PC - hezky česky...

Do nedávné doby jsme v PCtuningu znali firmu ATComputers především jako význačného distributora počítačových komponent (přičemž jejich "nejfrekventovanější" značkou u nás v redakci byly výrobky ASUS) - druhá strana činnosti firmy, výroba počítačů, nám však dosud docela unikala. Když jsme se zeptali, jestli bychom mohli nahlédnout na to, jak se PC vyrábějí ve velkém a profesionálně - dostalo se nám odpovědi "není problém" a naše průzkumná cesta za PC profesionály mohla začít.
Kapitoly článku
 

I když jsme popsali celou cestu výroby, kterou si v AT Computers musí "protrpět" každý počítač, k jednomu oddělení jsme se nedostali - jedná se o oddělení repasů.


...červená tečka znamená "STOP" a přesun do oddělení "repasů"

Během výroby a testů se může kdokoliv narazit na problém, se kterým si oddělení, kde závadu zjistí nemusí vědět rady (tato situace nastává v poměru menším než 1:100) - takovýto problém řeší "Viktorové - čističi" z oddělení repasů. Jejich úkolem je zjistit podstatu problému a zjednání nápravy (výměna vadné komponenty, odvrtání zalomeného šroubku, speciální úpravy case pro větrání ap.). Po vyřešení problému se PC opět vrací do výroby.

Trasování zakázek

Během celého výrobního procesu provází každé PC výrobní příkaz a specifický kód, který se při předávání PC z jednoho oddělení na druhé načítá pomocí skenerů do obchodního systém Navision - během výroby můžou obchodníci kdykoliv informovat klienty o stavu jejich zakázky a o fázi, ve které se právě nachází.

"Velký bratr" sleduje vše

Počítače po celou dobu výroby procházejí neustálou kontrolou kvality, na které jsou finančně zainteresovaní všichni zaměstnanci. Pokud někdo odvede nekvalitní práci a na závadu se přijde až na některém z následujících pracovišť, je pracovník potrestán finanční srážkou ze mzdy a tato částka se připočte pracovníkovi, který závadu objevil. I když systém nevytváří v některých případech ideální pracovní podmínky, podaří se díky němu objevit až 98% nedostatků ještě během výroby a také zaměstnanci se snaží svoji práci vykonávat co nejprecizněji.

Výrobní závod splňuje přísné normy ISO 9001 čemuž se podřizují veškeré pochody a postupy při výrobě počítačů.

Speciality AT Computers 

Největším překvapením, kterého jsme se u AT Computer dočkali byla výroba notebooků. Jestli se ptáte, kde probíhá kompletace notebooků ASUS pro český trh, tak odpověď zní: v Ostravě. Firma ASUS dodá komponenty a požadovaný notebook se - podobně jako u počítačů - složí podle specifických požadavků zákazníka tzn. na míru. 

Notebook při výrobě prožívá stejné útrapy jako počítač. Také si musí užít tvrdou testovací proceduru.

O celou výrobu se stará ing. Drozdek, který je u AT Computers ředitelem výroby. Zde bych také chtěl vyjádřit díky panu Drozdkovi za trpělivý výklad a panu Bačákovi za zprostředkování exkurze.

A co říci na závěr? Výroba počítačů se možná nehemží automaty ani průmyslovými dopravníky - o to více je však pružnější a efektivnější. Přes zdánlivý chaos všechno zde běží jako na drátkách. O tom, že de jedná o vysoce efektivní "organizmus" svědčí i fakt, že podíl výrobních závad po se po opuštění závodu blíží poměru 1 : 1000.

Jan Dudek, Jiří Kwolek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,