívají až dodnes. Typickým produktem ve Fandu je ekonomický software ÚČTO od novoborské společnosti Tichý a spol.

Živě komentuje: Je jasné, že se Alis pokouší o vcelku průhlednou marketingovou akci - nabízí pro večerní programátory program, který sice není špatný, ale silně pochybuji, že by si v dnešní době Windows 2000 někdo trojkový Fand koupil za téměř tisíc korun, tolik totiž donedávna FAND 3.x stál !!!

Firma Alis se nyní ocitá v docela prekérní situaci. Přirovnal bych to k situaci Software602 před několika lety. Software602 tehdy dožíval respektive přežíval ze svého veleúspěšného textového editoru Text602, který s oblibou i dnes používá hodně lidí. Jenže u Software602 neusnuli na vavřínech, ale začali vyvíjet řadu dalších programů (např. kancelářský balík s editorem WinText, Mail602, ...). Je tedy zřejmé, že Softwaru602 neujel vlak ba naopak. Dnes dokonce prodává své produkty i v USA, což samo o sobě o něčem svědčí!

Ve stejné situaci jako Software602 je nyní i Alis. Stále inovuje PC-FAND, nyní byla čerstvě uvedena verze 4.2. Dále aktualizuje další své vcelku úspěšné produkty, kterými jsou KEO (ekonomický software pro obce) a KEŠ (informační systém pro školy). Oba tyto softwarové balíky prý používá kolem 3500 subjektů.

Ale to je vše, co Alis nabízí. Tři vcelku kvalitní, ale DOSOVÉ! programy. A jak je známo, DOS nemá do budoucna šanci. To už spíše Linux, který je navíc mnohonásobně kvalitnější a zadarmo.

Vedení firmy Alis jsem položil otázku, jak vypadá strategie firmy a co chystají v blízké budoucnosti. Dostalo se mi zajímavých odpovědí.

Sami uznávají, že DOS nemá šanci, ale na druhou stranu argumentují obrovskou uživatelskou základnou svých programů a také tím, že letos mají nejlepší ekonomické výsledky za celou devítiletou existenci firmy!

Orientace firmy bude prý směřovat na vývoj informačních systémů pro obce a další instituce (de facto něco podobného dnešnímu KEŠi), ale bude to vše postaveno na intranetu, Javě a dalších moderních komponentách. Z jistých zdrojů vím, že si Alis naprogramoval vlastní web-server založený na Javě. A i to naznačuje posun někam k Internetu, možná i elektronické komerci. Existují přece kvalitní web-servery (Apache, ... ), tak proč by si vytvářeli svůj vlastní?

Jsou tam včas jen dohady, neboť na přesnější informace jsou bohužel u Alisu skoupí. Je tu i možnost, že připravují něco převratného, protože Alis má relativně dost schopných programátorů, ale už dlouho nepředstavili nic nového. A nechce se mi věřit tomu, že lidé programátorských kvalit jako Gert Klötzer updatují nějaký ekonomický software...

Diskuze (1) Další článek: Digital Sender: Faxem? Mailem!

Témata článku: , , , , ,