PC 98 - uživatelův sen

Domácí počítač podle představ běžného počítače roku 98 bude na dnešní poměry multimediální bombou. Cenově ani technologicky však nejde o počítač z oblasti snů.
Pojem PC 98 není specifikací, kterou výrobci musejí nebo mají dodržet. Jde o sérii doporučení, jejichž cílem je spokojený zákazník, který dostane za své peníze vyváženou sestavu schopnou bezproblémové práce pod Windows. Odstraní se tím možné nekompatibility zařízení a operačního systému, tedy všechny problémy, které uživatelé Applů nepoznali, protože software i hardware koupili od jednoho výrobce. Výsledkem je tedy počítač s bezproblémovou instalací, chodem a údržbou. Zda jde pouze o sen či v příštím roce reálně dosažitelnou metu, posuďte sami.

Použití logotypu "Designed for Microsoft Windows" bude vyžadovat splnění požadavků zveřejněných Microsoftem v PC 98 System Design Guide – česky řečeno jde o hardwarová doporučení pro Windows 98 a NT 5.0. Jde nejen o požadavky na počítač, tj. zvukovou, grafickou i modemovou kartu ad., ale i periferie, tj. tiskárny, skenery, monitory. Vše za jediným účelem – aby počítač využil všech funkcí poskytovaných operačním systémem.

Všechny hardwarové požadavky jsou z tradice rozděleny na minimální a doporučené. V následujícím přehledu uvádíme jak doporučené, tak i minimální požadavky. Celá problematika se navíc rozvětvuje při zaměření na domácího nenáročného zákazníka tzv. trhu SOHO (small office/home office), nasazení počítače v kanceláři a na sestavy takříkajíc pro zábavu – a protože zábava nikdy nebyla zadarmo, tyto sestavy jsou také nejdražší. Hlavní rozdíl je především v softwaru, který se bude na počítači provozovat; např. na domácí počítač jsou kladeny vyšší nároky na 3D grafiku než u kancelářského.

Stručný přehled nároků obsažených ve specifikaci PC98

Procesor: PC je synonymem pro procesory Intel, v PC 98 najdou uplatnění nejen současná nejvýkonnější Pentia s MMX, ale i v budoucnosti cenově dostupná Pentia II.

Systémové sběrnice: Samozřejmě PCI, sběrnice ISA již nenajdete. V přenosných počítačích bude CardBus.

Řadiče: IDE/ATAPI i SCSI budou vedle sebe spokojeně žít i nadále.

Vstupní/výstupní zařízení: Na vítězném tažení je USB (Universal System Bus) pro napojení všech periferií jako je klávesnice, myš a monitor. V PC 98 je tolerováno připojení klávesnice na konektor PS/2, připojení na USB je však preferováno. S porty LPT a COM se v PC 98 setkáte, nicméně by se na port COM neměla připojovat myš. Přenos infračerveným paprskem doposud nebyl standardizován, každý výrobce používá vlastní řešení, proto doporučení pro PC 98 neberou ohled na dřívější uživatele. Bezdrátový přenos je možný mezi všemi periferiemi – klávesnicí, myší, tiskárnou či přenosným počítačem a desktopem. Přenosová rychlost by se měla pohybovat mezi 1,152 Mb/s a 4 Mb/s.

Audio: Zvukové karty se postupně přesunují z ISA na PCI, samozřejmý je přechod z analogového na digitální zpracování signálu, cílovou metou je karta na PCI s výstupem přes USB do reproduktorů, případně zařízení pro další zpracování. Zelenou budou mít zvukové karty s Wave table, cílem je přenést co nejvíce funkcí na hardware a snížit zatížení procesoru. Přehrávání cédéček a DVD je stejnou samozřejmostí jako oboustranný provoz (full duplex), který využijete při konferenčních hovorech – v jeden okamžik karta posílá zvuk do reproduktorů a zároveň zpracovává vstup z mikrofonu. Příznivci her se dočkají softwarové emulace pro spouštění dosových her, novější hry můžou počítat s podporou 3D efektů – DirectSound a HRTF (Head Related Transfer Function).

Grafika: Akcelerovaná grafika 2D a 3D, podpora AGP. Novinkou je podpora dekódování televizního signálu, neboli ve chvílích volna si z monitoru uděláte televizi – podpora televizního signálu je nutností v "zábavných" počítačích, v ostatních je jen doporučená. Vyjma kancelářských počítačů je požadována hardwarová podpora MPEG-2 a videa DVD. Mírně nadčasově je doporučena podpora satelitního síťového zařízení.

Komunikace: Za nejpomalejší řešení jsou považovány modemy 33,6 kb/s, které jsou nezbytností, není-li počítač připojen k lokální síti. Pro náročnější vysokorychlostní pak dial-up s podporou NDIS 5.0 (Network Driver Interface Specification). Modemy s podporou hlasu budou používány jako inteligentní záznamníky, jejich rozšíření konečně po premiéře v roce 1990 nic nebrání, protože již existuje standard. Hromadné vybavování počítačů adaptéry ISDN není plánováno (!!).

Záznamové periferie: Osmirychlostní a rychlejší CD-ROM s datovým přenosem nezatěžujícím procesor (bus mastering). Příští rok však již většina zřejmě sáhne pro DVD-ROM s možností přehrávat video ve formátu DVD.

Monitory: Za ergonomické rozlišení je považováno 1 024×768 při 85 Hz. Velikosti monitoru (19") ani rozlišení (1 280×720) se meze nekladou.

Přenosné počítače podle doporučení 98

Ani tuto oblast nelze opomenout. Na notebooky jsou kladeny stále stejné požadavky, tj. malé rozměry a nízká hmotnost svádějí nelítostný boj s co největší obrazovkou i klávesnicí a dlouhou výdrží na baterky. Standardem by se měly stát procesory Pentium MMX na 166 MHz a s 32 MB RAM. Port USB musí být zabudován přímo v notebooku. Jednoznačně kladná odpověď zní na otázku podpory AGP, o hardwarové podpoře přehrávání MPEG-2 a DVD ani nemluvě, akcelerovaná 3D grafika je také samozřejmostí.

Váš názor Další článek: Podpora DVD ve Windows 98

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,