YouTube | Předplatné

Patreon buduje vlastní videohosting. Chce pomoci omezit závislost na YouTube

Patreon, služba, která umožňuje fanouškům platit tvůrcům za jejich práci, má ambice stát se nepřímou alternativou k YouTube. Šéf společnost Jack Conte pro The Verge prozradil, že firma buduje svůj vlastní videohosting a přehrávač, díky čemuž by hypoteticky tvůrci už nemuseli mít potřebu vkládat svou audiovizuální tvorbu jinam. 

Ačkoliv Patreon a YouTube nemají vůbec nic společného, obě platformy jsou do jisté míry propojeny. A to dost specificky. 

Vydělávat na YouTube totiž není nic jednoduchého. Pokud za svou tvorbu chcete získávat finanční odměnu, která nejsou jen drobné, buď musíte mít u videí pravidelně velký počet zhlédnutí, nebo přistupovat ke sponzovanému obsahu, případně product placementu. Také se musíte naučit ovládat algoritmus YouTube, respektive vědět, co rád doporučuje, aby se video dostalo k dostatečnému počtu lidí.

Ne každý tvůrce tohle dokáže, případně není ochotný zaplnit svůj kanál množstvím reklam, proto se dost často přistupuje právě k Patreonu. Youtubeři (ale nejen oni) se mohou do služby přihlásit a fanoušci jim pak mohou posílat peníze přímo. Podporovatelům, kterým se říká patroni, je odměnou obvykle nějaký extra obsah a pocit, že podpořili někoho osobně bez prostředníka ve formě Googlu. 

Tento způsob podpory využívá skutečně mnoho tvůrců, jejichž domovská platforma je YouTube, proto i Google nedávno zprovoznil na svém videoportálu možnost přímého posílání peněz autorům ze strany fanoušků. Ale popularity Patreonu tato cesta zatím zdaleka nedosahuje. 

Patreon proto vycítil příležitost, s plánovaným videohostingem chce zkusit donutit „své“ youtubery, aby od Googlu odešli úplně. „Vytváříme horizontální architekturu pro každého tvůrce, bez ohledu na jeho médium nebo formát nahrávání, aby mohli na své práci vybudovat byznys,“ vysvětluje Conte. 

Zatím není výhled, kdy novinka dorazí, momentálně je vše ve formě plánů. Video tvůrci, kteří jsou živeni zcela přes Patreon, by ale opravdu mohli mít důvod přejít, když jim Google kromě hostingu nic jiného nedává. Ovšem je tu také fakt, že přes Patreon v tuto chvíli nikdo nové fanoušky nezíská, služba je pro komunikaci s těmi stávajícími. Bude záležet, jaký přístup firma zvolí, teprve pak se uvidí, jestli opravdu dokáže ohrozit YouTube.

Diskuze (19) Další článek: Mise Crew-3: Astronauti nedaleko Mezinárodní vesmírné stanice pozorovali záhadný objekt

Témata článku: , , , , , , , , , , ,