PC - hezky česky...

Do nedávné doby jsme v PCtuningu znali firmu ATComputers především jako význačného distributora počítačových komponent (přičemž jejich "nejfrekventovanější" značkou u nás v redakci byly výrobky ASUS) - druhá strana činnosti firmy, výroba počítačů, nám však dosud docela unikala. Když jsme se zeptali, jestli bychom mohli nahlédnout na to, jak se PC vyrábějí ve velkém a profesionálně - dostalo se nám odpovědi "není problém" a naše průzkumná cesta za PC profesionály mohla začít.
Kapitoly článku
 

Výrobní hala

"Hlavní základna" firmy ATComputers se nachází v městské části Ostrava - Michálkovice nedaleko zoologické zahrady. Z dřívějšího pojetí "vše na jednom místě" (byly zde jak velkosklady komponent a jejich distribuce, tak výroba počítačů + kanceláře firmy) se význam celého komplexu, zejména v poslední době, posouvá čistě k výrobě PC (sklady a distribuce komponent se částečně přesouvají na jiné místo a zde se již nyní připravuje mj. výrobní kapacita pro hladkou realizaci projektu "internet do škol").

Současné výrobní prostory zaujímají více než 2 000 m2 - pokud by bylo třeba, bylo by možné je operativně rozšířit a výrobní maximum by se mohlo posunout na 200 000 počítačů ročně.


Jedna hala, miláčku, nestačí...

Základem výrobního sortimentu ATComputers jsou počítače značek (dosavadní výroba 50.000ks /rok) AutoCont, Triline a Comfor, které se následně prodávají v distribuční síti prodejců výpočetní techniky.


Škála počítačů souběžně vyráběných v ATComputers je opravdu široká...

Počítač pro Míru

Poskládat počítač pravděpodobně dokáže většina čtenářů PCtuningu, ale vyrábět počítačů desítky tisíc je věc zcela jiná. Již letmé seznámení s postupem výroby nám ozřejmilo, jak jsme se v našich představách dalece mýlili - alespoň co se týče "masové" výroby počítačů. Na začátku výroby jsme totiž, místo očekávané sofistikované výrobní linky, nalezli... plastové přepravky. Ale začněme pěkně popořádku.

Proces výroby počítačů v ATComputers se časem měnil tak, jak se měnily požadavky dané doby. Dříve se zde vyráběly předem "nalinkované" sestavy - nově zde kralují počítače "šité na míru" pro konkrétního zákazníka. Ten si může vybrat s široké palety voleb a kombinací - přeje si jinou grafickou kartu či větší disk? - to není problémem, řešení takovýchto požadavků je dnes již zde standardem a nikoliv nepříjemnou komplikací výroby.

Nultou fází výroby je sestavení "rodného listu" (výrobního příkazu) daného počítače. V něm jsou již předem přesně určené komponenty, ze kterých bude daný počítač sestaven - určeno je vše, od typu procesoru a odpovídajícího chladiče, přes barvu a provedení skříně k instalovanému softwaru - zde se také značí jednotlivé výrobní kroky a případné poruchy a vady. Výrobní příkaz putuje s počítačem od začátku, až po konečnou fázi balení a expedice.

Následujícím logickým krokem je shromáždění potřebných komponent - ty se připravují ve zvláštním oddělení do již zmíněných speciálních antistatických přepravek.

I další krok je poměrně překvapivý - počítač, vlastně jeho zásadní funkční části se totiž sestaví ještě před vlastní montáži "na stole", tj. mimo vlastní skříň. Na prvním pracovišti se do základního funkčního celku smontuje zákl. deska, procesor s chladičem, paměti a testovací grafická karta.

Hlavním cílem zde není kontrola komponent - ano, i ta je důležitá a np. při hlučícím větráku je jej možno vyměnit za jiný - jako spíše se zde jedná o základní nastavení mateřské desky (jumperů, i hodnot v Setupu BIOSu). Ke cti výrobci slouží to, že se zde například vždy "naflashují" poslední verze BIOSu. Výsledná "téměř-sestava" ještě projde základními testy  (CPU, paměť, chladič) a může, ještě zpět v přepravce, s přidělenou skříní putovat do "ostré" výroby.

Na odděleném pracovišti procházejí zvláštními funkčními testy počítačové zdroje a skříně - součástí testů je i "Hi-pot" test v komoře o napětí 1500V a testy na izolační odpor.


zdroje si před montáží projdou speciální "mučící procedurou"

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,