PC-cillin: když nastydne počítač

Program PC-cillin patří k těm antivirovým programům, které jsou v našich zeměpisných šířkách prakticky neznámé. Přesto má určitě co nabídnout.
Program PC-cillin patří k těm antivirovým programům, které jsou v našich zeměpisných šířkách prakticky neznámé. Já osobně jsem se s ním setkal poprvé a naposledy na cédéčku dodaném spolu s ovladači pro základní desku. Pojďme si tedy tento program představit trochu blíže.

První setkání s PC-cillinem je příjemné. Ovládací rozhraní je jednoduché a střízlivé, avšak komunikovat s vámi bude jenom anglicky. Můžete začít skenovat pevný disk, nebo kontrolu počítače na přítomnost virů provádět periodicky v nastavených intervalech. PC-cillin se umí spouštět i místo šetřiče obrazovky.

Past na makra
Pokud jde o princip vyhledávání virů, řadí se PC-cillin ke „klasickým“ antivirům. Nakažené soubory jsou vyhledávány podle tzv. virových sekvencí, které jsou pro daný virus charakteristické. Tato technologie neumí (narozdíl od heuristiky) zachytit viry neznámé v době poslední aktualizace programu. V oblasti makrovirů (které jsou dnes s přehledem nejvíce rozšířené) proto PC-cillin nabízí technologii nazvanou příznačně MacroTrap (česky snad MakroPast). Ta umožňuje odhalit nové makroviry na základě specifických akcí, které provádí.

Velmi kvalitní je podpora komprimovaných souborů. PC-cillin umí svižně testovat i zanořené archivy („ZIP v ZIPu“). Zvláště neobvyklé je, že přesně totéž (i ve stejné kvalitě) umí i rezidentní hlídač. Podporovány jsou formáty ZIP, ARJ a LHA, z interních kompresí pak PKLITE, LZEXE a MS-COMPRESS. Jedinou pihou na kráse je fakt, že se testování interních kompresí i archivů zapíná jedním společným přepínačem.

Jděte za doktorem
Kontrolovány jsou také soubory stahované z Internetu a elektronická pošta. PC-cillin zvládne zkontrolovat e-maily se soubory zakódovanými technikami UUencode a MIME. Pro poštovní program Eudora je pak nabízen zvláštní plug-in. Při problémech s odstraněním viru z některých souborů má pro vás PC-cillin zajímavou službu nazvanou Virus Doctor. Napadené soubory můžete zaslat po Internetu do centra firmy Touchstone. Zde se je odborníci pokusí vyléčit a v případě úspěchu si je můžete stáhnout zpět.

Pro každý antivirový program je důležitá častá aktualizace. PC-cillin je možné aktualizovat jak z diskety, tak pomocí modemu z BBS nebo z Internetu. Mezi nabízenými možnostmi mi citelně chyběla možnost aktualizace ze síťového adresáře (ani žádné jiné síťové služby PC-cillin prakticky nepodporuje). Programu je možné nařídit, aby se v jistých časových intervalech aktualizoval sám. Velmi příjemným je fakt, že aktualizace je po neomezenou dobu zdarma.

PC-cillin nebude s vysokou pravděpodobností patřit k antivirům s významnějším podílem na českém trhu.

antivirový program pro Windows 95
TouchStone
PC-cillin
Zdroj: Symantec
Telefon: 02 – 70 26 65
Cena: 2 689 Kč bez DPH
Zdroj: Computer
Diskuze (1) Další článek: Pentium III bude obsahovat obvody pro elektronickou komerci!

Témata článku: , , , , , , , ,